Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 4/10 Usher 8948a + 9950-20 - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No, dlatego mówię że nie jest źle, ale nad basem można popracować jeszcze obudową po prostu, i ustawieniem kolumn :)
    Ale jak mówię, po Seasach to inny świat.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
      Trzymany za bardzo za mordę wokale, saksofony, brak im tej emocjonalności która przyprawia skórę o ciarki. I jakieś dziwne dzwonienie przy chórkach czasem jakby jest, ale to zbadam i opiszę jak porównam w docelowych obudowach z Seasami. Coś dziwnego jest w tej kopułce, tylko nie wiem co. Ale i tak głosy brzmią fajnie.
      Każda konstrukcja 2 drożna jest kompromisowa i aby dopieścić każdy aspekt brzmienia najlepiej jest od razu iść w 3 drogi bo daje to dużo większe pole do modyfikacji pasma i dostrojenia. Samo rozdzielenie pasma miedzy głośnik basowy i średniotonowy daje kolosalny przeskok właśnie na korzyść takich subtelności brzmieniowych w zakresie średnich tonów. Dlatego przy następnej konstrukcji pomyśl nad 3 drogami a niekoniecznie 2 na super drogich przetwornikach .

Ta kopułka ushera ma coś w sobie takiego co nadaje nieco specyficzne brzmienie na wokalach :-) . Ciesze sie, zę tak bardzo sie podoba ta konstrukcja. Osobiście też uważam ja za bardzo udaną w swoim przedziale cenowym.

Skomentuj

U mnie również gra ten zestaw.Yoshi wielkie dzięki!!!Mam też zupełnie inne odczucia jak kolega @kapelli.Wg zwrotnica wykonana genialnie!!!Co mnie urzekło?Kolumny grają bez efekciarstwa,niesamowicie spokojnie.Żadne pasmo nie dominuje.Przepiękna scena,szczególnie 3 wymiar i zachowanie proporcji.Bas jak na głośnik 8 rewelacyjny.W dobrym zestawieniu te kolumny grają pięknie,więc Yoshi nie przesadzaj z tymi 3-way:)Ja uwielbiam monitory i żadne 3-way nie zagrają tak zwiewnie i nie zbudują takiej sceny jak monitory!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
          Bas jak na głośnik 8 rewelacyjny
          6,5"

Skomentuj

U mnie również gra ten zestaw.Yoshi wielkie dzięki!!!Mam też zupełnie inne odczucia jak kolega @kapelli.Wg zwrotnica wykonana genialnie!!!Co mnie urzekło?Kolumny grają bez efekciarstwa,niesamowicie spokojnie.Żadne pasmo nie dominuje.Przepiękna scena,szczególnie 3 wymiar i zachowanie proporcji.Bas jak na głośnik 8 rewelacyjny.W dobrym zestawieniu te kolumny grają pięknie,więc Yoshi nie przesadzaj z tymi 3-way:)Ja uwielbiam monitory i żadne 3-way nie zagrają tak zwiewnie i nie zbudują takiej sceny jak monitory!!!
            Mi one się bardzo podobają, napisałem tylko że
            1. Kopółka ma czasem jakieś dziwne coś na wokalach (co Yoshi potwierdził)
            2. Że mają super scenę i znikają
            3. Że są trzymane za mordę (co by odpowiadało Twojemu bez efekciarstwa i spokojnie). Zależy z której strony spojrzeć.

Co do "dzwonienia" (nie wiem czy to nagranie czy nie, ale podobny efekt chociaż w mniejszej skali zauważyłem też na innych nagraniach) to tutaj Alicia Keys Fallin
            https://www.youtube.com/watch?v=Urdlvw0SSEc
            sekundy 29-30 jak śpiewają "love you" to dźwięk jakiś taki metaliczny.

No ale, nie zmienia to faktu że kolumny wynoszą brzmienie na inny poziom w porównaniu z All-Metal system które miałem.
            I nic nie kłuje w uszy

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
              sekundy 29-30 jak śpiewają "love you" to dźwięk jakiś taki metaliczny.
              Chodzi o ten chórek?
              Właśnie przy takich "dźwiękach" moje kopułki Ushera brzęczały, bo miały zdeformowaną cewkę.
              A sprawdzałeś wciśnięcie kopułki?

Skomentuj

Hmmm nie wydaje mi się żeby były złe, przycisnąłem delikatnie i było jakby odrobinę lepiej.
                Ale dobrze że mamy te same spostrzeżenia, znaczy że nie jestem głuchy

Skomentuj

A jak pisałem o tym dzwonieniu 2 czy 3 lata temu to nikt nie zwrócił uwagi
                  Nie ma tego dzwonienia jak tweeter jest wczesniej/bardziej filtrowany
                  Tak jak w zestawie z 8935a
                  Tak jest 4,7uF i 22uF jak dobrze pamiątam
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

U mnie kopułka gra w oddzielnej komorze i nie słychać tego "dzwonienia".Wokale brzmią pięknie,wreszcie wokalistka stojąca przede mną jest naturalnych wymiarów,nie ma 3 metrów i nie śpiewa trak jakby chciała mnie pożreć:)Tylko łagodnie,subtelnie,kobieco.......:biggrin:

Skomentuj

Ta kopułka skrzeczy jak Łukasz pisze
                      Ten typ tak ma czasami

Skomentuj

U mnie kopułka gra w oddzielnej komorze i nie słychać tego "dzwonienia"
                        - nie ma zależności. Zależność to czułość twojego słuchu

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763
                          Może to też jest jakaś wada produkcyjna pewnej partii tych głośników?
                          - Nie te głośniki są po porostu słabo zawieszone co doskonale widać na pomiarach i należy je specyficznie filtrować aby tego się pozbyć. racje masz że słyszalne zniekształcenia będa tylko na części repertuaru

Skomentuj

Mam zaaplikowaną tę kopułkę ze zwrotnicą Yoshi'ego właśnie w tej konstrukcji i jak na razie sprawdza się bardzo dobrze. Nic nie brzęczy ani nie skrzeczy. Jest bardzo naturalna i gra z dużą kulturą dźwięku bez znaczenia dla repertuaru Nie mam pojęcia od czego to zależy aczkolwiek elementy użyte w zwrotnicy mają tu kluczowe znaczenie - im lepsze tym lepiej dla głośnika.

-U mnie kopułka gra w oddzielnej komorze......itd
                            Myślę że jednak ma znaczenie. Nie jestem autorytetem w tej dziedzinie lecz po coś się stosuje oddzielną komorę.
                            Dobrze było by podmienić głośniki na inny zestaw i porównać.
                            Last edited by grzecho; 06.01.2015, 13:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzecho Zobacz posta
                              Nie mam pojęcia od czego to zależy aczkolwiek elementy użyte w zwrotnicy mają tu kluczowe znaczenie - im lepsze tym lepiej dla głośnika.
                              Sprawdzałeś?
                              Które dokładnie elementy zwrotnicy?

-U mnie kopułka gra w oddzielnej komorze......itd
                              Myślę że jednak ma znaczenie. Nie jestem autorytetem w tej dziedzinie lecz po coś się stosuje oddzielną komorę.
                              Czyli zrobiłeś oddzielną komorę ale nie wiesz po co?
                              Do niektórych kopułek trzeba robić oddzielną komorę, np. do SC10n Visatona.
                              Co do Ushera, nie trzeba (nie słyszałem świstów w żadnej aplikacji), lecz po rozkręceniu go na części stwierdzam że przy droższych i większych kolumnach zrobił bym jednak tą komorę.

Skomentuj

Sprawdzałeś?
                                Które dokładnie elementy zwrotnicy?

Kondensatory i cewka w torze głośnika wysoko tonowego.

Czyli zrobiłeś oddzielną komorę ale nie wiesz po co?

Obudowy mam podłogowe wykonane przez Bingant'a (Robert zdaje się miał cel aby zastosować oddzielną komorę)

Skomentuj

Kondensatory i cewka w torze głośnika wysoko tonowego.
                                  To napisz z jakich na jakie, bom ciekaw.

Obudowy mam podłogowe wykonane przez Bingant'a (Robert zdaje się miał cel aby zastosować oddzielną komorę)
                                  No i dobrze że zrobił skoro miał na nią miejsce w obudowie.
                                  Ale skoro o tym piszesz, wypadało by wiedzieć dlaczego się je stosuje.
                                  Niekiedy front wysokotonówki nie jest idealnie szczelny w miejscu styku z resztą głośnika, jak również pomiędzy cewką a magnesem/cewką a frontem (w zależności jak dany głośnik jest zbudowany).
                                  W tych miejscach może dochodzić do nieszczelności, a co za tym idzie, świstów powietrza.
                                  Dzięki oddzielnej komorze eliminujemy ten efekt.

Skomentuj

Więc z Jantzen Audio Standard Z-Cap zmiana na Mundorf Supreme zmiana bardzo słyszalna.Jak dla mnie zmienia się szczegółowość i szybkość przekazu. Doskonale brzmią wokale i instrumenty dente zwłaszcza klarnet i saksofon (Garbarek). Cewka w torze wysokiego też wymieniona na 0,330mH +/-2% 0,19Ω +/-5% taśma16AWG=dr.1,3 izol.pap.60μm. Jaki wpływ miała cewka??? Nie umiem powiedzieć jaki bo wymiana miała miejsce wraz z e zmianą kondensatorów. Oceniam jako całość po zmianie. Wiem tylko iż warto zainwestować w zwrotnice bo jest to jednak słyszalne i nie na granicy percepcji.

Dzięki za cenną lekcję :)
                                    Last edited by grzecho; 06.01.2015, 20:57.

Skomentuj

Mundorf supreme= wysoki model scan speaka
                                      A ta roznice to byś dopiero usłyszał
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Cewka w torze wysokiego też wymieniona na 0,330mH +/-2% 0,19Ω +/-5% taśma16AWG=dr.1,3 izol.pap.60μm.
                                        Nie jestem specem od zwrotnic, ale wymiana tej cewki na inną, z inną impedancją, psuje zgranie fazowe głośników?
                                        Ty wymieniłeś z 0,31ohm na 0,19ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Ty wymieniłeś z 0,31ohm na 0,19ohm.
                                          Taka zmiana R może już rozjechać trochę fazę :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X