Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 4/10 Usher 8948a + 9950-20 - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 4/10 Usher 8948a + 9950-20 - projekt by Yoshi_80

10 lat diyaudio.pl, szmat czasu. Doskonała okazja aby w końcu wrzucić trochę projektów :) . Większość z nich nie była prezentowana na tym forum w formie gotowej konstrukcji wykonanej przez któregoś z forumowiczów. A jeżeli ktoś odnajdzie tam swój projekt który mu robiłem to chyba nie będzie miał za złe.
    W większości są to konstrukcje średniej półki cenowej, czyli najpopularniejszego obecnie zakresu cenowego, tak aby skorzystało jak najwięcej osób. Konstrukcje są na mniej popularnych obecnie głośnikach ale myślę, że warto sobie o nich przypomnieć. Bo nie tylko samym scanem czy seasem, tudzież morelem diyowiec żyje.

Projekty są w zasadzie projektami zwrotnic, uwagi dotyczące obudowy wprowadzam w formie ogólnych wytycznych. Rysunków nie robiłem i nie będę robił bo szkoda mi na to czasu. Już chyba każdy umie korzystać z WinISD i sobie poradzi a jak nie to mamy tutoriale.

Cz.4 Usher 8948a + 9950-20 dobry zestaw za rozsądne pieniądze

Zestaw ten projektowałem niedługo po 8935a + 9950 , więc miałem dobre porównanie. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, czy warto płacić 2x więcej identycznie wyglądający głośnik to mówię, że warto. Usher 8948a w stosunku do 8935a wynosi brzmienie na zupełnie inny poziom. Ma zdecydowanie lepsze pasmo w zakresie średnich tonów, zarówno od strony pomiarowej wypada lepiej gdyż wolny jest od podbarwienia które posiada "tańszy brat", jak i po prostu na ucho od razu słychać, że gra lepiej. Bardziej neutralnie, lekko, bez podbarwień, w sposób bardziej precyzyjny. Po prostu ten głośnik pod każdym względem jest lepszy. Dysponuje co prawda mniejszą ilością basu ale na jego korzyść przemawia jakość. Tak na prawdę wsadzenie 8935a w mniejszą obudowę aby poprawić kulturę basu robi się nieco kłopotliwe bo ma on spory Qts, w dużej trochę zamula, więc pozostaje jedynie ratować się obudową zamkniętą w której radzi sobie dobrze. Takich problemów nie ma z 8948a :)

Obudowa
    Głośnik idealnie nadaje się do monitorów jak i podłogówki. Proponuję bas reflex o objętości 15-20L i strojeniu ok 40Hz. Raczej nie przekraczałbym objętości 20L. Projekt wykonywany był w sporym monitorze, ścianka przednia pionowo, głośniki ustawione symetrycznie.

Zwrotnica

Kondensatory :
    Tor głośnika wysoko tonowego: C1 5,6uF i C2 10uF oba Janzen standard lub lepsze
    Tor głośnika nisko-srednio tonowego: C1 10uF Janzen standard, Cz1 33uF – elektrolityczny

Rezystory bezindukcyjne 5W 1%

Cewki:
    Tor głosnika wysoko tonowego: powietrzna 0,33mH / 0,3ohm (index 1746)
    Tor głosnika nisko-srednio tonowego: powietrzna 1,4mH / 0,37 ohm (index 1470), rdzeniowa 3mH / 0,7ohm (index 2272)

Głośniki podłączone w fazie. Częstotliwość podziału 2,4kHz.

Pomiary

Wkrótce kolejne projekty..
    Last edited by Yoshi_80; 01.07.2014, 16:47.

Dość ciekawe, że wyszło nam w sumie podobnie
    Cewkę i 1 kond na wysokich mamy niemal identyczną i podobną wartość drugiego C.
    Na dole pułapkę niemal taką samą , ja zamiast normalnego 2 rzędu mam RC do cewki + korektor impedancji i nieco bardziej podbitą średnicę
    Podział na 2.4k.
    Strojenie budki też podobnie .
    :)

Skomentuj

No to tylko potwierdza, że to jest dobra koncepcja :)

Skomentuj

Czy schemat zwrotnicy nadaje się dla 8945a ?

Skomentuj

Wyraźnie pisze że zwrotnica jest do 8948a. To są dwa różne głośniki
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ale trzeba zapytać, tak jak w każdym temacie o tych przetwornikach... Może akurat coś się zmieniło?

Skomentuj

No,koledzy krakusy ,ale jesteście pomocni.
              Jq,tu masz pod 8945a: http://www.audioheuristics.org/proje...sher_index.htm

Skomentuj

Yoshi80,
                mam pytanie, czy realne dla tego zestawu w obudowie ok 20 litrów jest zejście na -3dB w okolicach 40Hz albo nawet niżej? Patrząc na dane Ushera głośnik ten w monitorach ma 40Hz na -3dB, w podłogowych pasmo +/-3dB jest na poziomie 38-40k. Tutaj widzę piękną prawie płaską charakterystykę (+/- 1,5dB) na poziomie 50-20000Hz (masakra, graty za osiągnięcie!), tylko da się coś zrobić żeby potem nie było takiego megazjazdu od niecałych 50Hz w dół? Ile litrów miała ta obudowa tutaj, pamiętasz może? 15 litrów to już niemały monitor.
                Nie chciałbym jednakże dynamiki stracić I mieć muła, a skoro Usher daje w oryginałach 38Hz na -3dB, nie będąc rozlazłym mułem, tymbardziej nam się powinno udać.
                Mam też pytanie - czy uważasz że ten głośnik jest lepszy od Ushera 8945? Myślę nad jednym albo drugim, a Twój projekt spadł mi z nieba prawie.

Jq, czemu chcesz użyć 8945?
                8948 przez wielu jest uważany jako lepszy, mimo tej samej ceny.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o ocenę zejścia głośnika to najlepiej opierać się na symulacji w WinISD lub podobnym programie. Pomiary z odległości 1m mierzone z długa bramką łapią sporo modów rezonansowych pomieszczenia i to co widać nie do końca jest prawdziwe. Lepszym pomiarem jest pomiar w polu bliskim, gdyż eliminuje on wpływ pomieszczenia, ale konieczny jest dodatkowy pomiar portu bas reflex oraz zsumowanie tych pomiarów co też nie zawsze może się udać w wiarygodny sposób.

Skomentuj

Yoshi
                    Czy CZ1-33uF musi być koniecznie elektrolit? Zmówiłem kondensatory i rezystory do tego projektu. Myślę że będą pasowały. Cewki z Polinku wedle Twojego opisu, choć korci mnie aby zamiast rdzeniowej 3mH / 0,7ohm dać powietrzną ma to sens?
                    Mundorf Mcap 400 5.60 uF
                    Mundorf Mcap 400 33.00 uF
                    Mundorf Mcap 400 10.00 uF
                    Rezystor Mundorf MR10 1,20 Ohm
                    Rezystor Mundorf MR10 10,00 Ohm
                    Rezystor Mundorf MR10 4,70 Ohm

Skomentuj

W torze woofera spokojnie możesz zastosować elektrolit - będzie dużo dużo taniej a różnica w dźwięku niezauważalna :flapper:

Skomentuj

Nie ma w okolicach 6-7 kHz problemów z fazą? Ch-ki się tam odejmują.

Skomentuj

No, kolumny odpalone, na razie w testowej obudowie. W porównaniu do metalowych Seasów to niebo a ziemia. Jest pięknie, a ile słychać. Muszę powiedzieć, że kolumny zaraz po odpaleniu zapowiadały się milion razy lepiej niż L18 + 27TBFC/G. Ile tu słychać, wyrównane pasmo, wysokotonówka jest genialna. W ogóle śmieszna rzecz, najpierw odpaliłem tylko jeden kanał, a na drugim grały metale... no i ... wydawało się żę Ushery to jasno i przejrzyście i straszliwie kłująco grające kolumny w porównaniu do Seasów... które były stłumione, ładne delikatne, miękkie (to się tyczy tylko porównania jedna kolumna z lewej druga z prawej). No nic. Przerażenie w uszach mych. Aż dopiero niestety kilka dni później podłączyłem drugą kolumnę na Usherach, pograły kilka dni razem iiiiiiiiiii...........

NO!
                          W końcu się muzyki przyjemnie słucha. Można zasiąść z winem przy małym świetle i się delektować. Nic nie kłuje, słychać milion rzeczy więcej i wiele wierniej, nie męczy to słuchanie. Jest baaardzo przyjemnie. Jedyne co, to wokale są trzymane trochę za mordę i mało emocjonalne. Ale jakby podnieść pasmo 100-500 Hz i te 3dB w górę to pewnie by było idealnie. Ale fortepian o niebo bliższy, jakby się kotara zdjęła. Tylko to musiało tydzień pograć i się wygrzać, na początku była jedna wielka mieszanina.
                          Ale odkrwam po 3 latach na nowo słuchanie muzyki z przyjemnością.

Oooo.......i co najważniejsze... te kolumny znikają! Seasy było dokladnie wiadomo gdzie stoją, a Ushery nawet dupiato ustawione tworzą fajną scenę.

A teraz najgorsze, jeszcze bardziej zachorowałem na audiofilizm :(
                          Wkroczyłem na drogę zła :(

Tak lubię te kolumny, ale jak się przekonałem że tu i tam grają wiernie (ok, umówmy się, do absolutnego ideału to im daleko, ale to już wysoka klasa i tak). Zapragnąłem z miejsca czegoś więcej. Tak, nie żeby tylko tu i tam było jak na żywo, ale wszędzie.
                          Cholera, po kij ja to to robiłem. Dalej już chyba tylko Accutony itp. wynalazki :/
                          albo referencyjne konstrukcje fabryczne.

chociaż czuć że te głośniki mają giga potencjuał, to można by pracować pewnie nad zwrotnicą w celu wyciśnięcia z nich wszystkiego co najlepsze przez pół roku, dostrajając do pokoju itd....

Ale jak na razie każda sekunda kiedy pieszczą moje uszy jest cudowna.
                          Jeśli ktoś się zastanawia czy robić, odpowiadam, że to nowa klasa brzmienia, nowa klasa tego co słychać, co mogą kolumny przekazać.
                          Braki?
                          Trzymany za bardzo za mordę wokale, saksofony, brak im tej emocjonalności która przyprawia skórę o ciarki. I jakieś dziwne dzwonienie przy chórkach czasem jakby jest, ale to zbadam i opiszę jak porównam w docelowych obudowach z Seasami. Coś dziwnego jest w tej kopułce, tylko nie wiem co. Ale i tak głosy brzmią fajnie.
                          Więcej emocji i otwartości w zakresie wokali i byłby ideał.
                          Za to słychać całe to jak to nazywam tzw. audiofilskie pitolenie w górze, szczotki, dzwonki, talerze, i tą całą fajną drobnicę, mam nadzieję, że wiecie o co chodzi

Bas jest głęboki, ale więcej nie powiem, bo nie te obudowy i nie to ustawienie, więc nie mogę powiedzieć obiektywnie nic.

Jedynie dodam, że takiego wiernego fortepianu (szczególnie niskich rejestrów) jak z tych kolumn jeszcze nie słyszałem.

Kto się nie zastanawia, niech robi.
                          Ale mimo to radzę posłuchać wcześniej. Bo każdy ma inne gusta. Ja polecam. Bo słucham i słucham na okrągło i jest fajnie.
                          Moje uszy się leczą po Seasach :)

Happy to have :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                            Bas jest głęboki, ale więcej nie powiem, bo nie te obudowy i nie to ustawienie, więc nie mogę powiedzieć obiektywnie nic.
                            Masz zle obudowy i oceniasz kolumnę jako całośc?
                            Jak mozesz to ocenić jak brak im zrównoważenia tonalnego?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              A co to..? Nie opisujmy dźwięku, to takie złe.. :P

Skomentuj

Masz zle obudowy i oceniasz kolumnę jako całośc?
                                Obudowy mam tycinkę za małe ( z litr) a nie całkowicie złe.
                                A to że wokale nie powodują ciarek na plecach, to obudowa tego nie zmieni, bo to kwestia zwrotnicy.
                                No i napisałem że o basie nic nie napiszę.

Skomentuj

I jakieś dziwne dzwonienie przy chórkach czasem jakby jest, ale to zbadam i opiszę jak porównam w docelowych obudowach z Seasami. Coś dziwnego jest w tej kopułce, tylko nie wiem co. Ale i tak głosy brzmią fajnie.
                                  Włącz utwór na którym jest najwięcej tego "dzwonienia" i lekko wduś kopułkę palcem.
                                  Nie bój się, ją można do woli wgniatać, nie da rady jej zdeformować (zresztą wduś ją palcem to sam się przekonasz).
                                  Napisz czy nadal brzęczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    A co to..? Nie opisujmy dźwięku, to takie złe.. :P
                                    Opisujemy opisujemy :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Obudowy mam tycinkę za małe ( z litr) a nie całkowicie złe.
                                    A to że wokale nie powodują ciarek na plecach, to obudowa tego nie zmieni, bo to kwestia zwrotnicy.
                                    No i napisałem że o basie nic nie napiszę.
                                    No to pisz, ze nie całkowicie zle
                                    Taka różnica nie ma znaczenia większego

Napisałeś tak jakby grały w "czymkolwiek" i sie przestraszyłem :)

Nie stresuj mnie bo słabe serce mam
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Opisujemy opisujemy :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

No to pisz, ze nie całkowicie zle
                                      Taka różnica nie ma znaczenia większego

Napisałeś tak jakby grały w "czymkolwiek" i sie przestraszyłem :)

Nie stresuj mnie bo słabe serce mam
                                      Aaa hehe,
                                      Wstawiłem je w obudowy po Seas all metal wg Zapha, a do nich się przyłożyłem jak robiłem kiedyś. Chciałem odpalić Ushery, a nie miałem kiedy zrobić nowych
                                      ok 14 litrów, a strojenie nie pytaj, nie pamiętam po prostu. 14-15 litrów około, ale docelowo chcę je w jakieś 18-20 wstawić.

Skomentuj

Ja miałem ten projekt w 15L i grało super :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X