Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor TW030 WA08 + Fountek FW168 - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wavecor TW030 WA08 + Fountek FW168 - projekt by LuSzTi

UWAGI MODERATORA
    Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie.
    Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny.

Podstawowe odpowiedzi:
    - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika,
    - inny jakikolwiek głośnik to inna zwrotnica,
    - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu,
    - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba,
    - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył.

Chciałbym przedstawić kolejny projekt, pomyślany jako alternatywa dla MX140.

W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować koledze robsont, który wykonał skrzynki oraz kupił Founteki, oraz kolegom Raven1985 oraz dolphin123 za wypożyczenie Wavecorów

Zastosowane głośniki:
    Głośnik wysokotonowy: Wavecor TW030 WA08 - ferrofluid, impedancja 8 omów,
    Głośnik średnio-niskotonowy: Fountek FW168, aluminiowa membrana, impedancja 8 omów

Obudowa typu bas-reflex:
    - okrągły - Polink HP 50 900023

Objętość obudowy ok 17 litrów netto, strojenie na 40Hz.
    Obudowy należy wytłumić watoliną lub wełną owczą na bocznych i tylnej ściance powyżej portu BR.
    Zalecam własne testy z długością BR oraz umieszczeniem wytłumienia.

Wszystko w jednym obrazku:

Grubość płyty użytej w projekcie obudów to 18mm.

WAŻNE:
    Rozmieszczenie głośników na froncie ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej zwrotnicy.
    Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.

Przykładowa lista elementów z Polinka:
    Cewki:
    000-2175 Cewka ind. 0,470mH +/-3% 0,126Ω dr.1,00mm Fe 0,021kg. śr.18 dł.40mm
    000-1845 Cewka ind. 0,470mH +/-3% 0,950Ω dr.0,50mm śr.27 dł.8mm
    000-2208 Cewka ind. 1,700mH +/-3% 0,340Ω dr.1,00mm Fe 0,066kg. śr.33 dł.35mm
    Kondensatory:
    001-0210 Kon. 0,27uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr- 8/ 19mm. poziomy
    001-0230 Kon. 1,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-11/ 24mm. poziomy
    001-0242 Kon. 3,30uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-17/ 36mm. poziomy
    001-0258 Kon. 6,80uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-22/ 36mm. poziomy
    001-0264 Kon. 10,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-26/ 36mm. poziomy
    001-0065 Kon. 56,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-13/ 32mm. poziomy
    Rezystory:
    002-0244 Rez. 0,22Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący
    002-0304 Rez. 3,30Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący
    002-0340 Rez. 10,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący x2
    002-0268 Rez. 1,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący
    Port BR:
    HP fi50 900023

Podział jest dość nisko (2 kHz) ponieważ taka była potrzeba a 30mm kopułka z ferrofluidem spokojnie sobie z tym radzi.

Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!

Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
    Last edited by LuSzTi; 20.12.2013, 14:22.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Dodał bym jeszcze, że ten korektor imp. jest raczej opcjonalny jak ktoś nie używa lampiaka
    A podziękowania już nie do mnie bo wavecory są dolphina

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Dodał bym jeszcze, że ten korektor imp. jest raczej opcjonalny jak ktoś nie używa lampiaka
      Jakoś bez niego wysokotonówka się darła.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      A podziękowania już nie do mnie bo wavecory są dolphina
      Wysłałeś je do mnie jeszcze Ty, a dolphin123 jakoś się mocno o nie nie dopomina - więc podziękowania dla obu:)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

I tak najwieksze podziekowania naleza sie projektantowi:-) Bylem swiadkiem powstawania zwrotnicy do tego projektu i jestem pelen uznania dla LuSzTiego. Zwrotnica dopracowana w najdrobniejszym szczegole.

Skomentuj

Nie na temat...
          Normalnie Luszti Co. LTD. ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Jakoś bez niego wysokotonówka się darła.
            dość dziwne

Skomentuj

Zanim napisałem to chciałem się upewnić co do moich spostrzeżeń u naszego kochanego elektronika Ravena :) Chodzi o to, że ten RLC na tweeterze nie będzie działał przy zwykłych wzmacniaczach (nie lampowych) i przy małych mocach dopóki wzmacniacz nie straci zdolności utrzymywania stałego napięcia pompując wystarczające ilości prądu.

Tranzystory wzmacniacz audio to w praktyce idealne źródło napięcia i jego zadaniem jest utrzymywanie napięcia na wyjściu za wszelką cenę, taki RLC przed filtrami nie zadziała ponieważ wzmacniacz będzie cały czas pompował prąd aby utrzymać napięcie więc w praktyce przy mniejszych mocach ten RLC zeżre tylko więcej prądu przy odpowiedniej częstotliwości i dopóki zdolność prądowa wzmacniacza się nie skończy to nigdzie nie wystąpi spadek napięcia bo nie ma po drodze żadnego elementu.

Skomentuj

Ciekawostka .
                LINK do projektu został umieszczony w sklepie audiotransducers.com jako przykład zastosowanie głośnika FOUNTEK FW168 jak i przy WAVECOR TW030WA08 .

http://audiotransducers.com/pl/18cm/...tek-fw168.html
                Last edited by toopcool; 20.02.2014, 07:17.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Nie pamiętam teraz dokładnie, ale chyba podali jeszcze w 2/3 innych głośnikach linki do projektów z diyaudio
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Informacja
                    Koledzy, chcialem poinformowac iz jest nam milo ze projekty naszego kolegi/kolegow zostaly podlinkowane na stronie http://audiotransducers.com/
                    Dodatkowo informuje iz nie jestesmy w zaden sposob powiazani z w/w strona/sklepem.

Chcialem rozwiac wszelkie watpliwosci zeby nie bylo plotek, nasz kolega mial juz z tego powodu nieprzyjemnosci.

Wasi kochani administratorzy.

Skomentuj

Mam wiór z innego projektu tyle że buda wyjdzie ~15 litrów myślicie że można spróbować ? oczywiście strojenie zachowam, szerokość jest odpowiednia i rozmieszczenie też będzie zachowane

Skomentuj

Witam. Chciałem zadać lamerskie pytanie. Czy zwrotnica w tym projekcie jest zbudowana w taki sposób, że można wykonać bi amping ?

Skomentuj

Każdą zwrotnicę dwudrożną można podłączyć jak do bi-amplingu, to tylko kwestia podłączeń do terminala i głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Każdą zwrotnicę dwudrożną można podłączyć jak do bi-amplingu, to tylko kwestia podłączeń do terminala i głośników.
                            O ile nie jest to zwrotnica szeregowa :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              O ile nie jest to zwrotnica szeregowa :P
                              Co racja to racja :)

Skomentuj

Zakupiłem monitory od użytkownika robsont i zauważyłem, że po wyjęciu blaszek z terminala i podpięciu sygnału pod jeden zacisk graja oba przetworniki. I tak będę musiał w końcu rozebrać kolumny bo w transporcie jedna zwrotnica się rozsypała i poprawiłem ją tylko na szybko. Grają u mnie już kilka miesięcy. A że jestem na etapie poznawczym to chciałbym też spróbować bi ampingu. Ostatnio zepsuł mi się amplituner w sypialni taki badziew Panasonica okazyjnie kupiłem Pioneera VSX D 1011 o testach okazało się, że w stereo gra znacznie lepiej niż moja Yamaha RN500. Yamahe sprzedałem, do sypialni kupiłem Sonego STR DB780QS a do Pioneera dokupiłem Raspberry Pi z Digi+PRO żeby zachować funkcje sieciowe i jest muszę przyznać bardzo zacnie. Chciałem zapytać jeszcze czy przy tej klasie przetworników jest sens dawać lepsze elementy w zwrotnicy czy nie warto kasy topić ? Te kolumny zostaną ze mną na dłużej i pytam czy da się jeszcze coś poprawić. Oczywiście chciałbym się przesiąść na coś na lepszych przetwornikach ale ze względu na przyjście na świat mojej córki na jakiś czas zarzucam zakupy audio.

Skomentuj

Hej,
                                  Odgrzebuję stary temat, użytkuje te kolumny juz z 10 lat, ale nie pasują mi gabaryty na biurku.
                                  Chce wykorzystać te same głośniki i zwortnice.
                                  Chciałbym żeby głębokość kolumn nie przekraczała 25cm.
                                  Z moich wyliczeń wychodzą nowe wymiary 25cm (szerokość) x 25cm (głębokość) x 41cm (wysokość).
                                  Pytanie LuSzti do Ciebie, czy to bedzię grać dobrze / tak samo ? Czy coś by trzeba zmodyfikować ?
                                  Objetosc wychodzi mniej więcej 17l.

Dzieki.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X