Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX.6,5 (GDN-18-140-8-AWX) TL + rózne wysokotonówki - projekt by dabyl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX.6,5 (GDN-18-140-8-AWX) TL + rózne wysokotonówki - projekt by dabyl

Przedstawiam projekt, którego autorem jest użytkownik tego forum - dabyl

Zastosowane głośniki:
    Głośnik średnio-niskotonowy: WM.STX.6,5.1,5.180.8.F.A.FC.X (GDN-18-140-8-AWX) LINK

Obudowa typu: Linia transmisyjna

OBUDOWA:
    Zwymiarowana obudowa:

Grubość płyty - 18mm,
    Front - 25mm wg projektu (lub 2x18mm=36mm)

Wytłumienie:

(mata akustyczna) gąbka piramidka o wysokości 30mm - (10mm-podstawa, 20mm-kolec) - LINK
    Włóknina poliestrowa - Ovata o grubości 30mm (300g) - LINK

Ułożenie materiału:

Gąbkę piramidkę stosujemy na wszystkich ściankach (prócz bocznych). Ovatę stosujemy na całej powierzchni pierwszej połowy tunelu. Należy ją luźno rozmieścić.
    Detal wycięty w przegrodzie linii należy pozostawić pusty. Poniższy obrazek przedstawia prawidłowe ułożenie materiału.

Długość lini ~ 220cm, strojenie 1/4 długości fali - ok. 30Hz.

MOŻLIWE OPCJE GŁOŚNIKÓW WYSOKOTONOWYCH:

W wyżej opisanym projekcie można zastosować różne głośniki wysokotonowe. Wybór zależy jedynie od osobistych preferencji.
    1. STX T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X (GDWK-10-250-AWX) LINK
    2. SEAS 27TBFC/G H1212-06 LINK
    3. Usher 9950 LINK

Zwrotnica STX MX-140:

Zwrotnica dla głośnika SEAS 27TBFC - ( projekt 3SM by Krs47 ):
    Schemat:

Pomiary:

Zwrotnica dla głośnika Usher 9950 - (projekt by lklukasz)

Schemat:

Pomiary:

Autor opracowania nie zezwala na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!
    Last edited by lklukasz; 03.10.2013, 01:46.

Nie na temat...

Pozwoliłem sobie na publikacje tego projektu w tym dziale. Mam nadzieję, że udało mi się poprawnie skompletować wszystkie ważne informacje dotyczące tego projektu. Projekt cieszy się powodzeniem wśród użytkowników tego forum i niewątpliwie zasłużył na swoje miejsce w tym dziale. Zgromadzenie na jednej stronie wszystkich potrzebnych informacji do jego budowy na pewno pomoże obecnym użytkownikom tego forum, a nowi nie będą mieli trudności w ich odnalezieniu. Starałem się umieszczać linki odsyłające do danego zagadnienia - tym samym usprawnić ich wyszukiwanie. Jeśli popełniłem jakiś błąd w opisie bardzo proszę Moderatorów o edycję i korektę.

Skomentuj

Witam. Nosze się z zamiarem budowy tych kolumn. Lubie mocny bas, czy mogę liczyć w nich na niego. TL'ka od LuSZti jest za mocna na STX SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X. Trzeba mocnego amp, którym nie dysponuje.

Skomentuj

Ja Tl Lusztiego napedzam uniampem, uni spokojnie daje sobie z nimi rade. Jesli ci zalezy na mocnym basie rób projekt Lusztiego, Tl dabla daje tylko "zejście", a Lusztiego robi to z "jebn...". Gotowego uniampa wyrwalem za 400zl tylko obudowę troszke poprawiłem.
        Jeśli zdecydujesz się na konstrukcję dabla warto poczekać na zwrotkę z wavecorem.

Skomentuj

Sory o czym wy piszecie? Niema TL Lusztiego! Jest tylko Dabyla i to właśnie jego projekt. Chyba że ja o czymś nie wiem?

Skomentuj

Luszti zrobil projekt TL ale 3 drozny.

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
              Chyba że ja o czymś nie wiem?
              Przejrzyj dokladnie dzial projektow

Skomentuj

Czyli nadal mam rację bo z tego co widzę To Luszti zrobił TL pod 10" a nie pod AWX 18

Skomentuj

Tak, masz racje.

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
                    Czyli nadal mam rację bo z tego co widzę To Luszti zrobił TL pod 10" a nie pod AWX 18
                    przecie jest to napisane już na samym początku, ameryki nie odkryłeś

Skomentuj

Gdzie jest od LuSZtiego wieksza wersja TL'ki, 3 drozna....szukam w projektach ale jej nie ma

Skomentuj

Gdzieś mi się przewinęła informacja że LuSZti wywalił swoje projekty, pewnie dla tego nie możesz znaleźć, ale z jakiego powodu nie mam pojęcia.

Skomentuj

Panowie był gdzie projekt zwrotnicy do awx18-ki i Stx-owego ceramika?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie, bo byla niedopracowana.

Skomentuj

Tak informacyjnie, jeśli ktoś zastanawia się nad budową tego klasycznego zestawu, czyli AWX na dole i u góry ze standardową zwrotnicą i nie wie czym to najlepiej napędzić, to znalazłem rozwiązanie, wg mnie najlepsze. Onkyo Integra z serii 86xx/88xx. Naprawdę sporo wzmacniaczy testowałem z tym zestawem, m.in.różne Yamahy, Marantze, Arcama Alpha, nawet jakiegoś Technicsa podłączyłem z ciekawości. Nic to jednak w porównaniu jak lekko i przyjemnie słuchało się większości muzyki po podłączeniu wspomnianego Onkyo Integry. Naprawdę do tego zestawu nie znalazłem nic lepszego w adekwatnym do przetworników przedziale cenowym, co by się lepiej zgrało.

Skomentuj

Panowie a czy ktoś zna jakiś projekt z wavecorem na górze?

Skomentuj

Trudno w projektach rzucić okiem?
                                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Sorry ale nie znalazłem projektu z awx i wavecorem. Jeśli coś przeoczylem to proszę o link

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Jest projekt z Wavecorem ale na 15 AWX.
                                      Mam też projekt z 18 AWX, ale nie zostanie udostępniony. Zostałem posądzony, że projektami robię sobie reklamę, więc więcej projektów nie będzie :)
                                      Last edited by LuSzTi; 23.02.2014, 18:15.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                                        No to chyba jakiś geniusz :-( ze jest zwrotka z 15 to widziałem ale mam 18ki dlatego pytałem. Dziękuję za info.
                                        Last edited by LuSzTi; 23.02.2014, 18:15.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X