UWAGI MODERATORA
Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie. Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny. Podstawowe odpowiedzi: - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika, - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu, - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba, - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył. | ![]() |
Chciałbym przedstawić kolejny projekt, który powstał dla forum diyaudio.pl
Zastosowane głośniki:
Głośnik wysokotonowy: Wavecor TW30 WA10
Głośnik średnio-niskotonowy: STX WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X (15 AWX 8R) - dzięki dj_zibi za pożyczenie głośnika
Obudowa typu bas-reflex. Ponieważ wykorzystałem obudowę z innego projektu litraż zgadza się wytycznymi producenta, lecz strojenie już nie. Producent zaleca strojenie na 40Hz. Moja obudowa została zestrojona na 50Hz. Z pomiaru impedancji widać, że wcale nie jest to za wysoko dla tego głośnika.
Poniższa dokumentacja jest właściwa dla strojenia portu BR na 50Hz. Jeśli ktoś uważa, że jest to za wysoko lub za nisko może sobie we własnym zakresie zmienić to strojenie. Dla przykładu podam, że dla strojenia na 40Hz wystarczy zmniejszyć wysokość szczeliny z 18mm na 12mm bez zmiany długości formatki tworzącej port BR.
OBUDOWA:
Zwymiarowana obudowa:

Grubość płyty - 18 mm
Kolor zielony - wytłumienie watoliną o gramaturze 200g, dwie warstwy, mocowanie takerem.
Objętość obudowy brutto - 12l.
Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 50Hz.
WAŻNE:
Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.
ZWROTNICA:
Schemat:

Proponowane cewki z Polinka - bardzo ważne są rezystancje:
Cewka 0.27mH w torze głośnika wysokotonowego:
000-1446 drut.powietrzna Cewka ind. 0,270mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm śr.40 dł.15mm
Cewka 1.7mH w torze głośnika nisko-średniotowego:
000-2208 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,700mH +/-3% 0,340Ω dr.1,00mm Fe 0,066kg. śr.33 dł.35mm
Cewka 0.1mH w pułapce dla głośnika niskotonowego:
000-1740 drut.powietrzna Cewka ind. 0,100mH +/-3% 0,600Ω dr.0,50mm śr.27 dł.30mm
Rezystor o mocy 5W.
Kondensatory wg uznania, choć kondy szeregowe proponuję jednak foliowe, a przynajmniej te w torze głośnika wysokotonowego.
Wykresy:

Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!
Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
Skomentuj