Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan Speak D2608/91300 (hds tw) + Visaton AL170 - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak na szybko...
    442x174x360
    To mi wychodzi jakieś 27.7 brutto

Minus na br, kosze i magnesy głośników wtedy będzie te 24-26l netto
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Już zaraportowałem swoje nieogarnięcie. Podwójna ścianka i ok 26l będzie :) (brakuje mi ok 2cm, ale odlicze klosze głośników i br)

Skomentuj

Witam. Postanowiłem zrobić swoje pierwszye DIY na bazie tego projektu :)
        Dziękuję autorowi za pracę włożoną w stworzenie tego projektu :)

Myślę, że pojutrze kolumny zagrają, zostało tylko położyć olejowosk

Last edited by LuSzTi; 28.04.2020, 18:50.

Skomentuj

Efekt końcowy :)

Skomentuj

simply the best ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
              simply the best ;-)
              oj bo się czerwienię :)

Autor nie chciał napisać o brzmieniu to może ja po tych ładnych kilku latach powiem to co On - ale fajne granie ! :) ale dopiszę kilka zdań na temat kolumn :

Ogólnie bardzo równa gra, kolumny jeszcze się że tak powiem "docierają". Mocnym atutem jest bas. Potrafi pięknie zamruczeć a przy tym nie ciągnie się po podłodze tylko ładnie uderza. Visaton pod tym względem daje radę. Może to też zasługa tego że wolną przestrzeń zagospodarowałem na komorę balastową i jedna sztuka waży teraz....50 kg :) Średnica to mocna strona tych kolumn, jest żywa, obecna ale nie nachalna. Góra jest bardzo delikatna, ma się wrażenie jakby głośnik wysokotonowy nie grał. W brzmieniu podobny do Morela CAT 328 lub Dynaudio D260 Esotec , po prostu subtelność i kultura brzmienia. Każda część pasma pięknie się uzupełnia, nie ma mowy o faworyzowaniu żadnego z nich. To jest to czego szukałem :)
              Jeszcze raz dziękuję autorowi za stworzenie tego projektu :)

Skomentuj

Witam, zaciekawił mnie ten projekt, ma Pan jakieś porównanie z markowymi kolumnami? Sam właśnie wstąpiłem do DIY i nie wiele jeszcze wiem i rozumiem. Pozdrawiam

Skomentuj

Porównywałem z Dali 450, które posiadam.

Moim zdaniem DIY Visaton+Scan Speak są równiejsze w graniu i kompletnie nie męczą. Może się wydawać, że nieco brakuje najwyższej oktawy w porównaniu z Dali ale to charakter brzmienia głośnika - HDS jest gładki, bez szorstkości w brzmieniu. Inna sygnatura brzmienia niż Seas siedzący w Dali.
                  Zależy co kto lubi :) Dali 450 to znakomite kolumny ale osobiście zdecydowanie wolę DIY.

Skomentuj

Wrócę jeszcze do tematu projektu.
                    Powyższy opis brzmienia pokrył się z tym co udało mi się pomierzyć w moich egzemplarzach.

Jak widać na załączonym obrazku od 4000Hz do 15000Hz mamy spadek prawie 5db stąd braki w najwyższej oktawie są zapewne z tego powodu słyszalne. Zafalowania ch-ki są prawdopodobnie spowodowane odbiciami od statywu (pomiar robiony z 1m).

Generalnie pomiar różni się od tego co autor wątku przedstawił ( u niego oprócz tej dziury na 7000Hz pomiar leci bez spadku)

P.S. Żeby nie było dla porównania dodaje pomiar w tych samych warunkach Dali 450 :)

Last edited by allure09; 21.12.2020, 17:49.

Skomentuj

Znacie może sklepy, gdzie mogę kupić od razu oba przetworniki? Ciężko jest znaleźć je dostępne - przede wszystkim w Polsce.
                      Last edited by IzaakNewton; 20.05.2022, 17:35.

Skomentuj

Visatony kupisz tu: http://www.grelton.pl/

A Scany gdziekolwiek: BlackDotAudio, ZapAudio, Loudspeakerschop, PowerAudio

Tu chyba najtaniej: https://www.poweraudio.pl/scan-speak...wy-p-2900.html

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Visatony kupisz tu: http://www.grelton.pl/

A Scany gdziekolwiek: BlackDotAudio, ZapAudio, Loudspeakerschop, PowerAudio

Tu chyba najtaniej: https://www.poweraudio.pl/scan-speak...wy-p-2900.html
                          Super, dzięki. Zanim zaczne zamawiać mógłbyś mi też polecić jakiej firmy najlepiej brać elementy do zwrotki? I na koniec jaka dokładnie grubość mdf-u? Wszędzie 18mm a na front 22mm? Na zdjęciu projektu nie ma wymiarów głębokości ale z tego co widzę mowa jest o 36 cm? Zgadza się? Żadnego poprzecznego wzmocnienia (z mdfu) nie ma w środku kolumny?

Polink nadal istnieje? Zobacze na http://zap-audio.pl/ czy wszystko dostane w jednym miejscu.
                          Last edited by IzaakNewton; 21.05.2022, 16:43.

Skomentuj

Zap Audio nie ma kondensatorów foliowych (chyba ze inaczej jakoś mają nazwane..), a że chciałbym wszystko zamówić za jednym zamachem, to mogą być kondensatory np. elektrolityczny? Wpłynie to na coś?

Skomentuj

Zamieszczone przez IzaakNewton Zobacz posta
                              Zap Audio nie ma kondensatorów foliowych (chyba ze inaczej jakoś mają nazwane..), a że chciałbym wszystko zamówić za jednym zamachem, to mogą być kondensatory np. elektrolityczny? Wpłynie to na coś?
                              Wszystkie na jego stronie z kondensatorami to foliowe oprócz tych, które są nazwane elektrolityczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

A grubość płyty?
                                Masz źle obliczone, ponieważ grubość płyty wychodzi 13mm, jeśli front ma nachodzić na obudowę.
                                Jeśli front ma nachodzić na obudowę, to środek, przy płycie 18mm powinien mieć 174mm a nie 184mm.
                                Reszta tez się nie zgadza.
                                Boki i środek nie mogą mieć 360mm głębokości, skoro front i tył ma nachodzić na obudowę.

Czy obudowy muszą mieć 360mm głębokości?
                                Nie, nie muszą.
                                Ważne aby litraż się zgadzał, więc możesz obudowę dać wyższą a płytszą.
                                Ona jest taka głęboka ponieważ to obudowa wolnostojąca i z resztą wymiarów (jak jej wysokość) wygląda spoko.
                                Ty chcesz zrobić monitor.
                                Frontu poszerzyć nie można więc trzeba iść w dół, jeśli chcesz zejść z głębokości.
                                EDIT: Tutaj kontynuacja. https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...t649842​
                                Last edited by XaooBBX; 26.05.2022, 20:24.

Skomentuj

Fajnie
                                  Last edited by toopcool; 26.05.2022, 20:07.

Skomentuj

Czaruję...