Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Postaram się to zrobić ale niewiele to wniesie.

Skomentuj

No jak to nie? A co jeśli się okaże że są zupełnie inne :P ? Z SB acoustics już miałem takie kwiatki. STX'a jeszcze nie mierzyłem ale każdy producent ma dość spory rozrzut. Szczególnie w tańszych seriach.

Skomentuj

Rozbieżności zawsze są, nikt tego nie uwzględnia kopiując projekt zwrotnicy.
        Bez obudowy je zmierzę? W warunkach domowych pewnie ciężko będzie uzyskać wiarygodny pomiar.
        Od wyliczeń obudowy w winisd trzeba jeszcze odejmować objętość głośnika?

Skomentuj

Bez obudowy głośnik można zmierzyć z masą dodaną.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może i nikt nie uwzględnia ale jeśli zwrotnica i tak będzie musiała być zrobiona od nowa to warto zmierzyć chyba? I parametry t-s to się raczej odnoszą do pojemności obudowy dla basowca .

Skomentuj

Dzwoniłem do STX-a, nie było zmian w zwrotnicy bo nowe głośniki nie były stosowane w FX200.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
              Parametry głośnika zmierzone przez producenta a twojej pary potrafią się mocno różnić.
              Ponieważ nikt nie mierzy tak jak producent.
              Aby pomiar był taki sam muszą być zachowane te same warunki pomiaru.

Skomentuj

Ja nie pisze o małych różnicach.

Skomentuj

No więc tak-kolumny dopiero wstępnie zmontowane (cierpię na chroniczny brak czasu),nie wykończone .Dźwięk jak na tak tani zestaw przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Jestem już teraz mega zadowolony.Wielkie podziękowania dla autora projeektu

Skomentuj

Szanowni koledzy.

Umęczyłem wreszcie swoje kolumny wg projektu ravena1985 (dzięki za schemat zwrotnicy), panowie nie warto wydawać kupę forsy na bardzo drogie głośniki, no chyba że kasa nie gra roli, kolumny grają wyśmienicie, tanie przetworniki plus solidna obudowa (dokładność wykonania, szczelność, odpowiednie wytłumienie) i miodzio.
                    głośniki: W.22.200.8.MCX_v2, M15.150.8.MCX, T.10.200.ALX, zamiast wydawać kupę kasy na przetworniki za 800czy 1500 zeta za sztukę warto nadwyżkę wydać na adaptację pomieszczenia odsłuchowego, około 40 proc. to sprzęt, reszta to gdzie to stoi, mam fatalne pomieszczenie do dobrego odsłuchu, pokój kwadrat 4x4 m plus wnęka jakieś 2 na 2 m, walczę z rezonansami, odbiciami, jest coraz lepiej, niestety trzeba pogodzić wymagania akustyczne z estetyką pomieszczenia, nie dysponuję osobnym pokojem do Hi-Fi, na ścianach przybywa ładnych makat dywanowych, dźwięk coraz lepszy, a kolumny wciąż te same, jeszcze jakieś pułapki basowe w kąty, no tu największy problem bo to nie małe gabaryty trzeba to jakoś schować, kompromisy, kompromisy, darujcie sobie jakieś problemy ze zgraniem fazowym głośników w skrzynce bo 2 mm wystaje albo 2 mm przesunięty średniak względem tweeter-a, nie wspomnę o kablach w kolumnach za kilkaset złotych za metr, (podobno niektórzy to słyszą :-) ) a ściany gołe i dźwięk hula jak halny po Tatrach, uwierzcie mi średniej jakości sprzęt (czytaj tańszy) w dobrze zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu brzmi duuużo lepiej niż jakieś cuda w byle jakim pokoju z gołymi ścianami.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez tuptus1816 Zobacz posta
                      uwierzcie mi średniej jakości sprzęt (czytaj tańszy) w dobrze zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu brzmi duuużo lepiej niż jakieś cuda w byle jakim pokoju z gołymi ścianami.
                      Myślę że większość stałych bywalców tego forum o tym wie

Skomentuj

No ja to napisałem dla tej mniejszości ;-)

Skomentuj

Udało się przed świętami zakończyć budowę.Mam prezent na zająca

Pobawię się jeszcze wytłumieniem,ale i tak jest dobrze

Skomentuj

Ponad tygodniowa ,nierówna walka z wygłuszeniem dobiegła chyba końca:thumbsup:.W komorę średniego wepchałem sporo owaty w dwóch różnych gęstościach i efekt grania w sali gimnastycznej zniknął.Wcześniej tego jakby nie słyszałem ale na zasadzie porównania było odczuwalne.Natomiast z komorą gdn -a wyszła chyba dziwna sprawa.Najpierw miałem przyklejony do ścianek filc ale grało tak jakoś...nie bardzo.W końcu odkryłem amerykę :lol:,odkleiłem od ścianek i podczepiłem go dosłownie w kilku miejscach żeby tylko nie wędrował sobie po obudowie.Dodatkowo pod rurę BR wcisnąłem resztę owaty i eureka-basy są super.Nie narzucają się ale jak trzeba to potrafią zatrząść budą .Mój sub od kina domowego nie ma szans.Nie udadło mi się pozbyć dwóch jakby rezonansów w okolicy 70 i 90 hz ( sprawdzane na generatorze online na słuch i apką w telefonie więc..... ) ale to moim zdaniem wina samego pomieszcznia.Jest kompletnie nieprzygotowane pod względem akustycznym ( i raczej za bardzo nie będzie choć niedługo robię remont to coś tam pomyślę ).Dało się to troszkę zniwelować samym ustawieniem głośników w pokoju.Zamówiłem sobie jeszcze dwa kawałki czarnego granitu na podstawy ale to tylko ze względów estetycznych.W planie mam jeszcze dotoczyć sobie kolce na CNC i to chyba będzie już na tyle.Zadowolenie podwójne-super dźwięk za niewielką kasę i własne wykonanie cieszy podwójnie.Wkleję jeszcze zdjęcia z podstawami i kolcami-i to chyba na tyle.Autorowi tego projektu należy się whiskacz :thumbup:

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez robroy Zobacz posta
                              .Autorowi tego projektu należy się whiskacz
                              zapraszamy na audio show - po 20 wypijemy wspolnie! :thumbsup:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                Nie na temat...
                                zapraszamy na audio show - po 20 wypijemy wspolnie! :thumbsup:
                                Jak czas pozwoli z przyjemnością.Ja stawiam

Skomentuj

Szybkie pytanko co do schematu i biegunowości.

Tak jak zaznaczyłem jest ok? Niskie łączę + do - głośnika?

Skomentuj

Tak

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                      Tak
                                      Nie :)

Na schemacie jest "błąd".
                                      Woofer powinien być podłączony zgodnie z polaryzacją, a reszta głośników odwrotnie.
                                      Last edited by marian; 13.10.2019, 01:34.

Skomentuj

A tego to ja już nie wiem . Zgodnie ze schematem kolega zaznaczył dobrze .
                                        Last edited by Oskar29; 13.10.2019, 11:38.

Skomentuj

to nie ma znaczenia. albo tak albo tak. byle w obu tak samo

Skomentuj

Czaruję...
                                          X