Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez robroy Zobacz posta
    Chodzi mi wyłącznie o efekt wizualny,trumienka na froncie,nic poza tym.Ułożenie i rozstaw głośników pozostałby taki sam jak w przedstawionym tu projekcie
    Przecież jak dasz trumnę, to głośniki będą w innym ułożeniu względem frontu oryginalnego projektu.

Jeśli pytasz czy tak może być, odpowiem że tak, różnicy nie usłyszysz, między innymi dlatego że nie będziesz miał porównania do oryginalnego projektu.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Przecież jak dasz trumnę, to głośniki będą w innym ułożeniu względem frontu oryginalnego projektu.

.
      Czyli tak jak podejrzewałem,wysunięcie głośników o te 18mm do przodu może zmienić całą charakterystykę zestawu.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Jeśli pytasz czy tak może być, odpowiem że tak, różnicy nie usłyszysz, między innymi dlatego że nie będziesz miał porównania do oryginalnego projektu.
      Owszem,usłyszę jeśli taka będzie-tak się składa że mam z czym porównać :)
      Last edited by robroy; 07.10.2018, 23:01.

Skomentuj

Zrób trumnę ale nie symetryczną osie głośników mają być jak w projekcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
          Zrób trumnę ale nie symetryczną osie głośników mają być jak w projekcie.
          No i też o to mi właśnie chodzi,tylko wysunięcie przetworników-czy to nie wpłynie negatywnie na cały zestaw .Obawiałem się czegoś w rodzaju tunelu za membranami

edit

Zapewne od samego początku nieprecyzyjnie się wyrażałem.Chodzi mi wyłącznie o efekt wizualny-rozmieszczenie głośników ma pozostać jak w oryginale czyli niesymetrycznie.Sama konstrukcja obudowy,uwzględniając moje wizualne preferencje uległa by zmianie.Na skrzynkę przedstawioną w pierwszym poście tego wątku chciałbym po prostu nałożyć od frontu płytę mdf podszlifowaną na narożnikach wg mojego gustu-i tyle.Żeby taką płytą zastąpić oryginalny projekt,wg mnie byłoby to dość kłopotliwe ze względu na wątłe mocowania w niektórych miejscach.....no ale może to tylko moje urojenia
          Last edited by robroy; 07.10.2018, 23:25.

Skomentuj

Zapewne od samego początku nieprecyzyjnie się wyrażałem.Chodzi mi wyłącznie o efekt wizualny-rozmieszczenie głośników ma pozostać jak w oryginale czyli niesymetrycznie.Sama konstrukcja obudowy,uwzględniając moje wizualne preferencje uległa by zmianie.Na skrzynkę przedstawioną w pierwszym poście tego wątku chciałbym po prostu nałożyć od frontu płytę mdf podszlifowaną na narożnikach wg mojego gustu-i tyle.
            No to dużej różnicy nie będzie.

Skomentuj

Obawiałem się czegoś w rodzaju tunelu za membranami
              Zrób z tyłu frezy i po kłopocie.

Skomentuj

Witam,

Pojawiła się nowa wersja głośnika W.22.200.8.MCX_V2, czy nadal będzie on pracował poprawnie pod wyliczoną zwrotnicą, mimo nieco innych parametrów?

Pytanie do kolegi Ravena

Skomentuj

obawiam sie ze trzeba by robic pomiary na nowych glosnikach zeby odpowiedziec na to pytanie

Skomentuj

Zamieszczone przez marsilver Zobacz posta
                    Pytanie do kolegi Ravena
                    nie mam bladego pojęcia :)

Skomentuj

Myślę że w przypadku głośnika basowego, będzie mniej słyszalna różnica niż w przypadku podmianki reszty głośników.

Skomentuj

Witam,

mam kilka pytań odnośnie budowy klonów FX-200.
                        Posiadam kiedyś kupione:
                        GDWK-10-250-8-AWX
                        GDM-14-150-8-SCX
                        W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (następca SCX)

Czy dla nowego GDNa zmieniać objętość komory (mowa o projekcie STX) i na ile najlepiej ją zestroić? Kupiony mam BR oryginalny z STX ale on ma tylko 11cm, da się go czymś przedłużyć?
                        Ze względu, że pollink nie prowadzi już sprzedaży detalicznej części do zwrotnicy szukam w ZAP-AUDIO. STX podaje dla GDNa 6,8mH i ok 0,7Ohm. Cewka o tych parametrach jest nawinięta drutem 0,8mm, czy wystarczy taka grubość?
                        W jaki sposób uszczelniacie połączenie głośnik - obudowa? Czy MDF 18mm wystarczy?
                        Last edited by krystian0201; 07.02.2019, 21:17.

Skomentuj

Do uszczelniania możesz użyć jakiejś gąbki na przykład. Dla gdn-a cewka 0.8mm to może być za cienki drut celował bym w ~1.2mm-1.4mm. Dla nowego GDN-a pewnie będziesz musiał zmienić objętość obudowy, ale zgaduje że nie tylko obudowę będzie trzeba zmienić. Zwrotnicę również. Niestety nie jesteśmy Ci w stanie napisać bez pomiarów co jak i o ile trzeba zmienić. Musisz pomierzyć i wtedy doradzimy. Zamiast AWX-a wolałbym co innego na górze. Nie pasował mi wybitnie ten głośnik w mx-140. Może tutaj będzie lepiej, ale i tak wolałbym np. jakiegoś sb acoustica w to miejsce wsadzić skoro i tak zwrotnice od nowa będzie trzeba robić.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W blackdotaudio jest spory wybór elementów.

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.blackdotaudio.eu/cewka-r...mm-p-4075.html
                          https://www.blackdotaudio.eu/cewka-r...mm-p-3988.html
                          Last edited by Oskar29; 07.02.2019, 22:32.

Skomentuj

Chciałbym jednak zostać przy tych przetwornikach. Rozumiem, że rezystancja cewki która jest podana w projekcie jest mniej ważna niż grubość drutu?

Przeglądałem sklep blackdotaudio ale brakowało im kilku elementów a dodatkowo mieli wyższe ceny.

Skomentuj

No to kup skąd chcesz to bez różnicy akurat :p . Rezystancja cewki też jest ważna ale grubość drutu też jest ważna. Najlepiej gdybyś znalazł cewkę z grubszym drutem niż 0.8mm a o rezystancji takiej jak w projekcie. I tak będziesz musiał robić nową zwrotnicę na 99% więc wartości cewek i tak ulegną zmianie. W ogóle to u nas nikt tego nowego gdn-a stx'a jeszcze nie mierzył. Odkąd są u nas dostępne głośniki od sb acoustics zainteresowanie głośnikami stx spadło do prawie że zera. Nie wiem czy ktoś coś teraz dłubie na stx. Jest nie wielka szansa że będzie miał pasmo i fazę zbliżoną bardzo do starszej wersji i będzie można go zastosować bez zmian w zwrotnicy ale tak jak pisałem nikt go u nas nie mierzył i to moje wróżenie z fusów . Najlepiej napisz do stx i zapytaj się czy nowszą wersję gdn można zastosować za starszą bez zmian.

Skomentuj

Z tego co doczytałem to raven1985 w swoich projektach korzystał właśnie z W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X jak również z M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X a ja mam starą wersję GDMa. Postaram zadzwonić do STX i dopytać.
                                Cewkę na niskotonowy dał dokładnie taką jak myślałem kupić czyli z drutem 0,8mm.

Skomentuj

Tylko że on korzystał z wersji v1 a teraz jest v2 i z tego co widać od razu to ma inną membranę.

Skomentuj

Nowa wersja nazywa się teraz W.22.200.8.MCX_v2 a ja mam W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X, kupiłem je w 2015r.

Skomentuj

A no to tak będzie ok. Tylko że średniotonowy jest i tak inny. To czemu pisałeś o zmianie objętości dla gdn-a.
                                      Last edited by Oskar29; 10.02.2019, 16:21.

Skomentuj

Symulując go w WinISD jego charakterystyka jednak się trochę różni od pierwszej wersji. Dodatkowo STX dla niego podaje rekomendowaną pojemność 30L a w projekcie FX-200 jest ok 35L.

Skomentuj

Parametry głośnika zmierzone przez producenta a twojej pary potrafią się mocno różnić. Zmierz swoją parę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X