Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor TW030 WA10 + STX WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X (15 AWX) - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wavecor TW030 WA10 + STX WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X (15 AWX) - projekt by LuSzTi

UWAGI MODERATORA
    Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie.
    Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny.

Podstawowe odpowiedzi:
    - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika,
    - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu,
    - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba,
    - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył.

Chciałbym przedstawić kolejny projekt, który powstał dla forum diyaudio.pl

Zastosowane głośniki:
    Głośnik wysokotonowy: Wavecor TW30 WA10
    Głośnik średnio-niskotonowy: STX WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X (15 AWX 8R) - dzięki dj_zibi za pożyczenie głośnika

Obudowa typu bas-reflex. Ponieważ wykorzystałem obudowę z innego projektu litraż zgadza się wytycznymi producenta, lecz strojenie już nie. Producent zaleca strojenie na 40Hz. Moja obudowa została zestrojona na 50Hz. Z pomiaru impedancji widać, że wcale nie jest to za wysoko dla tego głośnika.

Poniższa dokumentacja jest właściwa dla strojenia portu BR na 50Hz. Jeśli ktoś uważa, że jest to za wysoko lub za nisko może sobie we własnym zakresie zmienić to strojenie. Dla przykładu podam, że dla strojenia na 40Hz wystarczy zmniejszyć wysokość szczeliny z 18mm na 12mm bez zmiany długości formatki tworzącej port BR.

OBUDOWA:
    Zwymiarowana obudowa:

Grubość płyty - 18 mm

Kolor zielony - wytłumienie watoliną o gramaturze 200g, dwie warstwy, mocowanie takerem.

Objętość obudowy brutto - 12l.
    Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 50Hz.

WAŻNE:
    Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
    Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.

ZWROTNICA:
    Schemat:

Proponowane cewki z Polinka - bardzo ważne są rezystancje:
    Cewka 0.27mH w torze głośnika wysokotonowego:
    000-1446 drut.powietrzna Cewka ind. 0,270mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm śr.40 dł.15mm

Cewka 1.7mH w torze głośnika nisko-średniotowego:
    000-2208 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,700mH +/-3% 0,340Ω dr.1,00mm Fe 0,066kg. śr.33 dł.35mm

Cewka 0.1mH w pułapce dla głośnika niskotonowego:
    000-1740 drut.powietrzna Cewka ind. 0,100mH +/-3% 0,600Ω dr.0,50mm śr.27 dł.30mm

Rezystor o mocy 5W.
    Kondensatory wg uznania, choć kondy szeregowe proponuję jednak foliowe, a przynajmniej te w torze głośnika wysokotonowego.

Wykresy:

Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!

Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
    Last edited by LuSzTi; 08.12.2013, 19:35.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Nie na temat...
    Chciałbym podziękować Ci za kolejny projekt, który udostępniłeś na forum. Poświęcasz swój czas po to by zaoferować społeczeństwu pełną dokumentację Twojej pracy. Zważywszy na Twoje doświadczenie w tej branży, śmiem twierdzić, że nie można mu zarzucić niczego pod względem technicznym. Osoba, która zechce skorzystać z Twoich rozwiązać musi jedynie podjąć decyzję, który projekt spełnia jego wymagania - co w przypadku osób zaczynających zabawę z audio jest wielkim ułatwieniem.

Dzięki takiemu podejściu forum dostanie dużego, wartościowego kopa - który popycha go naprzód.

Dzięki!
    Last edited by LuSzTi; 08.06.2013, 17:37.

Skomentuj

Dzięki LuSzTi !
      Well done!!

Widze, ze użyles tylko 1om na przyciszenia wysokotonowki.

Nie na temat...
      Powiedz jak myślisz? Chce użyć 2x15awx 4r połączonych równoległe na 8r.
      Czy ich skuteczność nie zabije wavecora?
      Tylko moja wersja to ta z "10".
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Chce użyć 2x15awx 4r połączonych równoległe na 8r.
        Jak dla mnie to szeregowo ? Dobrze myślę ?

Skomentuj

Nie na temat...
          Dobrze myślisz
          Zle napisałem
          Last edited by LuSzTi; 08.06.2013, 17:38.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam
            Gdzie można zakupić tego TW30 WA10 ?

Skomentuj

http://audiodrivers.eu/prest/pl/130-...tw030wa10.html
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

a cokolwiek o brzmieniu?

rozumiem ze tym razem nie obeszlo sie bez rezystora z powodu malej wartosci cewki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  rozumiem ze tym razem nie obeszlo sie bez rezystora z powodu malej wartosci cewki?
                  Dokładnie. I tak wybrałem już najtańszą z Polinka z największą rezystancją.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  a cokolwiek o brzmieniu?
                  Ja nigdy nie byłem fanem głośników z serii AWX i preferuję zdecydowanie inne granie, ale wiem, że są ludzie którym AWX się podoba. Jeśli dla kogoś fajnie brzmiał zestaw z GDWK AWX to tutaj, z Wavecorem w mojej ocenie jest lepiej.

Skomentuj

Dzięki za publikacje.
                    Właśnie planuje budowę monitorów w takim budżecie. Pokój mam ok 11m2, a całość będzie zasilana raczej marnym SONY TA-FE370. Słucham różnych gatunków muzyki poza metalem i techno. Najbardziej zależy mi na dobrej barwie żeńskich wokali (np. to https://www.youtube.com/watch?v=gRlipR8a_Y8 ) i instrumentach (np. tu https://www.youtube.com/watch?v=k62lFHZ_MmQ )
                    Czy te monitory to dobry wybór do takich preferencji?

Mam takie pytania:
                    1. Jak ten Wavecor ma się do Seasa 27TBFC/G? Początkowo miałem robić właśnie na tym Seasie ale troche boje się, że metalowa kopułka mi się nie spodoba.
                    2. Czy zamiast BR szczelinowego można zastosować 2 rurki jak np. tutaj http://www.fostexinternational.com/p.../PM841_Top.jpg i czy da się to jakoś bezproblemowo przeliczyć dla laika ?

PS. Wprawdzie przeglądam forum już od dłuższego czasu ale jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Cacek Zobacz posta
                      Czy te monitory to dobry wybór do takich preferencji?
                      Do wokali to raczej projekt z Aurumem lub Fountekiem.

1. Jak ten Wavecor ma się do Seasa 27TBFC/G? Początkowo miałem robić właśnie na tym Seasie ale troche boje się, że metalowa kopułka mi się nie spodoba.
                      Wavecor dużo delikatniejszy i wg mnie fajniejszy.

2. Czy zamiast BR szczelinowego można zastosować 2 rurki jak np. tutaj http://www.fostexinternational.com/p.../PM841_Top.jpg i czy da się to jakoś bezproblemowo przeliczyć dla laika ?
                      Można. Jeśli zmieścisz je na froncie. Głośnika wysokotonowego raczej nie powinno się wycentrować. Do obliczeń WinISD, parę kliknięć i po problemie.

Skomentuj

Wavecore jak na swoja cene ma niezwykle rowne pasmo przetwarzania. Trzeba sprobowac na nim jakis monitorek studyjny.
                        Fajny projekt!

Skomentuj

Nie na temat...
                          LuSzTi a jak uważasz po zabawie z wavecore?
                          Jak nisko można z nim zejść?
                          Moze jakis oversize?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                            Bocian miał by na sprzedanie Ushery 8137A :)

Skomentuj

Nie na temat...
                              o nich tez myślałem :)
                              Ale poczekam na opinie LuSzTi-ego
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                Z odpowiednim waveguide w przypadku 30mm glosnika spokojnie mozna zejsc do 1Khz. Pozostaje jedynie kwestia jakosci tej srednicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Wavecore jak na swoja cene ma niezwykle rowne pasmo przetwarzania.
                                  Akurat ten w moich projekttach (WA10, z frontem 104mm) dość mocno wznosi się w stronę niskich częstotliwości. Wymaga to pewnych mniej typowych działań na zwrotnicy. Jak na miejsce podziału to wartości elementów w torze głośnika wysokotonowego są dość niskie. Trzeba dość ostrożnie obchodzić się z doborem elementów aby zgasić tę górkę ale aby jednocześnie było dość równo. W projekcie 3-way z tym głośnikiem, który także popełniłem mimo podziału na 2,4kHz kondensator to tylko 3,3uF. Poza tym każdy z projektów z tym głośnikiem ma lekki spadek powyżej 10kHz, to właśnie efekt tego opadania.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  Jak nisko można z nim zejść?
                                  Moze jakis oversize?
                                  Przy Wavecorze z tego projektu ja bym nie pchał się z podziałem poniżej 2-2,1kHz. Mimo, że ja raczej preferuję niskie cięcia to w żadnym z trzech udostępnionych projektów nie zjechałem tak nisko, choć słuchałem i takich wersji. No i szału nie ma.

Skomentuj

Te z komorą będą lepsze do niższego cięcia.

Skomentuj

@LuSzTi
                                      Ten projekt z Aurumem wygląda ciekawie chociaż to już 360pln za sztukę. Jeszcze się zastanowię bo narazie awx i tak niedostępne. Natomiast przy tym founteku boje się, że jednak będzie nieco mało niskich rejestrow.

Patrzyłem na tego WinISD i wygląda przyjaźnie także dam sobie rade. Wysokotonówki oczywiście nie będe przesuwał. O BR pytałem bo planuje obudowe w kształcie łeski także było by ciężko ze szczelinowym, chyba że o czymś nie wiem

Dzięki wielkie.

Skomentuj

Ten projekt z Aurumem wygląda ciekawie chociaż to już 360pln za sztukę. Jeszcze się zastanowię bo narazie awx i tak niedostępne.
                                        skoro masz czas to warto pofatygowac sie o jakis odsluch. moze sie okazac ze AWX w zupelnosci tobie wystarczy, a moze sie okazac ze bez wahania wylozysz na drozsze glosniki

O BR pytałem bo planuje obudowe w kształcie łeski także było by ciężko ze szczelinowym, chyba że o czymś nie wiem
                                        tylko nie zapominaj ze b-r tez musi miec przestrzen wokol siebie!

Skomentuj

Czaruję...