Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    dlaczego ze zlej strony?
    Ponieważ szczelina br była w drugiej komorze - ja robię wg projektu.
    Mam plan na ratowanie sytuacji. Spróbuje zrobić okrąg idealnie pasujący do otworu i podfrezowac tak żeby się spasowaly oba elementy. Skleić, wyszlifować i musi być git.
    Jeśli chodzi o dźwięk to muszę się wsłuchać. Dziś nie miałem już czasu. Porównać mogę jedynie do eltax experience a to raczej dolna półka.

Skomentuj

Zawsze jakieś porównanie :)
      Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
        PS Pawle, u Ciebie nic nowego?
        grzeje sie jedna kolumna, brak czasu na poswiecenie wiekszej uwagi

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
        Mam plan na ratowanie sytuacji. Spróbuje zrobić okrąg idealnie pasujący do otworu i podfrezowac tak żeby się spasowaly oba elementy. Skleić, wyszlifować i musi być git.
        juz tak robilem - uda sie

Skomentuj

Troszkę szpachli w Diy jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Skomentuj

http://pawel.diyaudio.pl/stx%20fg%20...%20wymiary.PDF
            uzupelnilem PDFa o wszystkie wymiary
            zrobilo sie mniej czytalnie, ale przynajmniej nie powinno byc wielu pytan

Skomentuj

Zwiększyłeś pojemność obudowy czyli można się domyślić, że szału na basie ten głośnik nie robi.

Skomentuj

Nie ma co oczekiwać po tym głośniku basowego zejścia do podziemi ale wg mnie nie jest źle. Słuchałem ich kilka godzin i na prawdę dźwięk mi się podoba. Dało się wyczuć bardzo ciekawą przestrzenność, przyjemne, ciepłe brzmienie i dosyć dużo szczegółów. Oczywiście to odczucia czysto subiektywne.

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                  Nie ma co oczekiwać po tym głośniku basowego zejścia do podziemi ale wg mnie nie jest źle.
                  no wlasnie jest inaczej - schodzi bardzo nisko i zalecane strojenie jest raczej dla osluchanych osob. caly problem z basem polega na ilosci wyzszego basu. dla poczatkujacych trzeba bedzie zmienic strojenie na wyzsze :/

ja napisze cos wiecej jak obie zloze

Skomentuj

Dlatego napisałem, ze nie jest źle. Ładnie schodzą dość nisko jak na ten rozmiar.
                    To nie jest moja ostateczna ocena tych kolumn, na razie słucham ich tam gdzie je składam i wykańczam a akustyka tego pomieszczenia do najlepszych nie należy. Jak już trafią do pokoju docelowego, wtedy ocenie.

Skomentuj

To jak jest w końcu?
                      Gra dobrze czy nie ma czego oczekiwać?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak dla mnie jest dobrze ale ja nie jestem tak osłuchany jak Paweł.

Skomentuj

etaks, a jakieś porównanie do eltaxa? :)
                          Pawle, jak wygrzejesz to napisz coś czy warto się w to bawić, czy szukać czegoś innego.
                          Głównie ten woofer mnie interesuje.

Skomentuj

Jak już pisałem kolumny mam w innym miejscu do czasu ich wykończenia więc nie mogę ich bezpośrednio porównać. Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że w porównaniu z eltaxami jest lepiej. Wysokie nie kłują, jest lepsza scena, wyraźniejsze szczegóły i przyjemniejszy, bardziej miękki bas.

Skomentuj

Powoli ale do przodu...

Skrzynki przygotowane na lakier.
                              /zdjęcia niestety z telefonu/

Skomentuj

ooo - musze robote podgonic :/

Skomentuj

ooo - musze robote podgonic :/
                                  Stary, to nie wyścigi Znając życie to z lakierowaniem zejdzie mi pewnie cały tydzień albo i dłużej

Skomentuj

ale ja chcialem pierwszy pokazac gotowa konstrukcje :(

do mnie jedzie podklad od wujka.
                                    pora zamowic podstawe...

Skomentuj

ale ja chcialem pierwszy pokazac gotowa konstrukcje :(
                                      Nie maż się! Chłopaki nie płaczą! :cool:

Skomentuj

No i udało się dotrzeć do końca, no prawie bo jeszcze nie mam ładnych śrubek do głośników. Kolumny już stoją u mnie w salonie i ogólnie podtrzymuję swoją opinię na ich temat. Grają bardzo przyjemnie. Wyraźnie, czysto, szczegółowo, basu jest na prawdę sporo a zejście jest bardzo przyzwoite.
                                        W porównaniu z moimi eltaxami dźwięk jest nieco "chłodniejszy" co wcale nie znaczy że gorszy - po prostu trochę inny.

Po podłączeniu ich pod amplituner przez chwilę poczułem się jak balon z którego uchodzi powietrze... dźwięk słabiutki, basu brak... Na szczęście problem leżał w ustawieniach ampli - na co dzień mam odciętą częstotliwość na kolumnach na rzecz subwoofera.

Jutro wstawię jakieś zdjęcia bo dziś już trochę za ciemno.

---------- Post dodany 24.07.2013 o 08:57 ---------- Poprzedni post 23.07.2013 o 21:52 ----------

I porównanie do eltaxów

Jeszcze tylko ładne śrubki i jakieś nóżki i trzeba będzie skrobać temat do gotowych:)

Skomentuj

Zgrabne, piękno tkwi w prostocie.
                                          Możesz je porównać do eltaxów, które stoją obok?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X