Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzieki :) Pomiędzy elementami trzeba dawać odstęp czy elementy położone blisko siebie nie mają na siebie dodatniego/ujemnego wpływu?

Skomentuj

Liczy się ułożenie cewek http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Witam,
        Jak brzmi FX-200 z górą na ALX? Konieczna jest zmiana zwrotki?
        Chciałbym ALX zastosować zamiast PCX, z ch-k można wnioskować że zagra łagodniej..
        Zależy mi na nie męczącej górze, ale z drugiej strony nie chce zamulania..
        Czy kolega Pogromca mitów mógłby się więcej wypowiedzieć w tej kwestii?
        pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez wujkas Zobacz posta
          Czy kolega Pogromca mitów mógłby się więcej wypowiedzieć w tej kwestii?
          Chetnie bym cos sensownego napisal, ale nie mialem okazji porownac PCX, z ALX. Natomiast w innych projektach na STX, mozna stosowac zamiennie te glosniki wlasciwie bez zmian w zwrotnicy. Ogolnie rzecz biorac aplikowalem zwrotnice Ravena, do moich glosnikow z ALX i w pomiarach nic zlego sie nie dzialo. Niemniej moze warto by bylo chwile nad tym posiedziec i potestowac. Moj projekt zostal zmieniony o dodatkowy bas, dzieki czemu w zwrotnicy moglem sie pozbyc rezystorow, wiec to juz zupelnie inna konstrukcja.

Skomentuj

Mam rozumieć opcja zwrotki bez pułapki na górze?
            Zastanawia mnie czy L-pad nie będzie za mocno tłumił ALX, który ma niższą SPL od PCX?
            Dźwięk z ALX bardzo mi się podoba, ale właśnie nie mam żadnego porównania z PCX..
            Może ktoś z forumowiczów miał okazję porównać te dwa głośniki w FX-200?
            Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
            Pogromca dzięki za szybką odpowiedź. Myślę, że spróbuję na ALX i poczekam
            aż w STX będzie dostępny PCX wtedy porównam.
            ps. W swojej konstrukcji zastosowałeś 2xGDN-22..SCX? Możesz napisać dlaczego?
            Mało basu?Duże pomieszczenie? Pytam bo jest wiele opinii na forach, że ten głośnik dobrze
            sobie radzi nawet do 30m, a w takim pomieszczeniu chcę tych kolumn słuchać.
            Jakim wzmacniaczem zasilasz kolumny? Myślę nad Cambridge A500 ze względu na opinie
            i testy w gazetach audio, ale boję się że może być trochę za słaby?

Skomentuj

Nie porownywalem tych glosnikow bezposrednio, ale faktycznie ALX gra duzo lagodniej niz pcx
              Zaluje ze tak pozno go sluchalem bo lezy mi bardziej niz pcx.
              Szkoda tylko ze jest podatny na wgniecenie kopulki

Skomentuj

Zamieszczone przez wujkas Zobacz posta
                ps. W swojej konstrukcji zastosowałeś 2xGDN-22..SCX? Możesz napisać dlaczego?
                Mało basu?Duże pomieszczenie? Pytam bo jest wiele opinii na forach, że ten głośnik dobrze
                sobie radzi nawet do 30m, a w takim pomieszczeniu chcę tych kolumn słuchać.
                Jakim wzmacniaczem zasilasz kolumny? Myślę nad Cambridge A500 ze względu na opinie
                i testy w gazetach audio, ale boję się że może być trochę za słaby?
                Tak, mam 2x22scx, dlaczego? To wyniklo z czasem, z pracy nad projektem. Poniewaz u mnie jest TL, to testowalem rozne rozwiazania i w 16 metrach jakie mam u siebie, jeden glosnik to wystarczajaca opcja. Natomiast dodanie drugiego pozwolilo mi na przekontruowanie calego toru falowodu, na dlugi tor z mala iloscia tlumienia i bardzo niskim strojeniem. Poza tym uzyskalem wieksza sprawnosc calosci oraz uproscilo zwrotnice.

Napedzic to mozesz prawie kazdym tranzystorem, ale do pelnego wysterowania mocy nigdy nie jest zbyt wiele. U mnie gralo pod wzmakiem okolo 80w na kanal i bylo wporzo :) Te basy sa calkiem spoko, jakby troche wzmocnic naped, to bylyby dla mnie idealne do moich zastosowan. Ale w tej cenie to grzech narzekac ( choc cena ostatnio poszla w gore ).

Skomentuj

PM daj więcej szczegółów na temat tej konstrukcji. Nie za bardzo się o niej rozpisujesz i nie pokazujesz jej za dużo :)

Skomentuj

Bo nie ma co specjalnie pokazac. W koncu to tylko jakies kolumny na STX, a nie zestaw za kilka klockow, na topowych przetwornikach z nietuzinkowymi rozwiazaniami akustycznymi i stolarskimi.

Skomentuj

Nie chcialem zakladac nowego tematu, wiec zapytam tutaj.

Czy widzial ktos z Was FX-200 w srodku? Chodzi o banalna sprawe. Schemat stx kazdy zna:

Czy wygluszenie poprowadzic tak jak na schemacie, czy obejmuje ono rowniez scianki boczne?

Skomentuj

Naprawde nikt?

Skomentuj

Zrob tak jak uwazasz. To nie jest super istotne. Tlumienie to sprawa bardziej indywidualna.

Skomentuj

Dzieki Pogromca, poprostu chcialbym zblizyc sie jak najbardziej do obudowy, wykorzystywanej w tym projekcie. Fronty i tyl bede mial klejone, wiec ciezko bedzie pozniej to zmienic. Jak juz wyrwe (przez otwor glosnika) wklejone wczesniej wygluszenie to nie wkleje go ponownie.

Skomentuj

Ten oryginalny projekt obudowy jest tak lichy, ze w pewnym sensie bledem jest jego powielanie. Cienkie scianki obudowy, brak wzmocnien, po prostu tanizna jak tylko sie dalo. Wiec takimi rzeczami jak piszesz, to sobie glowy nie zawracaj. Wytlumienie zawsze mozesz zmienic.

Skomentuj

Z braku dostepu do mdf 16 zbudowalem kolumny z 18, wiec powinno byc lepiej. Jednak jak wspomnialem fronty i przody beda klejone, wiec jedyna forma przyszlej poprawki wytlumienia to wyrwanienie go poprzez otwor glosnika. Dlatego zbieram jak najwiecej opini by moc jakos te budowe kolumn "uniwersalnic". Wybitnym znawca jakosci muzyki nie jestem i zaczynam swoja przygode z DIY. Jak do tej pory dowiedzialem sie by gorna komore wygluszyc do minimum, czyli boki zostawiam gole, natomiat nie wiem czemu przy projekcie rzucili sie na podwojne wygluszenie. Zrobie tak samo jak w stx bo za cienki narazie jestem by " dostrajac" wszystko pod swoj sluch, ktory w porownaniu z Wami jest iscie kowalski i w moim przypadku jak sadze "tak i tak" bedzie fajnie gralo.

Skomentuj

witam serdecznie,
                                  potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań dotyczących obudowy

1. Chcę ją zrobić w ten sposób: (od środka) 10mm sklejki + 2mm maty butylowej (przyklejone do sklejki) + 6mm MDF (na wszystkie ścianki i na przegrodę w środku kolumny),
                                  a dodatkowo w środek dać (w części niskotonowego) trójkąty na rogach (4 lub 8 szt.) i ze 2-3 poprzeczki poziomo (krzyżując się nawzajem) i (jeśli się zmieści) 1 poprzeczkę pionowo, a w części średnio wysokotonowego i 2 poziomo (skrzyżowane). Czy to dobry pomysł?

2. Może dodać jeszcze filc (700 g/m2) o grubości 4mm przyklejony do MDFu?

3. Czy takie rozmieszczenie elementów w środku kolumny będzie już miało wpływ na rozpraszanie fal? Dodając maty i waty w środek będzie w odpowiedni sposób wygłuszało?

4. Czy nie za dużo mat (bo i w środku i na zewnątrz)?

5. Jak będzie się miała objętość wewnętrzna kolumny po dodatku poprzeczek? Czy trzeba dodać np. po 1mm na każdą ściankę?

Dziękuję i pozdrawiam :)

Skomentuj

Po co ta mata?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Informacje zaczerpnięte stąd: http://www.audiostereo.pl/obudowa-ko...l#entry2492043 i na podstawie tego to napisałem.
                                      Zresztą cały temat to kopalnia informacji

Skomentuj

Jak chcesz sobie zrobić hi-end, to pierw zmień głośniki, a potem baw się w takie sci-fi w skrzynkach (chyba że to coś innego?)
                                        Rób z wiórowki czy mdf i wytłum sobie pod siebie watolina tudzież jakąś gąbką, bo pewnie różnicy i tak nie wychwycisz.

Skomentuj

Szkoda T wojego czasu i pracy na takie kanapki. Owszem, sa dobre ale obudowe bedziesz mial lepsza od glosnikow. Zrob MDF, dodaj maty bitumiczne w srodku, jakies wzmocnienia w komorze niskotonowca i tyle.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X