Dzieki :) Pomiędzy elementami trzeba dawać odstęp czy elementy położone blisko siebie nie mają na siebie dodatniego/ujemnego wpływu?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985
Collapse
X
-
Liczy się ułożenie cewek http://www.troelsgravesen.dk/coils.htmAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Witam,
Jak brzmi FX-200 z górą na ALX? Konieczna jest zmiana zwrotki?
Chciałbym ALX zastosować zamiast PCX, z ch-k można wnioskować że zagra łagodniej..
Zależy mi na nie męczącej górze, ale z drugiej strony nie chce zamulania..
Czy kolega Pogromca mitów mógłby się więcej wypowiedzieć w tej kwestii?
pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wujkas Zobacz postaCzy kolega Pogromca mitów mógłby się więcej wypowiedzieć w tej kwestii?
Skomentuj
-
Mam rozumieć opcja zwrotki bez pułapki na górze?
Zastanawia mnie czy L-pad nie będzie za mocno tłumił ALX, który ma niższą SPL od PCX?
Dźwięk z ALX bardzo mi się podoba, ale właśnie nie mam żadnego porównania z PCX..
Może ktoś z forumowiczów miał okazję porównać te dwa głośniki w FX-200?
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
Pogromca dzięki za szybką odpowiedź. Myślę, że spróbuję na ALX i poczekam
aż w STX będzie dostępny PCX wtedy porównam.
ps. W swojej konstrukcji zastosowałeś 2xGDN-22..SCX? Możesz napisać dlaczego?
Mało basu?Duże pomieszczenie? Pytam bo jest wiele opinii na forach, że ten głośnik dobrze
sobie radzi nawet do 30m, a w takim pomieszczeniu chcę tych kolumn słuchać.
Jakim wzmacniaczem zasilasz kolumny? Myślę nad Cambridge A500 ze względu na opinie
i testy w gazetach audio, ale boję się że może być trochę za słaby?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wujkas Zobacz postaps. W swojej konstrukcji zastosowałeś 2xGDN-22..SCX? Możesz napisać dlaczego?
Mało basu?Duże pomieszczenie? Pytam bo jest wiele opinii na forach, że ten głośnik dobrze
sobie radzi nawet do 30m, a w takim pomieszczeniu chcę tych kolumn słuchać.
Jakim wzmacniaczem zasilasz kolumny? Myślę nad Cambridge A500 ze względu na opinie
i testy w gazetach audio, ale boję się że może być trochę za słaby?
Napedzic to mozesz prawie kazdym tranzystorem, ale do pelnego wysterowania mocy nigdy nie jest zbyt wiele. U mnie gralo pod wzmakiem okolo 80w na kanal i bylo wporzo :) Te basy sa calkiem spoko, jakby troche wzmocnic naped, to bylyby dla mnie idealne do moich zastosowan. Ale w tej cenie to grzech narzekac ( choc cena ostatnio poszla w gore ).
Skomentuj
-
Z braku dostepu do mdf 16 zbudowalem kolumny z 18, wiec powinno byc lepiej. Jednak jak wspomnialem fronty i przody beda klejone, wiec jedyna forma przyszlej poprawki wytlumienia to wyrwanienie go poprzez otwor glosnika. Dlatego zbieram jak najwiecej opini by moc jakos te budowe kolumn "uniwersalnic". Wybitnym znawca jakosci muzyki nie jestem i zaczynam swoja przygode z DIY. Jak do tej pory dowiedzialem sie by gorna komore wygluszyc do minimum, czyli boki zostawiam gole, natomiat nie wiem czemu przy projekcie rzucili sie na podwojne wygluszenie. Zrobie tak samo jak w stx bo za cienki narazie jestem by " dostrajac" wszystko pod swoj sluch, ktory w porownaniu z Wami jest iscie kowalski i w moim przypadku jak sadze "tak i tak" bedzie fajnie gralo.
Skomentuj
-
witam serdecznie,
potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań dotyczących obudowy
1. Chcę ją zrobić w ten sposób: (od środka) 10mm sklejki + 2mm maty butylowej (przyklejone do sklejki) + 6mm MDF (na wszystkie ścianki i na przegrodę w środku kolumny),
a dodatkowo w środek dać (w części niskotonowego) trójkąty na rogach (4 lub 8 szt.) i ze 2-3 poprzeczki poziomo (krzyżując się nawzajem) i (jeśli się zmieści) 1 poprzeczkę pionowo, a w części średnio wysokotonowego i 2 poziomo (skrzyżowane). Czy to dobry pomysł?
2. Może dodać jeszcze filc (700 g/m2) o grubości 4mm przyklejony do MDFu?
3. Czy takie rozmieszczenie elementów w środku kolumny będzie już miało wpływ na rozpraszanie fal? Dodając maty i waty w środek będzie w odpowiedni sposób wygłuszało?
4. Czy nie za dużo mat (bo i w środku i na zewnątrz)?
5. Jak będzie się miała objętość wewnętrzna kolumny po dodatku poprzeczek? Czy trzeba dodać np. po 1mm na każdą ściankę?
Dziękuję i pozdrawiam :)
Skomentuj
-
Informacje zaczerpnięte stąd: http://www.audiostereo.pl/obudowa-ko...l#entry2492043 i na podstawie tego to napisałem.
Zresztą cały temat to kopalnia informacji
Skomentuj
Skomentuj