Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor TW030 WA10 + Fountek FW146 - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wavecor TW030 WA10 + Fountek FW146 - projekt by LuSzTi

UWAGI MODERATORA
    Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie.
    Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny.

Podstawowe odpowiedzi:
    - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika,
    - inny jakikolwiek głośnik to inna zwrotnica,
    - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu,
    - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba,
    - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył.

Chciałbym przedstawić kolejny projekt, który powstał dla forum diyaudio.pl

Zastosowane głośniki:
    Głośnik wysokotonowy: Wavecor TW030 WA10
    Głośnik średnio-niskotonowy: Fountek FW146

Obudowa typu bas-reflex.

OBUDOWA:
    Zwymiarowana obudowa:

Grubość płyty - 18 mm

Kolor zielony - wytłumienie watoliną o gramaturze 200g, dwie warstwy, mocowanie takerem.

Objętość obudowy brutto - 10l.
    Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 50Hz.
    Być może powinno być trochę wyższe, np. 55Hz. To już jest zależne od własnych upodobań.
    Dla tych, którym nie chce się włączać WinISD aby przeliczyć długość formatki tworzącej port BR mała ściąga:
    50Hz - 21,8cm (formatka 20cm)
    52Hz - 20cm (formatka 18,2cm)
    54Hz - 18,2cm (formatka 16,4cm)
    56Hz - 16,6cm (formatka 14,8cm)
    58Hz - 15cm (formatka 13,2cm)
    60Hz - 13,7cm (formatka 11,9cm)

WAŻNE:
    Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
    Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.

ZWROTNICA:
    Schemat:

Proponowane cewki z Polinka - bardzo ważne są rezystancje:
    Cewka 0.27mH w torze głośnika wysokotonowego:
    000-1446 drut.powietrzna Cewka ind. 0,270mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm śr.40 dł.15mm

Cewka 1.4mH w torze głośnika nisko-średniotowego:
    000-5485 drut.z rdz.prosz.szpul. Cewka ind. 1,400mH +/-3% 0,210Ω dr.1,00mm Fe 0,061kg. śr.26 dł.38mm

Rezystor o mocy 5W.
    Kondensatory wg uznania, choć kondy szeregowe proponuję jednak foliowe, a przynajmniej te w torze głośnika wysokotonowego.

Wykresy:

Charakterystyka przenoszenia wymaga małego komentarza - zapadłość w okolicach 800Hz nie występuje. Zapewne jest to jakiś błąd pomiarowy, który się wkradł dla małej ilości próbek przy tej częstotliwości.

Jak nigdy napiszę kilka słów komentarza, bo zestaw bardzo mi się spodobał:
    Zestaw głośników za nie całe 500zł - Wavecor 115zł w audiodrivers.eu, Foutek za 120zł w Loudspeakershop.eu (jeśli ktoś nie ma promocyjnych cen to mogę pomóc w zakupie za tę cenę) + przesyłki.
    Jak na cenę głośników zestaw naprawdę fajnie brzmiący, bardzo dobra średnica, wokale (damskie i męskie). Gra zaskakująco dobrze.
    Oczywiście dla małego głośnika jakim jest Fountek problemem zawsze będzie bas. Jest go wystarczająco, ale szału nie ma.
    Jeśli jednak komuś nie zależy bardzo na basie, ale lubi dobrą średnicę i górę to szczerze polecam!

Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!

Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
    Last edited by LuSzTi; 20.12.2013, 14:20.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Luszti gratuluje kolejnego udanego projektu, podziwiam Twoja plodnosc konstrukcyjna:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      Luszti gratuluje kolejnego udanego projektu, podziwiam Twoja plodnosc konstrukcyjna:-)
      Dzięki. Na razie to koniec projektów na forum. W przyszłości może coś się jeszcze zrobi :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Dzięki. Na razie to koniec projektów na forum. W przyszłości może coś się jeszcze zrobi :)
        Można spytać czemu? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych.s Zobacz posta
          Można spytać czemu?
          Bo podałem na tacy 5 projektów, do których często sam kupowałem głośniki, sam płaciłem za dechy na obudowy, sam je składałem.
          Następnie robiłem pomiary i projektowałem zwrotnice oraz w przypadku TLki na AWXie jeszcze ułożenie wytłumienia.

To wszystko kosztuje i czas i pieniądze. Najzwyczajniej chwilowo nie mam na to ani chęci, ani czasu, ani potrzeby wydawania na to kasy.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Bo podałem na tacy 5 projektów, do których często sam kupowałem głośniki, sam płaciłem za dechy na obudowy, sam je składałem.
            Następnie robiłem pomiary i projektowałem zwrotnice oraz w przypadku TLki na AWXie jeszcze ułożenie wytłumienia.

To wszystko kosztuje i czas i pieniądze. Najzwyczajniej chwilowo nie mam na to ani chęci, ani czasu, ani potrzeby wydawania na to kasy.
            Fakt, kosztuje. Myślałem, że robisz na sprzedaż, a publikujesz przy okazji. Skoro wyłącznie dla innych to doskonale zrozumiałe i podziwiam przy okazji.

Skomentuj

Nie na temat...
              Można spytać czemu?
              No nie mogę, ale wy gnieciecie tego biednego LuSzTi'ego On prawie pokój na manofakture przerobił, pewnie stracił kilka kg, na głowie przybyło siwych włosów efekt = projektów jak grzybów po deszczu, a tu pytanie czemu koniec...ja na jego miejscu bym się poczuł jak dojna krowa...dajcie mu odpocząć, bo padnie...

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                No nie mogę, ale wy gnieciecie tego biednego LuSzTi'ego On prawie pokój na manofakture przerobił, pewnie stracił kilka kg, na głowie przybyło siwych włosów efekt = projektów jak grzybów po deszczu, a tu pytanie czemu koniec...ja na jego miejscu bym się poczuł jak dojna krowa...dajcie mu odpocząć, bo padnie...
                Odczep się, nowy jesten na forum

Skomentuj

Nie na temat...
                  Odczep się, nowy jesten na forum
                  To jest jawny, werbalny atak na moją osobę. Moderatorzy już wszystko wiedzą, nie będziesz mieć okazji na zadomowienie się :P

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                    Nie na temat...

No nie mogę, ale wy gnieciecie tego biednego LuSzTi'ego
                    Spoko wynagrodzimy my ładnie wykończonymi projektami TL'ka śni mi się po nocach chęci są czasu jeszcze więcej ale brak kaski. Ale myślę, że w końcu po wakacjach będą piękne 3way

Skomentuj

A co Lusztiemu po waszych ladnych skrzynkach, nie czaje:-P

Skomentuj

Bedac u LuSzTi'ego, poprosilem o zaprezentowanie mi brzmienia monitorka o ktorym tu mowa- tak z czystej ciekawosci. Dla wszystkich niezdecydowanych podpowiem, ze to zestaw swietny w swojej cenie i nie tylko, poniewaz nie mial sie czego wstydzic nawet w porownaniu z drozsza konkurencja. Wysokie tony szczegolowe, rzeklbym nieco wysuniete, przyjemna srednica i bass, ktory niejednego zadowoli. W dodatku przemyslana konstrukcja- szczelinowy br i kompaktowe wymiary. Dzieki za udostepnienie projektu.

Skomentuj

Luszti, widziałbyś ten projekt w konfiguracji 3drożnej z niedrogim wooferem (do 2000zł max)? Łączyłeś ostatnio L22 i FW146. Ciężko od dołu zgrywa się founteka?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Luszti, widziałbyś ten projekt w konfiguracji 3drożnej z niedrogim wooferem (do 2000zł max)?
                            Bardzo fajnie zgrywa się od dołu, nie było z tym problemów. Gdyby połączyć ten projekt z Seasem L22 to wychodzi zestaw za ok 1200zł za głośniki w 3 way :)

Skomentuj

A jakby pokusić się o FW200? (190zł/szt)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                A jakby pokusić się o FW200? (190zł/szt)
                                FW200 jest specyficznym głośnikiem, ma wysoki Qts i z niskim basem w miarę normalnej obudowie może być problem.

Skomentuj

Ciężko o dobre 8" poniżej ceny L22, może gdyby Dayton miał ceny bliższe tym z USA. Można pobawić sie z STX AWX 10" w BR jeśli ktoś zaakceptuje różne kolory głośników.

Skomentuj

Bardzo zgrabny monitorek wychodzi .

Skomentuj

Starałem się żeby jakoś to wyglądało :)
                                      Last edited by LuSzTi; 17.10.2013, 13:52.

Skomentuj

Ja też takie robie ale 90cm wysokie i ciut płytsze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X