Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan Speak D2608/91300 (hds tw) + Visaton AL170 - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Scan Speak D2608/91300 (hds tw) + Visaton AL170 - projekt by raven1985

Projekt dla diyaudio.pl.

Głośniki:
    Scan Speak D2608/91300 (dalej zwany hds tw)
    http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d2608-913000.pdf
    Visaton AL170:
    http://www.visaton.com/en/high_end/tiefton/al170_8.html

Koszt przetworników : ~1100-1200PLN

Obudowa:

głębokość : 36cm dla płyt 18mm ale rekomenduje front 22 albo podwójny przy płycie 18mm.
    Warto dołożyć co najmniej jedno wzmocnienie.

Strojenie BR:
    Komora około 24-26l .
    Strojenie proponuje spr. sobie dwie opcje :
    ~37Hz - więcej niskiego basu ale cicho - tunel polink : HP ř68 900018 (22cm)
    ~ 41Hz - normalne strojenie więcej basu ale tak nisko nie schodzi - tunel polink : HP ř68 900024 (16cm)

Zielony: 25l 41Hz
    Żółty: 25L 37Hz
    Czerwony: 30l 39Hz

Wytłumienie:
    Absolutne minimum to 2 warstwy dwóch materiałów tłumiących na tylnej ściance za głośnikiem nisko średnio tonowym.
    Jak zwykle należy korzystać z własnych uszów

Pomiary i zwrotnica:

Charka:

impedancja:

zwrotka:

"puls" szeroki terminal w AL170 .
    "minus" cienki terminal ww AL170 .

"puls" pomalowany na biało HDS tw .

cewki z polinka:
    000-5003 Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm Fe 0,061kg. śr.28 dł.38mm
    000-1840 Cewka ind. 0,400mH +/-3% 0,430Ω dr.0,80mm śr.32 dł.15mm
    000-1809 Cewka ind. 0,100mH +/-3% 0,440Ω dr.0,50mm śr.21 dł.8mm

Kondensatory foliowe.
    Rezystory 5W.

Komentarz:
    no comment :)

Podsumowanie:
    Ale fajne granie !
    Rekomendacja .
    Co tu więcej gadać.

Jak nie możecie się przekonać do tej kopułki może wam ta pani pomorze :biggrin:

1) Nie zezwalam na użycie opracowania w jakichkolwiek celach komercyjnych.
    2) Zastrzegam sobie prawo do wprowadzania zmian bez uprzedzenia mających na celu polepszenie brzmienia

Bardzo fajny projekt, miałem okazję słyszeć tę kopułkę u znajomego i powiem, że odczucia miałem bardzo pozytywne :) Dużą zaletą jest na pewno cena tego scana przy oferowanych parametrach :)

Skomentuj

Czemu nie zdecydowales sie na asymetryczne polozenie kopulki? Po charce widac, ze az sie o to prosi....

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Jak nie możecie się przekonać do tej kopułki może wam ta pani pomoze
      Powinienes kiedys zasmakowac Hiquphona jesli brzmienie HDSa Ci pasuje

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
        Czemu nie zdecydowales sie na asymetryczne polozenie kopulki? Po charce widac, ze az sie o to prosi....
        Wlasnie. Dziura w pasmie wysokotonowym na 5db nie przystoi do takich konstrukcji ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Wlasnie. Dziura w pasmie wysokotonowym na 5db nie przystoi do takich konstrukcji ;]
          też mnie to boli

Ten projekt powstał przy okazji poprzedniego projektu z wavcorem gdzie wymiary i rozmieszenie głośników były już dane i nie mogły być zmieniane. (forumowicz miał już gotowe paczki)
          Aby to naprawić musiał bym:
          - zamówić nowy front
          - wyfrezować nowe otwory
          - ponownie pomierzyć
          Na co zwyczajnie nie maiłem czasu :(

Ta dziura akurat w tym miejscu nie jest taka zła

Powinienes kiedys zasmakowac Hiquphona jesli brzmienie HDSa Ci pasuje
          Może kiedyś :)

Skomentuj

Ta dziura akurat w tym miejscu nie jest taka zła
            Pozbyłeś się sybilantów - tym razem się udało :)
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Co ciekawe mam go u siebie w 3way na filtrze pierwszego rzędu i gra dużo lepiej .
              Nic nie musiałem wycinać . charka równiutka :)
              Dzisiaj dostał nowy filtr i nawet po raz pierwszyzny przesłuchałem całą płytę AMJ

Skomentuj

Mnie ciekawi, czy zatubkowany HDS dalby rade zagrac od 1200Hz, filtrowany tylko kondem bez rezystora. Ma podniesiona charke w najwyzszej oktawie, stad moglbym osiagnac z 92-93dB. Probowales go moze ciac 1 rzedem na 1500Hz?

Skomentuj

Nie na temat...
                  po raz pierwszyzny przesłuchałem całą płytę AMJ
                  Którą? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                    Jedyną jaką mam :) "Upojenie"

Mnie ciekawi, czy zatubkowany HDS dalby rade zagrac od 1200Hz
                    Nie ma szans skończy się mechanicznie.

1500Hz?
                    z AL170 robiłem podział na 1.8k
                    Grała bardzo fajnie dopóki nie zrobiłem głośniej :(

Skomentuj

Tak się właśnie zastanawiam, projektując kolumny bierzecie pod uwagę wytrzymałośc mocową.
                      Oczywiście niki podział daje lepsze ch-ki kierunkowe i ogólnie im niżej tym lepiej ale to ciagnie za sobą wytrzymałośc mocową wysokotonówki.

wg. manuala 80w przed filtrem przy 2 rzedzie i podziale 4khz, wiec przy pierwszym i podziale 1500 szybko poszedłby z dymem.

Ja budując swoje kolumny zawsze idę na kompromis i tak dobieram wysokotonówke aby wytrzymałość pokrywała się z tym co są w stanie przyjąc woofery. Oczywiście mam na uwadze ch--ki kierunkowe, zgranie fazowe i znieksztalcenia itp.
                      Stąd moje uwielbienie do DSM 25 FFL głośnik niezniszczalny 3 rząd f 3000Hz l-pad 2 dB i przyjmuje ponad 200W.
                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Morel supremo wytrzymuje 100W wg manuala
                        Chce to zobaczyć
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                          Tak się właśnie zastanawiam, projektując kolumny bierzecie pod uwagę wytrzymałośc mocową.
                          W typowym 2way ? A po co :???:
                          Jak filtr jet poprawnie dobrany to nie ma szans na spalanie głośników bo wcześniej skończy się mechanicznie nisko-średniak :)

Skomentuj

W typowym 2way ? A po co :???:
                            Jak filtr jet poprawnie dobrany to nie ma szans na spalanie głośników bo wcześniej skończy się mechanicznie nisko-średniak :)
                            Właśnie o tym mówie, aby wysokotonówka wytrzymała moc jaką jest w stanie wytrzymać niskośredniak w okreslonej obudowie i przy okreslonym strojeniu.

2 way też może potężnie zagrać, dorwałem ostatnio oversized monitory na metalowej kopulce podobnej bardzo do seasa 25tbf/g (możliwe ze to seas modyfikowana przez intertechnika) i 20cm basie w closed, kolumny biorą na siebie 140w rms pomimo niskiego podziału (elementy wrotnicy dla gdwk 2,2, 10, 4,7, 6,8)

Pisze o tym bo oprócz audiofilskiego plumkania lubie czasem głośno posłuchać wszelkiej elektroniki i kolumny muszą być mocne z wysoką efektywnością.
                            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                              Właśnie o tym mówie, aby wysokotonówka wytrzymała moc jaką jest w stanie wytrzymać niskośredniak w okreslonej obudowie i przy okreslonym strojeniu.

2 way też może potężnie zagrać, dorwałem ostatnio oversized monitory na metalowej kopulce podobnej bardzo do seasa 25tbf/g (możliwe ze to seas modyfikowana przez intertechnika) i 20cm basie w closed, kolumny biorą na siebie 140w rms pomimo niskiego podziału (elementy wrotnicy dla gdwk 2,2, 10, 4,7, 6,8)

Pisze o tym bo oprócz audiofilskiego plumkania lubie czasem głośno posłuchać wszelkiej elektroniki i kolumny muszą być mocne z wysoką efektywnością.
                              2 way to zawsze duze kompromisy, w ktora strone skrecisz to juz Twoja decyzja, ale pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc.

Skomentuj

Witam,
                                Czy te głośniki dadzą radę w pomieszczeniu około 40m2 i kubaturze około 120m3? (W drewnie).
                                Obecnie mam straszne zeryjne głośniki Magnat ale proszę nie pisać, że w porównaniu do...
                                Wiem co mam i dlatego planuję zmienić.

Skomentuj

2 way na 18tce do 40m2, to nie jest dobry pomysł:-) Jakiś 3 way na wooferze typu awx 10". Był projekt na forum, ale nie wiem czy jeszcze jest:-) Choć powinieneś napisać coś więcej, jaka muzyka, jaki budżet, czym to napędzisz, Twoje źródło itd.
                                  Last edited by Adam_85; 03.01.2014, 09:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek015 Zobacz posta
                                    Czy te głośniki dadzą radę w pomieszczeniu około 40m2
                                    Nie. Do takiego pomieszczenia to trzeba 3way z 10 cali lub przynajmniej 8 cali z niezłą efektywnością .

Skomentuj

Może takie coś? http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ogi-na-stx-ach
                                      Już mocniejsze, jakość pewnie nie ta ale i koszt mniejsze. Męczę kilka osób wątkiem o Magnatach, które mam obecnie (motion1000) bo chcę sobie zrobić prawdziwe głośniki. Zapytam jeszcze raz tutaj czy bym sobie poprawił budując te głośniki z linku?
                                      Budżetu to na razie nie ma w ogóle ale myślałem wydać max 2000 tyś zł na coś używanego na allegro, potem trafiłem na tą stronę i zmieniła się koncepcja. Kwota im niższa tym lepiej, wiadomo, nie przelewa się) Napędzać to będę Denonem avr 2106. Jeśli chodzi o muzykę to muszą być w miarę uniwersalne przede wszystkim pozbawione błędów. Słucham RMF Classik i Dr. Albana jak mnie najdzie więc generalnie co popadnie. Nie jestem audiofilem ale nie lubię dziadostwa. Z tego co się naczytałem o swoich kolumnach wynika, że marnuje sobie wzmaka. Tego właśnie chcę uniknąć. Chciałbym wykorzystać potencjał tego wzmacniacza jak najlepiej (jakość do ceny). Uwielbiam coś zrobić samemu zwłaszcza jak mogę się wyżyć artystycznie.
                                      Trafiłem też na informację, że te przetworniki z linku są obecnie dostępne w trochę innej specyfikacji i, że przedstawiona w projekcie zwrotnica nie sprawdzi się. Czy ktoś to może potwierdzić?
                                      PZDR
                                      Last edited by krzysiek015; 03.01.2014, 23:54.

Skomentuj

mam pytanie odnośnie projektu, wg strony visatona (fakt inny wysokotonowy) obudowa ma trochę inne wymiary
                                        http://www.visaton.com/en/bauvorschl...struction.html

dodatkowo port BR w tym projekcie jest znacznie wyżej. (co się stanie jak go sobie obniżę ?)

Przy założeniu tych wymiarów nie wychodzi mi za chiny 26l.
                                        (nawet jak zmniejszę komorę wg rysunku - 65cm od dołu przegroda)

dlaczego taka głęboka ta obudowa ?

Need some help :)
                                        Last edited by wrotekpoz; 23.02.2017, 22:42.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X