Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
    Czyli pierwsze potwierdzenie mojej pozytywnej opinii. A jednak z moim słuchem nie jest tak źle
    Raczej nie słyszałeś nic lepszego

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Raczej nie słyszałeś nic lepszego
      To na pewno też, jednak nie każdy może od razu wznieść się na wyżyny diy audio
      Najlepsze jest przechodzenie stopniowo do momentu, w którym uzna się że nic lepszego już nie ma. Może to zająć całe życie ale cóż, czymś trzeba żyć...
      Ja jestem dopiero na pierwszych schodkach i tylko z tej perspektywy mogę oceniać:)

Skomentuj

Nie na temat...
        Człowiek nie miał by co robić gdyby od razu zrobił sobie Hi-END, a tak zawsze ma zajęcie i rozwija swoje zdolności. A co rusz nowa, lepsza konstrukcja daje nowe chęci na zrobienie czegoś jeszcze lepszego. Dobrze jest zacząć od takiego projektu jak ten to jak na początek efekt jest bardzo dobry i satysfakcja gwarantowana, a co najważniejsze nie zniechęca do dalszych działań.
        Last edited by LuSzTi; 27.09.2013, 07:38.

Skomentuj

Nie na temat...
          Coś w tym jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
            Ale nie wiem czy jest sens, bo szklanych tonsili oryginalnych chyba się już nie dostanie a na te z drugiej ręki ciężko liczyć, ludzie chwalili ten woofer i się go nie pozbywali tak łatwo.
            Po to chyba STX wprowadził ten woofer. Firma swoją polityką dobrze celuje w wymagania ludzi.
            http://www.skleptonsil.pl/518698/gdn...enie-produkcji

Mowa o GDN 13 ?

Skomentuj

Raczej o 17/40 lub 15/40

Skomentuj

Chciałbym zrobić tabliczkę znamionową na terminal i potrzebuję określić kilka podstawowych parametrów a mianowicie: moc, impedancję, efektywnośc, i pasmo przenoszenia.
                Moc można określić na podstawie midwoofera który ma 100W AES czyli ok 120W RMS? dobrze to rozumiem?
                Impedancja 8ohm
                Efektywność 89dB
                A pasmo ?

Skomentuj

A skad taka wysoka efektywność ci wyszła?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wyszła mi taka tylko Was pytam. Efektywność podana przez producenta jest na poziomie 89dB a wiadomo że nie w całym paśmie. GDWK jest stłumiony. Jak oszacować podstawowe parametry tej kolumny?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                      100W AES czyli ok 120W RMS?
                      pisz 100w
                      norma AES bardziej realnie podchodzi do tego pomiaru

Efektywność 89dB
                      89dB to ma sam woofer puszczony pelnym pasmem. po zastosowaniu zwrotnicy efektywnosc spada. ale o ile? tego nikt z nas nie powie bo nie mamy odpowiedniego sprzetu
                      mysle ze te 86-87db powinno byc

A pasmo ?
                      a pasmo mozesz sobie podac tak jak ci wygodnie - tak samo robia producenci taniego sprzetu. podadza pasmo przenoszenia 20-20 000Hz i jest to prawda! ale nikt nie napisal ze przy -20dB

Skomentuj

Czyli mniej więcej:
                        Moc 100W AES
                        Impedancja 8 ohm
                        Efektywność przyjmijmy 86dB
                        Pasmo powiedzmy że około 40Hz-20kHz
                        Może tak być i czy będzie to w miarę poprawnie?
                        Last edited by Adzik94; 16.01.2014, 16:31.

Skomentuj

Moze byc

Skomentuj

Mniej więcej tak to wygląda.
                            Macie może jakieś pomysły na nazwę zamiast STX? Może autor projektu ma chce nadać nazwę?
                            Jest tabliczka na taki terminal http://zap-audio.pl/sklep/images/produkty/T12B.jpg
                            Obrazek jest w złej jakości ale jest tylko poglądowy.
                            Last edited by Adzik94; 16.01.2014, 17:39.

Skomentuj

czy ten projekt będzie lepiej grał niż fabryczne kolumny stx f-130 n ? http://stx.pl/stx-f-130-n-kolor-redwood.html
                              Last edited by gumis18; 16.01.2014, 22:43.

Skomentuj

Miałem porównanie do starszego modelu F-130 bez "n" i kolumny z tego projektu jakościowo grają lepiej. Może jest troszkę mniej basu ale i tak jest go dużo jak na 18cm głośnik. W pokoju do 15m^2 spokojnie wystarczają.

Skomentuj

ok dzięki za opinię, chyba zdecyduję się na ten projekt tyle że zrobię je bez tej niepotrzebnej objętości czyli będą służyły jako kolumny podstawkowe a w przyszłości być może przerobię je według projektu lusztiego :)

Skomentuj

Rób od razu duże. Płyty nie wyjdą aż tak drożej a mniej roboty z podstawkami i nie trzeba później przerabiać.

Skomentuj

obecnie nie mam miejsca w pokoju na podłogówki niestety

Skomentuj

Kolumny na podstawkach zajmą tyle samo miejsca. A poza tym nie będą zbyt dobrze wyglądały bo ani to monitory anie podłogówki takie średnio wysokie wyjdą;/

Skomentuj

jeszcze zobaczę co zrobię

Skomentuj

Czaruję...
                                          X