UWAGI MODERATORA
Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie. Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny. Podstawowe odpowiedzi: - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika, - inny jakikolwiek głośnik to inna zwrotnica, - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu, - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba, - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył. | ![]() |
Chciałbym przedstawić kolejny projekt, który powstał dla forum diyaudio.pl
Zastosowane głośniki:
Głośnik wysokotonowy: Wavecor TW030 WA10
Głośnik średnio-niskotonowy: Fountek FW146
Obudowa typu bas-reflex.
OBUDOWA:
Zwymiarowana obudowa:

Grubość płyty - 18 mm
Kolor zielony - wytłumienie watoliną o gramaturze 200g, dwie warstwy, mocowanie takerem.
Objętość obudowy brutto - 10l.
Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 50Hz.
Być może powinno być trochę wyższe, np. 55Hz. To już jest zależne od własnych upodobań.
Dla tych, którym nie chce się włączać WinISD aby przeliczyć długość formatki tworzącej port BR mała ściąga:
50Hz - 21,8cm (formatka 20cm)
52Hz - 20cm (formatka 18,2cm)
54Hz - 18,2cm (formatka 16,4cm)
56Hz - 16,6cm (formatka 14,8cm)
58Hz - 15cm (formatka 13,2cm)
60Hz - 13,7cm (formatka 11,9cm)
WAŻNE:
Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.
ZWROTNICA:
Schemat:

Proponowane cewki z Polinka - bardzo ważne są rezystancje:
Cewka 0.27mH w torze głośnika wysokotonowego:
000-1446 drut.powietrzna Cewka ind. 0,270mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm śr.40 dł.15mm
Cewka 1.4mH w torze głośnika nisko-średniotowego:
000-5485 drut.z rdz.prosz.szpul. Cewka ind. 1,400mH +/-3% 0,210Ω dr.1,00mm Fe 0,061kg. śr.26 dł.38mm
Rezystor o mocy 5W.
Kondensatory wg uznania, choć kondy szeregowe proponuję jednak foliowe, a przynajmniej te w torze głośnika wysokotonowego.
Wykresy:

Charakterystyka przenoszenia wymaga małego komentarza - zapadłość w okolicach 800Hz nie występuje. Zapewne jest to jakiś błąd pomiarowy, który się wkradł dla małej ilości próbek przy tej częstotliwości.
Jak nigdy napiszę kilka słów komentarza, bo zestaw bardzo mi się spodobał:
Zestaw głośników za nie całe 500zł - Wavecor 115zł w audiodrivers.eu, Foutek za 120zł w Loudspeakershop.eu (jeśli ktoś nie ma promocyjnych cen to mogę pomóc w zakupie za tę cenę) + przesyłki.
Jak na cenę głośników zestaw naprawdę fajnie brzmiący, bardzo dobra średnica, wokale (damskie i męskie). Gra zaskakująco dobrze.
Oczywiście dla małego głośnika jakim jest Fountek problemem zawsze będzie bas. Jest go wystarczająco, ale szału nie ma.
Jeśli jednak komuś nie zależy bardzo na basie, ale lubi dobrą średnicę i górę to szczerze polecam!
Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!
Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
Skomentuj