Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MasterJIG - Speaker Workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    To już jest jakaś plaga. Ja czasami nie wiem co tam chłopaki widza na tych pomiarach.
    Bo chyba w tutorialu Yoshieo nie ma nic napisane o skalowaniu a w SW jest sporo zakladek, minor, major, wybor rodzaju linii, kolorum grubosci, zakresu wyswietlanych wskazan :) Wiec chlopaki pokazuja to co im autodopasowanie zrobilo :) Zreszta sie nie dziwie, bo jaj juz poustawiam wszystko ladnie to po pstryknieciu nowego pomiaru znow sie wszystko robi uauto i sie psuje :( I to mimo, ze odznaczam autorange.

Przy pomiarach impedancji na samej karcie muzycznej duzo zalezy od budowy wyjscia sluchawkowego. Jego poziomu i impedancji wyjsciowej. Normy ograniczaja poziom (ochrona sluchu) a kondensator wyjsciowy (jesli jest) policzony jest dla sluchawek 32om a nie dla 8omowego rezystora jig-a. Dlatego na 8omach moze byc widoczny spadek przy 20hz (da sie to zobaczyc podgladajac charakterystyke z kanalu referencyjnego), niby jig to kompensuje ale spada poziom sygnalu a wiec rozdzielczosc. Sw tak sobie mierzy impedancje, zawsze jest poszarpana, szczegolnie jak mierzyc TSP gdzie potrzeba rozdzielczosci nie gorszej niz 1hz.

Jakby nie patrzec, karta muzyczna profesjonalna plus mikrofon profesjonalny XRL z phantomem i wygoda roznie :)

Swojego czasu skupilem z rynku wszystkie typy dostepnych mikrofonow (kapsulek), zeby znalezc tansza alternatywe dla WM61. MCE4000 wypadl nie najgorzej co prawda ze sporym spadkiem dla 20khz ale to do skompensowania. Jednak klopotem byla czulosc 5mV/Pa przy WM61 ktory ma az 18mV! To tyle co maja mikrofony XLR z wewnetrznymi preampami.
    Wiec jak ktos ma taki cichy mikrofon do tego wzmacniacza 1-2W i mierzy kolumny o efektywnosci 84dB w dodatku z metra to juz sie nie dziwie, ze ma gory sklaliste i poziom sygnalu nie wiele wiekszy od szumow :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
      Zreszta sie nie dziwie, bo jaj juz poustawiam wszystko ladnie to po pstryknieciu nowego pomiaru znow sie wszystko robi uauto i sie psuje I to mimo, ze odznaczam autorange.
      A wystarczy kliknąć na tak poustawiany wykres prawym przyciskiem myszki i kliknąć 'Make chart default' i resztę pomiarów będzie pokazywać tak samo :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

nadal uzywam Transita USB. Transit daje mi duzo wieksza doklanosc, wieksza liniowosc i czulosc, szczegolnie na dole pasma
        Jestem ciekaw jak wygląda ch-ka częstotliwościowa tej karty, gdybyś wrzucił przy okazji, lub ktoś kto ją ma, byłbym dźwięczny.
        Tor analogowy w tej karcie jest dość minimalistyczny, tylko bufory na wyjściu LINE OUT. Wejście praktycznie bezpośrednio na AK4584.

Skomentuj

Prosze bardzo :

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Przy pomiarach impedancji na samej karcie muzycznej duzo zalezy od budowy wyjscia sluchawkowego. Jego poziomu i impedancji wyjsciowej. Normy ograniczaja poziom (ochrona sluchu) a kondensator wyjsciowy (jesli jest) policzony jest dla sluchawek 32om a nie dla 8omowego rezystora jig-a. Dlatego na 8omach moze byc widoczny spadek przy 20hz (da sie to zobaczyc podgladajac charakterystyke z kanalu referencyjnego), niby jig to kompensuje ale spada poziom sygnalu a wiec rozdzielczosc. Sw tak sobie mierzy impedancje, zawsze jest poszarpana, szczegolnie jak mierzyc TSP gdzie potrzeba rozdzielczosci nie gorszej niz 1hz.
          Obecnie robie pomiary impedancji wylacznie z jigiem i zew ampem. Rezystor pomiarowy 27ohm 1%.

Skomentuj

Prosze bardzo :

Uu, prościutko. CM6302 już tak dobrze nie wygląda (CM6302_Datasheet_v1.9..pdf, str. 33, 38) i z CM118B zapewne lepiej nie będzie:

CM6302 ADC

CM6302 DAC

PCM2906 (loop) nawet gorzej przy fs=48kHz, przy 44.1k niby jest płasko [1]

[1] http://e2e.ti.com/support/data_conve...295889/1032016

Skomentuj

Co ciekawe wśród kodeków AKM trudno znaleźć taki, który w zakresie 20Hz..20kHz miałby pasmo równiejsze niż AK4584, kóry jest w M-Audio Transit. Chyba AK4621 się najbardziej zbliża.
              https://www.akm.com/akm/en/product/detail/0020/#t02 Pomiary można znaleźć na końcu dokumentu "Evalution board manual", dostępnego dla niemal kazdego układu.

Wymęczyłem niezbyt wyrafinowaną płytkę z AK4558 (ADC + DAC) i AK5522 (ADC używany zamiennie z ADC z AK4558). Osobny ADC, żeby mieć wejście zbalansowane, AK5522 ma też wzmacniacz/tłumik na wejściu, którego brak w AK4558.
              Ciekaw jestem, na ile da się zbliżyć do parametrów deklarowanych w notach katalogowych (np. S/(N+D) = 100 dB) w takiej niewyszukanej aplikacji. Te układy kosztują po kilkanaście PLN.

Skomentuj

Składam MasterJIG'a ARTA w wersji v2.0 i mam problem z potencjometrami:

Ktoś wie jakie tu mógłby spasować, bo na tme żadnych nie widzę...

Co dotego jak podłączyć WM61a pod phantom i wejście symetryczne:

Skomentuj

https://pl.mouser.com/ProductDetail/...rrencycode=PLN

Ja brałem z Mousera

Skomentuj

Dzięki, już mi Borys odpisał żeby brać kątowy i wygiąć nóżki... zmyliły mnie te 2 otwory montażowe i szukałem pasujących. Kupiłem tańszy ALPS RK09K1130AAU, zobaczymy jak się sprawdzi.

Skomentuj

Witam.Gdzie mogę kupić płytki do MasterJIG lub do którego z forumowiczów mogę się zgłosić?

Skomentuj

Do borysa lub gavrona

Skomentuj

Najszybszy kontakt to najlepiej do mnie Napisałem PW
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Dziękuje ślicznie za odpowiedz i już odpisuje na PW:)

Skomentuj

Mógłby ktoś w SpeakerWorkshop zmierzyć impedancję kondensatora o pojemności kilkuset nF i wkleić w wątku wykres modułu i fazy?
                              Last edited by Echo1; 11.11.2022, 10:49.

Skomentuj

Czaruję...
                              X