Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 4/10 Usher 8948a + 9950-20 - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

faza fazą .
    Jak filtr ma sporą dobroć to kształt samej charki może się zmienić na tyle, że będzie znacząca różnica .

Skomentuj

No ale co wy mówicie ? :p
      Przeciez gra lepiej na lepszym kondzie i nowej cewce

Tylko, ze nie lepiej a INACZEJ
      Last edited by lklukasz; 08.01.2015, 08:06.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Tylko, ze nie lepiej a INACZEJ
        O właśnie to to, to właśnie :) ...no
        I czar prysł.
        Ale tak to jest, aby coś zagrało znacznie lepiej (w przypadku gdy zwrotnica jest już na tyle dopracowana, że inne zabiegi zmieniają tylko "barwę" lub "charakter" całości), trzeba wymienić głośniki na lepsze, lub na takie które naszym zdaniem lepiej grają (podobają nam się bardziej).

Skomentuj

Jeżeli gra inaczej to może grać lepiej. Na czymś ta inność musi polegać. Zawsze pozostaje pytanie czy warto dawać drogie kondy do średnich głośników czy może lepiej dać tańsze kondy a droższe głośniki. W pewnym sensie upgrade kondami ma sens gdy posiadamy już głośniki bo ich wymiana to grubsze przeróbki a podmiana kondów to żadna filozofia. Czy taki upgrade działa to już inna historia.

Zmiana rezystancji cewki wysokiego o 0,1 ohma to nie taki dramat. Jeżeli się obniża rezystancję, to czasem poprawia się zgranie fazowe , chociaż nie jest to regułą. Zawsze te 0,1 ohm można dołożyć w postaci rezystora. Niższa rezystancja tej cewki podwyższa też nieco dobroć filtru.

Skomentuj

"Jak dla mnie" gra lepiej.Na pewno inaczej. Nie ma co skupiać się nad tym czy tanie czy drogie bo cena nie gra. Po wymianie kondensatorów 8948a różnic nie słyszałem wiec zostały te co były. Nic tu więcej nie zrobię bo nie wymienię głośników, trzeba by robić nowe paczki pod inne głośniki i zabawa od nowa.

Skomentuj

Udało mi się pomierzyć ten projekt w testowej budce, ok. 17.8 litra bass reflex szczelinowy do przodu, ale charakterystyka 8948a nie wyglada dobrze (od ok. 800Hz w dół).

Pytanie co moze być przyczyną, gdzie zacząć szukać?
              Jednym z moich podejrzeń jest zbyt bliski montaż cewek na zwrotnicy 8948a. Inna teoria to nieszczelna budka (użyłem taśmy maskującej do malowania do uszczelnienia szczelin), ale to by się raczej odbiło na całej charaterystce.

Pomiar w komorze bezechowej, profesjonalny sprzet, także sprzet pomiarowy chwilowo wykluczam.
              Last edited by petit; 18.07.2017, 18:25.

Skomentuj

Gwoli wyjaśnienia: Okazało się, że był bład w skrypcie procesującym wyniki pomiarów.

Posiadam oryginalne Usher Mini One, i muszę stwierdzić, że ta zwrotka jest naprawdę super! Szacunek dla Yoshiego! Ilość szczegółów, ogólna spójność przekazu na bardzo wysokim poziomie.
                Bardzo fajny dzwięk - polecam na pierwszą konstrukcję DIY, z tym, że głośniki (resztki zapasów) są dostępne już chyba tylko w USA.

Skomentuj

Czaruję...
                X