Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    to nie ma znaczenia.
    Bym się kłócił
    Przy podłączaniu suba lub kolumn od kina domowego (tyły, centralny), ma to znaczenie.
    Druga sprawa, w stereo to słychać.

Ale ogólnie czy podłączymy tak jak na schemacie, czy wszystkie głośniki odwrotnie, to i tak zagra.

Skomentuj

sub ma przelacznik fazy...
      ale fakt, reszta moze sie nie zgrac

Skomentuj

Miałby może ktoś projekt obudowy z rozpisanymi formatami pod MDF 18mm? I oczywiście byłby tak miły i go udostępnił (na PW).
        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Chodzi mi głównie o oryginalny projekt FX-200. Gdzie głośniki są ułożenie odbiciem lustrzanym.
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Pytanie do forumowiczów

Chcę wykonać ten projekt, jako mój pierwszy. Zakupiłem głośniki nisko i średniotonowe (czekam na przesyłkę). Jako tweetery posiadam dwa różne SS na początek. Woofer W.22.200.8.MCX_v2 i średniak M.15.150.8.MCX. Następnie rozglądam się za MDF-em.
            Moje pytanie na początku nie dotyczy samego projektu, a programu WinIsd. Rozumiem, że wątek tego nie dotyczy, ale proszę mi coś niecoś wytłumaczyć. Abstrahując od projektu wziąłem sobie dane głośnika W.22.200.8.MCX_v2 i wpisałem do WinIsd. Program policzył mi obudowę, która jest około 2 x większa od powiedzmy zakładanej i rekomendowanej przez STX ( podają: Zalecana obudowa - Bass - Reflex 30 L @ 35 Hz ). Sprawdzałem z innymi głośnikami innych firm i zazwyczaj jest podobnie. Często wychodzi 2 razy więcej, niż rekomenduje producent.

Ja wiem. Dużo o tym było w różnych miejscach. Że program wylicza teoretyczną, idealną obudowę, ale my ostatecznie musimy ją sami zaprojektować -:( I tu nie rozumiem. Gdyby producent nie podał litrażu, czy konstruktor tego projektu nie podałby wymiarów skrzynki, to jak mam się zorientować ile tych litrów założyć praktycznie. Wiem, wiem, ze potrzeba lata nauki, itd........Proszę w miarę krótko i na temat pomóc mi w zrozumieniu tego zagadnienia. Przy składania tego projektu chciałem ogarnąć więcej teorii i praktyki, dla tego pytanie o WinIsd i ten problem.

Nadmieniam, że zgromadziłem odpowiednie oprogramowanie do pomiarów i zakupiłem sobie U-MIC, a żeby nie tworzyć z fusów. Proszę tylko o małe wsparcie w zrozumieniu tematu. Dziękuję.

Last edited by ROBERTO_1965; 20.04.2020, 12:57.

Skomentuj

Jako że mamy czas na siedzenie i czytanie, to odłóż póki co symulatory i zacznij lekturę od części 1 https://audio.com.pl/wyszukiwarka?q=...ikowym+zywiole wszystko się wyjaśni i będzie zrozumiałe.

Skomentuj

Dziękuję bardzo...

Skomentuj

Chciałem zapytać o port bass reflex.

Powiedzcie mi proszę, czy danie portu na tylną ściankę zmieni granie tej kolumny ? Chodzi mi konkretnie o strojenie, zgranie z całością itd... I drugie moje pytanie, czy zmiana pozycji portu o kilka centymetrów góra-dół
                  w stosunku do oryginalnego położenia również popsuje charakter grania oryginału ? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Skomentuj

Roberto takie pytanie powiedz mi kiedy zamawiałeś gdm , nie miałeś problemu z zamówieniem ? bo ja chciałem zamówić w marcu od Zaph Audio ale po dwóch tygodniach czekania dostałem odpowiedź że producent ze względu na małe ilości wstrzymuje sprzedaż detaliczną i hurtową głośników .

Skomentuj

Witaj amadeo93
                      Zamawiałem jakieś 2-3 tygodnie temu. Dokładnie nie pamiętam. Musiałbym sprawdzić we wiadomościach. Nie było problemu. Ja zamawiałem bezpośrednio od https://stx.pl/webpage/kontakt.html od firmy stx.

Nie znasz odpowiedzi na moje pytania ? Jakoś nikt nie chce nic napisać. Pozdrawiam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tutaj masz po jednym (nie wiem czemu) na dwóch różnych aukcjach. Jeśli bardzo Ci zależy, to kupuj.

https://allegro.pl/listing?string=M....3-uni-1-2-0318

Skomentuj

Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
                        Powiedzcie mi proszę, czy danie portu na tylną ściankę zmieni granie tej kolumny ? Chodzi mi konkretnie o strojenie, zgranie z całością itd...
                        Strojenie się nie zmieni.
                        Może być lekko podbity bas z racji bliższej odległości portu od ściany (ale to zależy gdzie będą stać te kolumny).

Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
                        I drugie moje pytanie, czy zmiana pozycji portu o kilka centymetrów góra-dół
                        w stosunku do oryginalnego położenia również popsuje charakter grania oryginału ?
                        Charakterystyka i strojenie delikatnie może ulec zmianie, ale i tak strojenie dobierzesz pod siebie, skracając lub wydłużając port, więc tu bym się nie martwił.

Skomentuj

Dziękuję Marianie za konkrety. Zawsze można na Ciebie liczyć :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Amadeo93. Masz również tutaj tego średniaka. Patrząc w ich sklepie, to maja na stanie: https://www.ceneo.pl/44795083

Skomentuj

dzięki Roberto będę musiał napisać do stx bezpośrednio.

Skomentuj

Zamieszczone przez tuptus1816 Zobacz posta
                              Szanowni koledzy.

Umęczyłem wreszcie swoje kolumny wg projektu ravena1985 (dzięki za schemat zwrotnicy), panowie nie warto wydawać kupę forsy na bardzo drogie głośniki, no chyba że kasa nie gra roli, kolumny grają wyśmienicie, tanie przetworniki plus solidna obudowa (dokładność wykonania, szczelność, odpowiednie wytłumienie) i miodzio.
                              głośniki: W.22.200.8.MCX_v2, M15.150.8.MCX, T.10.200.ALX, zamiast wydawać kupę kasy na przetworniki za 800czy 1500 zeta za sztukę warto nadwyżkę wydać na adaptację pomieszczenia odsłuchowego, około 40 proc. to sprzęt, reszta to gdzie to stoi, mam fatalne pomieszczenie do dobrego odsłuchu, pokój kwadrat 4x4 m plus wnęka jakieś 2 na 2 m, walczę z rezonansami, odbiciami, jest coraz lepiej, niestety trzeba pogodzić wymagania akustyczne z estetyką pomieszczenia, nie dysponuję osobnym pokojem do Hi-Fi, na ścianach przybywa ładnych makat dywanowych, dźwięk coraz lepszy, a kolumny wciąż te same, jeszcze jakieś pułapki basowe w kąty, no tu największy problem bo to nie małe gabaryty trzeba to jakoś schować, kompromisy, kompromisy, darujcie sobie jakieś problemy ze zgraniem fazowym głośników w skrzynce bo 2 mm wystaje albo 2 mm przesunięty średniak względem tweeter-a, nie wspomnę o kablach w kolumnach za kilkaset złotych za metr, (podobno niektórzy to słyszą :-) ) a ściany gołe i dźwięk hula jak halny po Tatrach, uwierzcie mi średniej jakości sprzęt (czytaj tańszy) w dobrze zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu brzmi duuużo lepiej niż jakieś cuda w byle jakim pokoju z gołymi ścianami.
                              jaką zwrotnice tam użyłeś tą od ravena? Bo ja właśnie chce skończyć swoje i zrobiłem zwrotnice narazie na pająka i testuje ale coś mi nie pasuje że średnimi jakos dziwnie to gra, wydaje mi się że altus 75 gra lepiej bo mam porównanie. Nie wiem czy coś że zwrotnica czy ten głośnik jest lipa.

Skomentuj

Kolego ja miałem podobny problem, za dużo średnich w szczególności w okolicy 1kHz, potwierdzone pomiarami. GDM i GDWK jak w oryginale, zwrotnica według projektu STX, jedynie GDN nowsza wersja bo W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X. Za symulowałem zwrotnicę z pomiarami jakie udało mi się zmierzyć w mieszkaniu, kombinowałem trochę i jedyny sensowny efekt przynosiło stłumienie średniotonowego. Teraz wygląda i brzmi dużo lepiej. Nie wiem jedynie co się dzieję poniżej tych 600-700Hz, ponieważ na ten moment nie mam gdzie tego zmierzyć.

Skomentuj

Pobawiłem się trochę w zwrotnicy na słuch i zostawiam to tak bo też nie ma co oczekiwać za wiele od głośnika za 70zl, trochę żałuję bo trzeba było odrazu dołożyć i kupić lepsze głośniki, plan był taki ze kiedyś wymienię głośniki ale szkoda zwrotki bo kosztowała mnie 450zl. Czy odwrócenie fazy na średnim i kopułce coś pomoże? Próbowałem odwaralem ale nie bardzo słyszę różnice, mam narazie tylko jedna kolumnę złożona może jak będą dwie to wtedy pokombinować?

Skomentuj

Hej. Trochę czasu minęło od momentu gdy pojawił się W.22.200.8.MCX_v2. Wiecie już, czy można podmienić niedostępny głośnik na V2 bez zmiany elementów zwrotnicy ?
                                    Chce zbudować te kolumnę z wysokotonówką tw030wa07, lecz boje się, że nowsza wersja W.22.200.8.MCX nie będzie pasować.
                                    Czy te kolumny dadzą rade w pokoju 28m2 ?

Skomentuj

Nikt już nie chce odświeżyć tego projektu z nowymi głośnikami a szkoda.

Skomentuj

zrob surowe skrzynki, podrzuc, to sie pomysli

pomierzyc moge
                                        po glosniki mam blisko
                                        tylko warunkow na stolarke nie mam :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          zrob surowe skrzynki, podrzuc, to sie pomysli
                                          Paweł deklaracja aktualna?
                                          Mogę zrobić skrzynki i wysłac do Ciebie. Przydałby się jakiś fajny GDWK do tego zestawu za powiedzmy 150,00zł. Wavecor odfrunął z cenami już dawno temu a pcxa nie da rady słuchać na dłuższą metę - za bardzo drze ryja:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X