Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,

Fajnie, dziękuję za publikację. Powinienem mieć potrzebne elementy. Złożę i porównam z moim poprawionym, ostatecznym projektem. Swieżo skończony wczoraj Uni naprawdę fajnie z tym gra.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Skomentuj

A właśnie naszło mnie na myśl, jak sobie radzi ten tweeter w porównaniu do droższego brata ?
      Czy jest duża różnica między nimi, czy jest ona warta dopłacenia prawie dwa razy tyle ?
      Wiem, że ciężko to ocenić bo słucha się całego zestawu, no ale kto jak kto, Ty Luszti jesteś dość obsłuchany więc może coś się wypowiesz na ten temat.

Skomentuj

Sprawdziłem na szybko ceny w Polinku i jedną zwrotkę można złożyć za 45zł, czyli komplet 90zł + przesyłka:
        000-1021 drut.powietrzna Cewka ind. 0,330mH +/-3% 0,480Ω dr.0,70mm śr.28 dł.15mm - 7,13zł
        000-1550 drut.powietrzna Cewka ind. 0,330mH +/-3% 2,000Ω dr.0,30mm śr.20 dł.8mm - 4,96zł
        000-2343 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,100mH +/-3% 0,210Ω dr.1,00mm Fe 0,046kg. śr.21 dł.50mm - 15,36zł
        001-5042 Kon. 3,30uF 250VDC 10% MKT owalny l-25/17/12 mm. poziomy szt. - 4,13zł
        001-5058 Kon. 6,80uF 250VDC 10% MKT owalny l-31/21/15 mm. poziomy szt. - 4,78zł
        001-0428 Kon. 3,60uF 400VDC 5% MKP Jantzen Z-Standard śr-17/ 31mm. poziomy - 8,27zł
        002-0607 Rez. 4,70Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. - 0,3813zł

Wystarczy taką listę wysłać do Polinka. Oczywiście to są elementy na jedną sztukę zwrotnicy.
        Last edited by LuSzTi; 26.05.2013, 23:25.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

OK .
          Skasowałem nie potrzebne zamieszanie.

Skomentuj

A na jakiej to zwrotnicy gra? Bo raczej nie na mojej, skoro już wczoraj grało z zwrotnica została udostępniona w niedzielę wieczorem.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
              Również usunąłem niepotrzebne posty. ZurKonrad, jeszcze raz wrzucisz taki filmik i dostaniesz ostrzeżenie

Skomentuj

Rozmawiałem z kolegą na PW i podobno to jakaś zwrotnica projektowana przez wujka czy kogoś :)
                Na górze jest podobnież AWX. :)

Skomentuj

@ LuSzTi zwrotnice od ciebie będą do dugiej pary kolumn na tym tańszym gdwk a te zwrotnice co mam to i tak padło niesamowite (niby projektowanie pod te głośniki, ale i tak szkoda gadać). Tak w tych kolumnach jest AWX za 122zł

Skomentuj

Witajcie :) Nowy na forum nie jestem, ale dopiero teraz się zarejestrowałem. Śledzę wątki o monitorach na SCX i PJ oraz innych, ale z ciekawości zajrzałem tu :) projekt bardzo mnie zainteresował i mam w związku z tym kilka pytań.
                    Pierwsze dość głupie.

1. Element zaznaczony na rysunku czerwoną elipsą to pełna deska, czy to tylko rodzaj usztywnienia i ma jakiś przelot do "pudła" poniżej? Wydaje mi się że to właśnie pełna deska, ale wolę się upewnić :)

2. Czy autor mógłby zrobić filmik poglądowy jak to mniej więcej gra? z czym to porównać? Tak, wiem z filmu nic nie wywnioskuję, od razu pomyślicie "kolejny głąb co ocenia jakość zestawu z filmików na YT", a więc nie oceniam tylko patrzę i pozwala mi się to obyć wizualnie z projektem :)

3. Będzie to moje pierwsze DIY (dużo czasu wolnego w wakacje) i co do tego też mam małe pytanie :) początkowo szykowałem się na SCX i PJ, jako monitorki ( bo w sumie takowych potrzebuję, ze względu na ilość miejsca w przyszłym pokoju na studiach ), ale gdzieś przeczytałem, że pod odświeżoną wersję STX trzeba by odświeżyć zwrotnicę i trzeba czekać, tylko zgubiłem ten wątek i nie wiem co dalej z tym. Jak idą prace nad nią? Broń Boże nie chcę poganiać tu nikogo, orientacyjnie pytam :) Jednak ten projekt by mi też pasował i może bym go zrobił i zostawił w domu i później zmajstrował monitorki, albo bym wziął te jakbym znalazł miejsce w pokoju :) polecacie ten zestaw? jak z pracą w dole pasma i górą? Muzyka jakiej słucham to klubowa w dużej mierze dance, gdzie potrzebowałbym fajne zejście, lecz słucham też HH i innych rodzajów ( DJ z zamiłowania ). Napęd to Pioneer A-616 :)Co byście mi doradzili? Czekać na odświeżenie zwrotki do monitorków, czy może zaryzykować ten zestaw i później coś z nim zrobić? Mam mętlik w głowie i sam już nie wiem a zapał do pracy ogromny :)

4. Ostatnie pytanie (ale Was meczę). Chodzi mi o zwrotnicę, czy ktoś mógłby zrobić wzór płytki do nadruku, ew. czy ktoś składa takowe i jaki byłby koszt robocizny w związku z ich wykonaniem? Wiem, ze Paweł S. składa, ale patrząc na to jak bardzo ma napięty grafik, nie wiem czy by znalazł czas, a swoich sił chętnie bym spróbował, tylko właśnie brak wzoru nadruku :(

Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi na te głupie pytania. Wiem, że nie przepadacie za tym jak laik wam zawraca głowę bo mu trzeba wszystko wyłożyć jak w szkole, ale nie znam nikogo prawie kto byłby zainteresowany pomocą w tej sprawie :) Koniec mojego wywodu :) Miłego dnia :)

link przy wstawieniu przez forum nie działał, więc pozwoliłem sobie wkleić goły, z góry przepraszam moderatora :)
                    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4e87dffab.html
                    Last edited by Neonyx; 30.05.2013, 15:04.

Skomentuj

1 - Tak, to jest pełna płyta. Odcina niepotrzebną pojemność.
                      2 - Filmiku nie mam zamiaru nagrywać. Jest jedna fotka na forum jak to mniej więcej wygląda:

Oczywiście bez otworu na dole.
                      3 - nie wiem czy ktokolwiek pracuje nad nową zwrotką do 14 SCX.
                      4 - zwrotka jest na tyle prosta, że nie ma sensu robić pod nią cokolwiek, elementy możesz nawet ułożyć dokładnie tak jak na schemacie.

Skomentuj

1. Element zaznaczony na rysunku czerwoną elipsą to pełna deska, czy to tylko rodzaj usztywnienia i ma jakiś przelot do "pudła" poniżej? Wydaje mi się że to właśnie pełna deska, ale wolę się upewnić
                        Wydaje mi się?
                        W opisie podano objętość obudowy, 19 litrów. Jest szkic i są cyferki. Przemnażając cyferki 24,4*47,3*16,8=19389,216cm3. Nic nie ma więc prawa się wydawać.
                        Lepiej nie zadawać pytań, na które odpowiedź jest oczywista i wymaga symbolicznego wysiłku.
                        Dlaczego? Bo opadają ręce.
                        Tak, pełna decha, inaczej nie byłoby 19 litrów.

Skomentuj

Luszti, super to wyszło.
                          Rozumiem, że poddajesz się całkowicie w temacie 2.5drogi czy planujesz jeszcze wrócić do niego?
                          Szkoda, tym bardziej, że skrzynkę już masz gotową :)
                          Przy okazji, czemu tak nisko planowałeś drugiego midwoofera?

Jakieś rady i pomysły jak to bezinwazyjnie przerobić na monitorki?
                          Wymiarami w teorii powinno być podobnie do MX-140 o czym rozmawialiśmy na PW.
                          Last edited by morozaw; 30.05.2013, 16:13.

Skomentuj

Neonyx łap.
                            Zweryfikujcie to:

zwrota1.JPG
                            Comandante W na komitet powitalny to się nie nadajesz.

Skomentuj

Ale mam rację :)

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                                Rozumiem, że poddajesz się całkowicie w temacie 2.5drogi?
                                Nie nazwałbym tego poddaniem się. Nie mam już chęci walczyć z tymi głośnikami.

Skomentuj

Przepraszam, obiecuję poprawę :) i dziękuję za odpowiedzi na jakże banalne pytania :)

Skomentuj

Wybacz, może źle to sformułowałem, mogłem napisać "czy całkowicie odpuszczasz sobie projekt 2.5 drogi"?
                                    Rozumiem, że do tematu FGX już nie wrócisz czy istnieje taka szansa? :)

Co możesz jeszcze powiedzieć o przeróbce na monitory? :)

Skomentuj

Rozumiem, że do tematu FGX już nie wrócisz czy istnieje taka szansa?
                                      Raczej nie. Głośniki są do oddania. Mam kolejne projekty na głowie. Mam też pomysł na trochę droższy projekt na forum na zagranicznych głośnikach - koszt za głośniki ok 500zł.

Co możesz jeszcze powiedzieć o przeróbce na monitory?
                                      To co już napisałem wyczerpuje u mnie temat :)

Skomentuj

Jakieś rady i pomysły jak to bezinwazyjnie przerobić na monitorki?
                                        Proszę Cię, przy tak tanim projekcie nie ma co się nad tym zastanawiać. Myślisz że jak zmienisz rozmiar frontu to NAGLE będzie tak kiepsko że trzeba będzie projektować zwrotnicę na nowo?
                                        To że LuSzTi napisał:

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
                                        Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.
                                        ...nie znaczy od razu że wszystko się spierdzieli i kolumny będą grały do kitu. Oczywiście to będzie widoczne na pomiarach, ale w rzeczywistości zmieni się tylko bas (jeśli zmniejszymy litraż).
                                        Gdyby to były Acutony czy Scany, to wypadało by pomierzyć zwrotkę na nowo, a tak, to moim zdaniem lekka paranoja :) (nie ujmując LuSzTiemu oczywiście, bo chłop pisze poprawnie)

Co do 2.5way, to nie uważasz że przesadzasz? kolejny który ma jakieś roszczenia, daj palec to będą chcieli rękę.

Skomentuj

Co do 2.5way, to nie uważasz że przesadzasz? kolejny który ma jakieś roszczenia, daj palec to będą chcieli rękę.
                                          Oj marian, nie przesadzaj :)
                                          Tylko pytałem czy się kolega Luszti całkowicie wycofał, czy może jednak dokończy projekt, tym bardziej, że skrzynki ma już gotowe.
                                          Jakoś specjalnie parcia nie mam, choć nie powiem, ciekaw jestem 2.5 drogi na FGX :)

Trochę dziwne, że kierujesz w moją stronę "daj palec, to będą chcieli rękę"...
                                          Dziwię się również, że tak osobiście to odbieracie, najlepiej nic nie pisać, co by tu kogoś nie urazić :)

Nie jestem konstruktorem, nie mam pojęcia jak się mogą zachować i co się może stać po obcięciu połowy głośnika, dlatego skierowałem pytanie czego można się spodziewać oraz jak to dobrze zrobić :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X