Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uf udało się już częściowo ogarnąć obudowy mam sklejone boki tył wzmocnienia , przegrodę na komorę średnio/wyskotonowego głośnika , jeszcze przodu nie kleiłem . Jakoś tak w głowie nie mogłem sobie wyobrazić jak front będzie wyglądał z przesunięciem głośnika niskotonowego i portu bas reflex to na szybko wykonałem front z resztki płyty osb - zamieszczam zdjęcie .
    Mam jeszcze pytanie , bo teraz jestem na etapie wklejenia filcu do komory głośnika niskotonowego , tutaj nie mam problemu , przymocuję filc na tył boki oraz górę i dół . Na kolejnym etapie dodam trochę owaty .
    Problem mam z komorą średniotonową , czy też oklejać filcem , czy tylko zastosować owatę . Przeglądam różne projekty , ale jest rożnie w większości tylko owatą jest stosowana , bez filcu jako pierwsza warstwa

Skomentuj

Jak najbardziej warto dać filc do komory średniaka.

Skomentuj

Praca z obudowami poszła do przodu .

Skomentuj

Kolumny udało się skończyć . Zastosowane głośniki W.22.200.8.MCX_v3 , M.15.150.8.MCX ,SB26STAC-C000-4 . Dla mnie grają bardzo fajnie , ale wiadomo to moje subiektywne odczucie , fajne wysokie , dużo basu , jest ten taki niższy bas na którym mi zależało . Kolumny grają ze wzmacniaczem BG-1 .
          Chciałem serdecznie podziękować Kubie Granat-owi za super podejście do tematu ( był akurat w Krakowie i odebrał kolumnę do pomiarów ) , świetny kontakt i opracowanie zwrotnic , oraz Pogromcy Mitów za wskazówki .
          Kolumny oklejone fornirem dębowym , a następnie pociągnięte 2x lakierem , co do zwrotnicy to na razie na średnim mam zastosowany kondensator elektrolityczny bipolarny 68 uf ( wariant oszczędnościowy ) , planuję zastosować w przyszłości Jantzen Audio Cross-Cap , ciekawe czy usłyszę różnicę czy się opłaca bo to prawie 2 stówki za 2 sztuki .

Last edited by Gorgonit1; 02.12.2024, 22:15.

Skomentuj

Możesz podzielić się schematami zwrotnic? Zastanawiam się w swoich czy nie zmienić wysokotonowego właśnie na SB26STAC-C000-4.

Skomentuj

Tak nie ma problemu , może się komuś przydać .
              Cewki kupiłem takie jak poniżej:
              Cewka rdzeniowa Jantzen Audio 5mH / szpulowa / 0,42ohm / dr.1mm Fe 0,252kg / śr.45 dł.46mm 000-5143
              Cewka powietrzna Jantzen Audio 0,15mH / 0,40ohm / dr.0,7mm / śr.29 dł.30mm 000-1358
              Cewka powietrzna Jantzen Audio 1mH / 0,55ohm / dr.1mm / śr.42 dł.30mm 000-1057
              Cewka rdzeniowa Jantzen Audio 4mH / walcowa / 1,08ohm / dr.0,63mm / śr.24 dł.30mm 000-258

Obudowa jest trochę/nieznacznie zmieniona , zamieściłem taki szkic obudowy dla mdf 18mm , jest głębsza niż w originale , głośnik średniotonowy nie 203 mm tylko 200mm od górnej krawędzi , a niskotonowy 460mm od dolnej krawędzi .

Skomentuj

Czaruję...
              X