Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 9/10 Scan Speak 15W/4531G00 + R2904 - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jutro może machnę podfrezy jak czas da taka możliwość i na tygodniu też "pobawię" się z tymi monitorkami.
    Plan jest właśnie na 1 rząd z drobnymi korekcjami.

Trochę czasu mi zeszło i generalnie myslałem, że się szybciej uwinę, ale niestety :(

Skomentuj

Mam te szpilki u siebie jakiś czas i mam chwilę to coś skrobnę :)

Rzeczywiście grają na tej zwrotnicy dość bezpośrednio .
      Drażni mocno podbity zakres wyższej średnicy 3-5k z tej szpilki .
      Takie "tszszzzyt" ... "tszszzzyt"
      Ogólnie wysokich jest nieco za dużo a ta szpilka taka jest, że lepiej dać ich mniej niż więcej

Nie winie tutaj Yoshiego u niego pewnie grało dobrze jak to zwykle bywa
      Już kilka takich sytuacji byłem światkiem czy mi się zdarzyły :)
      Pomieszczenie , sprzęt towarzyszący , czy nawet na prototypowej zwrotnicy coś tam nie do końca łączy i dodaje ten jeden decydujący om do tłumika wysokich .
      Druga sprawa to rozmieszenie głośników akurat tutaj może to mieć spore znaczenie.

Kilka wariantów zwrotki próbowałem ale na razie za mało czasu żeby coś konkretnego tu wkleić .
      1 rząd to dobry pomysł i... zły zarazem
      Wróciłem w końcu do zwrotki Yoshiego i coś podziałałem .
      Jak ktoś ma ten zestaw to może spróbować .

Czerwony oryginalna zwrotnica .
      Jak widać dodałem jedynie pułapkę zdejmującą ten zakres 3-5k i nieco przyciszyłem wysokie .
      Budki które dostałem były też o parę stopni pochylone co też dobrze zrobiło szpilce , zalecam pochylenie kolumn .
      Poprawia zgranie fazowe powyżej 3k .

Te zabiegi wystarczyły aby zestaw przestał mnie drażnić i zaczął grać :)
      Zalecam zabawę tłumikiem każdemu ( 5.1-8.2om ).
      Można też spróbować dodać kondensator równolegle do rezystora 6.8 - 0.47-0.82uF . "wygnie" to charkę kopułki w dół zdejmując trochę z zakresu ~5-10k.
      Rezystor w pułapce to całkowita rezystancja bez uwzględnienia rezystancji cewki, więc jak cewka ma więcej niż powiedzmy 1om to trzeba to uwzględnić . Ale zalecam możliwie taką rezystancję jak jest podana .

Budka miała takie wymiary jak Yoshiego .
      Wysoki 10cm od góry a bas 15cm od dołu .

Co do samych głośników :
      O szpilce nie mam jeszcze do końca wyrobionego zadania i nic nie napiszę na tą chwilę :)
      Natomiast po 15w spodziewałem się więcej .
      Średnica jest nieco "papierowa" (co potęguje podział na 3k) , niższa nieco zaokrąglona (dla jednych ficzer dla innych bug )
      Co ciekawe także brakuje "wypełnienia" tego zakresu w porównaniu z 13cm Satori :???:.
      Brakuje ogólnej "płynności " jaka jest z np. Satori czy 15wu .
      Wyższa średnica nie jest też taka melodyjna jak z 15wu .
      Bas też nie zrobił na mnie wrażenia bo w niedużym odstępie czasu słuchałem 15wu :)

Oczywiście nie jest to zły głośnik ale spodziewałam się od SS więcej .

Skomentuj

Odpaliłem kolumienki - jeszcze bez docelowego wzmacniacza i źródła - ale to w krótkim czasie nadrobię.
        Sklepałem zwrotkę ravena po przeróbkach z minimalnie innym rezystorem w RLC na TW.

1 rzut ucha - Bardzo zrównoważone granie - żadne pasmo sie jakoś znacząco nie wybija.
        Szpilka gra dość przywoicie - pokazuje swój zadziorny charakterek i bardzo przyjemne naturalne wykonczenie dźwięków.

Wf narzuca swój styl, który nie zawsze do konca mi pasował - miałem nadzieje ze przy 15stkach uda się trochę odskoczyc od niego, ale niestety - jest on dość mocno widoczny - jednym sie może podobać 2 niekoniecznie. Zróżnicowanie basiku jak na 15 jest bdb.

Średnica otwarta z typowym dla SS sposobem rozmieszczenia na scenie. W tym przypadku bardziej podobaja mi sie np wysokotonówki morela. Słychać również lekko papierowy charakter tej srednicy - być może ze względu na wysoki punkt podziału. Bardzo ciekawie brzmią damskie wokale przy tym sposobie zestrojenia :)

Odnosnie jakiś "niedoróbek" czy błedów w zwrotce - podejrzewam, że drobną ingerencją w lpad albo RLC uda mi sie uzyskać porządane brzmienie (troszkę wiecej wysokich - ale to ocenię po zmianie napędu).
        Na pewno głośniki są bardzo wrażliwe na to pod co są podpięte - tutaj chyba nie poleciłbym czegoś z ostrą góra - raczej coś neutralnego do kompletu i nie powinno być takich efektów jak na początku mieli koledzy.

P.S.
        U mnie pochylenie kolumn wyraźnie wpływa pozytywnie na grę.
        TW z WF mam umiejscowiony tak jak w konstrukcjach xaviana (WF nachodzi na TW).
        Last edited by aeron; 30.06.2015, 15:16.

Skomentuj

Dlaczego dałeś inny rezystor w pułapce RLC?
          Już wiem, dlaczego pytałeś o konda 8,2u ...

O matko, to chyba mój pierwszy post na tym forum... :)
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Odpowiedź jest dość prosta - nie miałem pod ręką takiego jak potrzeba.
            Mój nie rożni sie dużo, finalnie prawdopodobnie podmienie na zalecany.

A 8,2uF znalazłem w zwrotce samochodowej.

Skomentuj

Informacja
              witaj Paweł :)
              Zapraszamy czesciej
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
              X