Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hej.
    A może ktoś już wykonał projekt z PC/PCX???
    Pójdę na łatwiznę i pytam czy posiada ktoś gotowy schemat PCB do zwrotki czy trzeba sie trochę samemu pobawić???
    Zaoszczędziłoby to trochę czasu którego i tak nie mam za wiele...
    (ewentualnie w jakim programie najlepiej wykonać projekt??)
    Last edited by Arek92; 19.01.2015, 19:16.

Skomentuj

podstawowe pytanie, po co Ci płytka PCB do tego?
      przykład zwrotnicy https://diyaudio.pl/i/22710/ygz10ntt...1412170806.jpg

Skomentuj

Chociażby dlatego jak to wygląda.
        Nie uśmiecha mi się robić pająka. Wolę poświęcić więcej czasu i wykonać to bardziej stylistycznie.
        Urządzałoby mnie przykładowo takie coś:

Przyznaj że wygląda o wiele lepiej

Skomentuj

No, a o ile lepiej gra :)

Już kiedyś pisałem moje przemyślenia na temat montażu zwrotnic:
          Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
          Połączenie punkt w punkt ma szereg korzyści:
          - nie dorzucasz dodatkowego połączenia lutowanego (jedno zamiast dwóch)
          - sygnał nie idzie przez warstwę miedzi na laminacie tylko bezpośrednio z nóżki elementu do nóżki elementu
          - nie ciągniesz jakichś długich ścieżek,
          - ja dodatkowo skręcam nóżki elementów ze sobą i dopiero lutuję - najpewniejsze połączenie.

No i wykonując zwrotkę w ten sposób masz ją w godzinę bez trawienia czy tam skrobania .

Ja zwykle rozbijam zwrotnice trójdrożne na dwie części - niskotonową i średnio-wysokotonową i łącze je z terminalem oddzielnymi parami przewodów. Dzięki takiemu zabiegowi zwykle daje się ułożyć zwrotkę średnio-wysokotonową z centralnym punktem masy, co bardzo fajnie później się podłącza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek92 Zobacz posta
            Chociażby dlatego jak to wygląda.
            Nie uśmiecha mi się robić pająka. Wolę poświęcić więcej czasu i wykonać to bardziej stylistycznie.
            Urządzałoby mnie przykładowo takie coś:

Przyznaj że wygląda o wiele lepiej
            Ha! Moja stara zwrotka! :)
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Mogę być pewny ze na pewno nie usłyszę różnicy. Chyba się pobawię i zrobię to ładnie na płytce. Jakoś bardziej to do mnie przemawia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek92 Zobacz posta
                Mogę być pewny ze na pewno nie usłyszę różnicy. Chyba się pobawię i zrobię to ładnie na płytce. Jakoś bardziej to do mnie przemawia.
                Zwróć uwagę na prawidłowe rozmieszczenie cewek - http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm :p

Skomentuj

Na PCB faktycznie ciężko ułożyć cewki.. Czasami brakuje odpowiednich obudów ale za to jest znacznie estetyczniej i pewnie mniejsze prawdopodobieństwo pomylenia połączeń.

Skomentuj

Dzięki. Jeszcze jakieś wskazówki?

Skomentuj

A mógłby mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają + i - przy głośnikach na schemacie zwrotnicy?

Skomentuj

Oznaczają czy głośnik w fazie czy w przeciw fazie. Jeśli masz plus to podłączasz normalnie głośnik, a jeśli minus to plus podłączasz do minusa głośnika.
                        Masło maślane ale chyba zrozumiesz :)
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Domyślałem się tego lecz chciałem być pewny. Dziękuję

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Coś takiego próbowałem .
                            Nieco zmniejsza "syczenie" jak ktoś chce może spróbować . Można wtedy zmniejszyć R4 do około 1om-1.5om .

Czy mógłby ktoś uszczegółowić mi jaką dokładnie cewkę użyć na Lz1? Na polinku jest aż około 30 różnych cewek o wartości 0,1mH :P

Pyt. 2.

W ofercie STX nie ma cewki o ind. 6,800mH i 0,700 ohm, a chciałbym stamtąd zrobić zamówienie (wyjdzie taniej). Czy jest możliwośc, żeby ją zastąpić połączeniem jakichś innych cewek? Oferta STX: stx.pl/category/akcesoria-kolumny-zwrotnice-cewki-indykcyjne

Pozdrawiam :)
                            Last edited by bater; 08.03.2015, 01:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez bater Zobacz posta
                              Czy mógłby ktoś uszczegółowić mi jaką dokładnie cewkę użyć na Lz1? Na polinku jest aż około 30 różnych cewek o wartości 0,1mH :P
                              najlepiej 2,2ohm'a to wtedy bys mogl pominac rezystor
                              ale ze to mala wartosc to malo drutu i takiej wartosi raczej nie kupisz

bierz najtansze

- - - - - aktualizacja - - - - -

W ofercie STX nie ma cewki o ind. 6,800mH i 0,700 ohm, a chciałbym stamtąd zrobić zamówienie (wyjdzie taniej)
                              bierz kondy z STX a cewki z polinka
                              nie ma sensu skombinowac na sile

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź :)
                                Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                najlepiej 2,2ohm'a to wtedy bys mogl pominac rezystor
                                ale ze to mala wartosc to malo drutu i takiej wartosi raczej nie kupisz

bierz najtansze
                                Wezmę: Cewka ind. 0,100mH +/-3% 0,440Ω dr.0,50mm śr.21 dł.8mm i wtedy rezystor dam 1,80Ω 5W, będzie pasowało? :)

Teraz pytanie z innej beczki.
                                Czy jest możliwość sprawdzenia poprawności zmontowania zwrotnicy przed podłączeniem do niej wzmacniacza i głośników?

Skomentuj

Albo wizualna metoda albo sprzetem mierniczym typu generator i dobry oscyloskop lub komputer wyposażony w takie rzeczy. Schemat w jedną rękę drugą sprawdzać czy aby na pewno wszystko jest git

Skomentuj

Wezmę: Cewka ind. 0,100mH +/-3% 0,440Ω dr.0,50mm śr.21 dł.8mm i wtedy rezystor dam 1,80Ω 5W, będzie pasowało?
                                    teoretycznie tak. w praktyce ja bym pominal ten uklad

Teraz pytanie z innej beczki.
                                    Czy jest możliwość sprawdzenia poprawności zmontowania zwrotnicy przed podłączeniem do niej wzmacniacza i głośników?
                                    tylko wzrokowo

Skomentuj

Dziękuję :)
                                      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      teoretycznie tak. w praktyce ja bym pominal ten uklad
                                      No to teraz mam dylemat... Myślisz że to "syczenie" i to wybrzuszenie w najwyższych częstotliwościach nie będzie aż tak uciążliwe? Czy to zabieg w celu uproszczenia układu?

Przy montowaniu zwrotnicy mam pewne obawy o to żeby odpowiednimi biegunami połączyć elementy do siebie. Czy w przypadku błędu uszkodzeniu ulegnie tylko zwrotnica?

Skomentuj

Tutaj plynie tylko prad zmienny, wiec nie ma znaczenia biegunowosc.

Skomentuj

No to teraz mam dylemat... Myślisz że to "syczenie" i to wybrzuszenie w najwyższych częstotliwościach nie będzie aż tak uciążliwe?
                                          przerabialem ten problem z tym glosnikiem, ale realizowany w inny sposob
                                          wiecej pogorszyl niz poprawil
                                          no i wiem ze poczatkujacym bardziej odpowiada wiecej skrajnej gory

Skomentuj

Czaruję...
                                          X