Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wszystko juz uzbieralem do budowy tych kolumn (wersja z PCX) i zrobil mi sie niezly misz masz w glowie bo... nie wiem skad i jak, ale zapamietalem, ze wysokotonowy i sredniotowy podlaczam odwrotnie. Z ciekawosci zajrzalem teraz w schemat zwrotnicy i... tylko niskotonowy odwrotnie. Juz sam nie wiem co i jak. Moglby ktos byc na tyle mily i doradzic mi jak jest w koncu, please?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      wiecej pogorszyl niz poprawil
      Dlatego nie jest pułapka szeregowo ale równolegle z głosnikiem

Zamieszczone przez rutkose Zobacz posta
      Z ciekawosci zajrzalem teraz w schemat zwrotnicy i... tylko niskotonowy odwrotnie.
      Nie ma znaczenia czy odwrócisz tylko niskotonowy a resztę zostawisz w fazie czy odwiercisz średni i wysoki a zostawisz w fazie niskotonowy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Nie ma znaczenia czy odwrócisz tylko niskotonowy a resztę zostawisz w fazie czy odwiercisz średni i wysoki a zostawisz w fazie niskotonowy
        Dośc duzo było na ten temat ostatnio na forum
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bede musial poszukac by sie doedukowac

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Dlatego nie jest pułapka szeregowo ale równolegle z głosnikiem
            To zastosować tą pułapkę czy nie?

Skomentuj

Zamieszczone przez bater Zobacz posta
              To zastosować tą pułapkę czy nie?
              sam sie przekonaj co to daje i sam zdecyduj

Skomentuj

Pytanie zabójca (prawdopodobnie) Czy możecie mi podpowiedzieć czym lub jak połączyć elementy równoległe?

Przykładowo co dać jako dolny przewód łączący wszystkie elementy i idący w stronę "-" na poniższym schemacie?

Skomentuj

co dać jako dolny przewód łączący wszystkie elementy i idący w stronę "-" na poniższym schemacie?
                  Nie musisz nic dawać, wystarczy że połączysz elementy punkt w punkt.
                  Ale to też zależy jak chcesz wykonać tą zwrotnicę... jak na zwykłej klepce to tak jak napisałem, wtedy minus ze wzmacniacza, elementy zwrotnicy jak i minus głośnika masz w jednym punkcie.
                  Przejrzyj gotowe konstrukcje na forum, pełno jest zdjęć połączeń o którym piszę.

Skomentuj

Super, bardzo dziękuję :) na pewno przejrzę.
                    Planuję zrobić na kawałku panela podłogowego, myślę, że się nada.

Czy dobrze zrozumiałem łączenie "punkt w punkt" na poniższym rysunku?

Skomentuj

Planuję zrobić na kawałku panela podłogowego, myślę, że się nada.
                      fuuujjj!!! :p

Skomentuj

Czy dobrze zrozumiałem łączenie "punkt w punkt" na poniższym rysunku?
                        Tak.

Skomentuj

Dziękuję @marian :)

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          fuuujjj!!! :p
                          Zmiana planów :P Panel jest za gruby. Zrobię to na płytce drukowanej. Proszę Was o pomoc. Czy i która z tych wymienionych niżej będzie się nadawała? Myślę, że taka płytka powinna mieć wymiary mniej więcej 10cmx20cm

http://allegro.pl/plytka-uniwersalna...124432087.html
                          http://allegro.pl/plytka-uniwersalna...132950665.html

Skomentuj

Powiem Ci tylko tyle ze ta brązowa okropnie śmierdzi. Do tego pola lutownicze nie specjalnie się trzymają.. Zielona wygląda lepiej nie wiem jak zapach.. Pola bardzo blisko siebie. Jak dla mnie to nie opłaca się kupować specjalnie pod to płytki, weź kawałek cienkiej deski i połącz, wbrew pozorom to bardzo proste :)

Skomentuj

Czy ktos zna oryginalne wymiary podstawy kolumn fx-200? Chcialbym jak najbardziej zblizyc sie do oryginalu.

Skomentuj

Zwrotki najlepiej sklada sie na formatkach (sklejka) z polinka, jak sie przylozyc to wyglada to estetycznie
                                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamówienie z polinka już złożyłem i otrzymałem zamówione elementy, więc te formatki raczej odpadają. Skoro te płytki uniwersalne są do bani, to pozostaje mi zdobyć jakąś cienką deskę i na niej tworzyć

Skomentuj

Zamieszczone przez rutkose Zobacz posta
                                    Czy ktos zna oryginalne wymiary podstawy kolumn fx-200? Chcialbym jak najbardziej zblizyc sie do oryginalu.
                                    Ja nie znam, ale daj 1cm więcej z każdej strony i załatwione... przynajmniej tak ze zdjęć wychodzi.

Skomentuj

Chyba i tez tak zrobie bo informacji konkretnych jak na lekarstwo :(

Skomentuj

Czy w jakimkolwiek elemencie w zwrotnicy ma znaczenie biegunowość? Czy muszę uważać, którą stroną łączę elementy?

Skomentuj

Zasadniczo nie musisz uważać, sygnał jest przemienny (czyli zmienia się kierunek przepływu prądu) i wszystkie elementy są (powinny być) bipolarne.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X