Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor TW030 WA06 + Wavecor WF182 BD09 - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wavecor TW030 WA06 + Wavecor WF182 BD09 - projekt by LuSzTi

UWAGI MODERATORA
    Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie.
    Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny.

Podstawowe odpowiedzi:
    - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika,
    - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu,
    - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba,
    - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył.

Chciałbym przedstawić kolejny projekt:

Zastosowane głośniki:
    Głośnik wysokotonowy: Wavecor TW030 WA06 - ferrofluid, impedancja 4 omy
    Głośnik średnio-niskotonowy: Wavecor WF182 BD09, szklano-papierowa membrana, impedancja 4 omy

Obudowa typu bas-reflex:
    - szczelinowy w obudowie monitorowej
    - okrągły w obudowie stojącej - Polink HP 900032

Objętość 15 litrów netto, strojenie na 33Hz.
    Próbowałem 19 litrów ze strojeniem na 29Hz i było już przeciąganie i brak podstawy basowej. Przy wyższym strojeniu dalej był bałagan.
    Próbowałem 15 litrów ze strojeniem na 36Hz i zaczynało się dudnienie.
    Więc te 15 litrów na 33Hz uważam za najbardziej trafione.

Wszystko w jednym obrazku:

Grubość płyty użytej w projekcie obudów to 18mm.

Obudowy należy wytłumić watoliną lub wełną owczą na bocznych i tylnej ściance powyżej portu BR.

WAŻNE:
    Rozmieszczenie głośników na froncie ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej zwrotnicy.
    Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.

Przykładowa lista elementów z Polinka:
    000-2199 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,000mH +/-3% 0,210Ω dr.1,00mm Fe 0,021kg. śr.22 dł.40mm
    000-1729 drut.powietrzna Cewka ind. 0,360mH +/-3% 0,235Ω dr.1,20mm śr.40 dł.30mm
    001-0228 Kon. 0,82uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-10/ 26mm. poziomy
    001-4066 Kon. 12,00uF 160VDC 10% MKT owalny l-30/22/14mm. poziomy
    001-0230 Kon. 1,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-11/ 24mm. poziomy
    001-0250 Kon. 4,70uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-18/ 36mm. poziomy
    001-0268 Kon. 15,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-29/ 44mm. poziomy
    002-0298 Rez. 2,70Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący
    002-0346 Rez. 15,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący

Podział jest dość nisko (2,1 kHz) ponieważ taka była potrzeba a 30mm kopułka spokojnie sobie z tym radzi.

Jest to zestaw o impedancji 4 omy, należy zwrócić uwagę czy posiadany wzmacniacz może pracować przy takim obciążeniu!

Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!

Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
    Last edited by LuSzTi; 08.12.2013, 19:32.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

A w czerwcu pisałeś, że koniec projektów Na szczesci powstał kolejny, za co w imieniu forum dziękuję.

Gdybyś mógł to wstaw choćby zdjęcie testowej budki, zbaczałbym jak te głosniki wyglądają "na żywo" (zdjecia na stronie producenta to nie to samo).
    Jakie są Twoje doświadczenia z głośnikami wysokotonowymi z ferrofluidem? Panuje opinia, że są mniej szczególowe niz te bez ferro, a widzę, że tego Wavecora wykorzystujesz w kolejnej konstrukcji, więc coś w sobie musi miec.

Skomentuj

To jest inny Wavecor niż poprzednio. Tamten miał inny front, inny magnes, był w delikatnej tubce, był 8 omowy i był bez ferrofluidu.
      Generalnie nie miałem porównania tego głośnika ale w wersji bez ferrofluidu więc trudno mi coś wyrokować.

Zdjęcia już nie długo pojawią się w wątku kolegi sylvek - czeka na elementy zwrotnicy i to jemu należy podziękować za to, że zgodził się na opublikowanie zwrotnicy i że pojawił się kolejny projekt :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        podziękować
        No to wszystkie dzieci razem :
        DZIĘ-KU-JE-MY

Skomentuj

Super projekt.
          Dzięki

Wydrapano z mojego N4 :)

Skomentuj

Podział jest dość nisko (2,1 kHz) ponieważ taka była potrzeba a 30mm kopułka spokojnie sobie z tym radzi.
            ...05 da się spokojnie uciąć jeszcze ciut niżej ? 1,7-1,9kHz 18db/O. ?

W tych wszystkich projektach na tym forum (zbliżonych do siebie kosztem) brakuje opisu brzmienia! - potencjalny odbiorca (bo to dla niego te projekty rozumiem) im więcej ma takich przed oczami tym bardziej popada w konsternacje "co w końcu kupić" Nie wiedząc w co ma zainwestować swoje pieniądze, co ma począć ?

To może ja zapytam tylko tak: jakość tego woofera w stosunku do jego ceny jest na tyle dobra by zainwestować w drugi do pary na 2,5way ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              W tych wszystkich projektach na tym forum (zbliżonych do siebie kosztem) brakuje opisu brzmienia! - potencjalny odbiorca (bo to dla niego te projekty rozumiem) im więcej ma takich przed oczami tym bardziej popada w konsternacje "co w końcu kupić" Nie wiedząc w co ma zainwestować swoje pieniądze, co ma począć ?
              Wszystkie moje projekty mają opis brzmienia napisany przez kogoś kto je słuchał, wystarczy prześledzić wpisy pod projektem. Pewnie i ten projekt doczeka się opisu brzmienia po tym jak kolega sylvek skończy budowę.

...05 da się spokojnie uciąć jeszcze ciut niżej ? 1,7-1,9kHz 18db/O. ?
              Nie sądzę, wersja 05 nie ma ferrofluidu więc termicznie moje przyjąć mniej mocy. Choć nie słuchałem i nie sprawdzałem więc to tylko takie gdybanie.

To może ja zapytam tylko tak: jakość tego woofera w stosunku do jego ceny jest na tyle dobra by zainwestować w drugi do pary na 2,5way ?
              Ilość basu z tego głośnika jest wg mnie na tyle dobra, że dokładanie drugiego w konfiguracji 2,5-way nie ma sensu. Uzyskasz jedynie głośniejszy zestaw ale zejście Ci się nie poprawi.

Skomentuj

Nie sądzę, wersja 05 nie ma ferrofluidu więc termicznie moje przyjąć mniej mocy. Choć nie słuchałem i nie sprawdzałem więc to tylko takie gdybanie.
                Zapytałem tak po przeczytaniu tego co piszą na audiodrivers..., a co myślisz o ucięciu tej 06 w okolicy 1,8kHz ?

Wszystkie moje projekty mają opis brzmienia napisany przez kogoś kto je słuchał, wystarczy prześledzić wpisy pod projektem. Pewnie i ten projekt doczeka się opisu brzmienia po tym jak kolega sylvek skończy budowę.
                To fajnie Powiem że zaintrygował mnie ten projekt szczególnie pod kątem ceny, nie wiem teraz tylko za bardzo czego się po nich spodziewać.

Skomentuj

Zapytałem tak po przeczytaniu tego co piszą na audiodrivers..., a co myślisz o ucięciu tej 06 w okolicy 1,8kHz ?
                  Próbować można, a co z tego wyjdzie to trudno wyczuć. To jest też kwestia tego z czym to się łączy. Bo będą midrange lub midwoofery, które w przedziale 1,5-2,2kHz zagrają lepiej niż ten Wavecor, a będą głośniki, które zagrają gorzej. Technicznie pewnie wykonalne, reszta zależy już od głośnika, z którym to się łączy.

Skomentuj

Kup głośnik, spróbuj to nie boli

drugi do pary na 2,5way ?
                    To może lepiej to na dół:
                    http://audiodrivers.eu/prest/pl/nisk...sw182bd01.html
                    i zrobić "wąskie" 3way ? :)
                    Można by wtedy nawet dać na środek 15cm czy nawet 12cm .
                    Będzie taniej a niskiego basu na pewno więcej.
                    Zwrotka mimo niskiego podziału wyjdzie tanio bo 4om.

Jedna wada to niski SPL i 4om. GC do napędu nie wystarczy

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Kup głośnik, spróbuj to nie boli

i zrobić "wąskie" 3way ? :)

Myślałem o czymś takim dla mojej panny, tylko na średnice dac Daytona RS125.

Skomentuj

zdięcia są tutaj
                        diyaudio.pl/showthread.php/22082-Rewitalizacja-kolumn-infinity-reference81/page5
                        jak złożę to w całość to dam znać jak to gra

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          i zrobić "wąskie" 3way ?

No wlasnie, dramatycznie niska sprawnosc. Glosnik mimo to raczej do subwoofera, moze nawet z dwoma glosnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            No wlasnie, dramatycznie niska sprawnosc. Glosnik mimo to raczej do subwoofera, moze nawet z dwoma glosnikami.
                            Cena za niskie zejście jak zawsze .

Skomentuj

Cześć,

wie ktoś może gdzie kupić ten głośnik Wavecor WF182 DB09?
                              Może być Wavecor TW030 WA02 zamiast Wavecor TW030 WA06?

Z góry dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Uzytkowni Zobacz posta
                                Może być Wavecor TW030 WA02 zamiast Wavecor TW030 WA06?
                                Nie.

Zamieszczone przez Uzytkowni Zobacz posta
                                wie ktoś może gdzie kupić ten głośnik Wavecor WF182 DB09?
                                http://audiodrivers.eu/prest/pl/5_wavecor

Skomentuj

Zastanawiam się jak wypadło by porównanie 3way wavecore vs exell:)Wydaję się że to zupełnie inna liga ale patrząc na ceny wavecora:razz:

Skomentuj

Ja bym jednak chcial przeczytac opis brzmienia od osoby, ktora ma jakies porownanie do innych przetornikow. Bez urazy, ale opinia osoby ktora nie miala wczesniej stycznosci ze sprzetem podobnej jakosci, piszaca w samych superlatywach, bedzie bezuzyteczna. Mnie np bardzo interesuje w szerszym zakresie brzmienie tego niskotonowca.

Skomentuj

Zastanawiam się nad budową tych głośników i amplitunerem do nich: yamaha ax-700. Co o nim sądzicie?
                                      Minus tego taki, że jest on ciężko dostępny.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś polecił jakiś inny wzmacniacz do około 1100 zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                        Ja bym jednak chcial przeczytac opis brzmienia od osoby, ktora ma jakies porownanie do innych przetornikow. Bez urazy, ale opinia osoby ktora nie miala wczesniej stycznosci ze sprzetem podobnej jakosci, piszaca w samych superlatywach, bedzie bezuzyteczna. Mnie np bardzo interesuje w szerszym zakresie brzmienie tego niskotonowca.
                                        No opis brzmienia jak już ma być to lepiej żeby był od osoby co coś już słyszała i robiła

Skomentuj

Czaruję...
                                        X