Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta

Paweł deklaracja aktualna?
    Mogę zrobić skrzynki i wysłac do Ciebie. Przydałby się jakiś fajny GDWK do tego zestawu za powiedzmy 150,00zł. Wavecor odfrunął z cenami już dawno temu a pcxa nie da rady słuchać na dłuższą metę - za bardzo drze ryja:)
    na wiosne sie pomierzy
    teraz w kawalerce ciezko bedzie z 3 drogami :(

Skomentuj

Odgrzewam kotleta, czy ktoś popełnił w ostatnim czasie ten projekt ale na W.22.200.8.MCXv2 + M.15.150.8.MCX + T.10.200.8.PCX na zwrotnicy ravenowej? Za kilka machnięć ogonem zaczynam strugać obudowy. Głośniki już czekają zwrotnice póki co zrobione ravenowe chyba że ktoś pomierzył i okazało się że konieczne są zmiany w zwrotnicy.

Skomentuj

Dobra, nikt się nie przypucował więc sobie dłubałem i w końcu wydłubałem. MDF 18 wszystkie ściany i wzmocnienia, MDF 25 front. Na całość HDF 3mm. Na to fornir orzech baltimore z Classic Veneer. Lakier mat natryskowo. Litraż wewnętrzny zachowany z oryginału ale dodane po dwa wzmocnienia w komorze niskotonowego. Wytłumienie mata filcowo-bitumiczna. Dodatkowo w komorze średniaka i wysokiego owata luźno ale wypełniająca całą jej objętość. Komora niskotonowego dodatkowo sufit i podłoga warstwa miękkiej owaty 3cm. Podstawki MDF 25 plus HDF 3 dwie warstwy. Malowane lakierem strukturalnym Boll. Użyte głośniki to oczywiście bieżącą produkcja czyli W.22.200.8.MCXv2 + M.15.150.8.MCX + T.10.200.8.PCX zatem trzeba będzie wykonać pomiary (tu liczę że uda się jakoś zgrać czasowo z Pawłem S.) bo pewnie okaże się że jednak jakaś korekta zwrotnicy będzie wymagana. Swoją drogą zastanawiam się nad zmianą wysokotonowego na ALX lub MSX. Ogólnie jestem zadowolony z ich brzmienia. Wreszcie nie brakuje basu w cichym odsłuchu, jednak PCX to PCX i stąd myśli o ALX lub MSX. Jednak biorąc pod uwagę koszty można śmiało przyjąć że to naprawdę fajna propozycja na pierwsze relatywnie niedrogie trzy drogi.
        Last edited by tram646; 10.09.2021, 15:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez tram646 Zobacz posta
          Użyte głośniki to oczywiście bieżącą produkcja czyli W.22.200.8.MCXv2 + M.15.150.8.MCX + T.10.200.8.PCX zatem trzeba będzie wykonać pomiary (tu liczę że uda się jakoś zgrać czasowo z Pawłem S.) bo pewnie okaże się że jednak jakaś korekta zwrotnicy będzie wymagana.
          A słuchałeś już tych kolumn?

Skomentuj

Tak, z 50h już za mną i jest dość przyjemnie ale że do Pawła mam blisko to chcę sprawdzić pomiary bo W.22 jest nieco inaczej wykonany więc może się coś nie zgrywać. Nie mając porównania trudno stwierdzić na słuch czy wszystko jest ok na tyle na ile pozwala konstrukcja.

Skomentuj

Nie mając porównania trudno stwierdzić na słuch czy wszystko jest ok na tyle na ile pozwala konstrukcja.
              To prawda.
              Ale, gdy pomiar robi inna osoba, na innym sprzęcie oraz inną metodyką pomiaru, wynik zawsze będzie inny.
              Jeśli parametry głośnika różnią się nieznacznie od poprzedniej wersji, tym bardziej pomiar może nie mieć sensu (zwłaszcza że jest to głośnik basowy).

Oczywiście nie zniechęcam, jeśli jest okazja to czemu nie.

Skomentuj

No właśnie ze względu na bliskość to raz. Dwa, jak już wspomniałem myślę o zmianie wysokiego na ALX lub MSX. ALX mam w innym projekcie i bardziej mi leży od PCX'a, toteż pomiar w stanie obecnym jest wskazany alby mieć punkt odniesienia w przypadku zmian.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Ale, gdy pomiar robi inna osoba, na innym sprzęcie oraz inną metodyką pomiaru, wynik zawsze będzie inny.
                  ale bez przesady, roznice beda, ale powinno sie zgrac tak samo na zwrotnicy
                  inaczej cale te pomiary i robienie zwrotnicy by nie mialy totalnie sensu!

Skomentuj

Witam.
                    Również i ja wyskrobałem sobie 3drożne kolumny. Pierwszy dla mnie poważny projekt. Projekt w 98% skończony. Pozostało Osmo półmat na fornir. Po małych testach Osmo nie zmieni zbytnio forniru Palisander więc już wstawiam co mi wyszło. Płyta całość mdf 19mm, dwa wzmocnienia w komorze niskotonowego, wygłuszone filcem, w komorze wysokiego i średniaka dodatkowo po całości owata, w komorze niskiego na górze i na dole dokleiłem piankę stożkową. Na front dodatkowo doklejony jest mdf 8 mm pomalowany na biały mat (mogłem zrobić to inaczej, z jednej płyty mdf 25 odpowiednio dociętej i wyfrezowanej, wpuszczonej w obudowę lecz taki pomysł powstał po sklejeniu budy więc musiałbym zacząć wszystko od nowa, stąd doklejka 8mm). Przetworniki to bieżąca partia z PCX'em na górze. Nie zastosowałem podstawki gdyż raz mi się nie podoba a dwa nie zmieściłyby mi się kolumny w miejscu gdzie stoją. Przyszłościowo może stanie na kolcach.
                    Chciałbym podziękować Ravenowi za projekt, koledze tram646 oraz Pawlowi S. za cenne porady dotyczące budowy i wykończenia oraz koledze Marianowi za sprawdzenie zwrotki.
                    (z racji, iż nie mogłem przeżyć błędu w nicku mhkmicnu będę tu obecny jako .mhk.)
                    Grają przyjemnie, jestem bardzo zadowolony z grania (ok. 30h słuchania). W cichym odsłuchu brzmią dla mnie super, bardzo głośno nie słuchałem zbyt długo ale trzęsie 3 piętrem jak trza :) a i filmy ogląda się super.
                    Podsumowując, chyba tego oczekiwałem od nich :)

Last edited by .mhk.; 16.10.2021, 23:07.

Skomentuj

Fajnie widzieć że doprowadziłeś temat do końca. Sam się zastawiam nad nowymi budami właśnie z białymi frontami widzę tu trochę inspirację Aurorami od Heco zdaje się Mnie nie udało się przed tą naszą "złotą jesienią" wybrać do Pawła na pomiary z PCXem i ALXem na górze. Dopiero dziś wetknąłem ALXy z osłonami. Mam zwrotnice ravenowej pod PCX z pułapkami. I teraz tak, te klocki napędza u mnie Yamaha R-N602. Ona gra górą dość mocno. Z PCXami musiałem na pre troszkę zebrać góry bo za bardzo darło japę. Bez zmian w zwrotnicy na ALX jest deczko za mało góry i tym razem pre ma trochę dodanej góry (nawet więcej niż zdejmowałem przy PCX). Ogólnie wstępne wrażenie jest takie że jednak ALX przyjemniej brzmi. Oczywiście póki nie zrobimy pomiarów u Pawła nie będę wiedział czy ALX na tej zwrotnicy będzie się zgrywać z M.15. Muszę trochę poczekać póki ALX się wygrzeją. Wtedy zadecyduje czy może wystarczy zwiększyć tłumienie PCXa czy przebudowa zwrotnicy pod ALX. Czy ktoś podpowie mi którym rezystorem ewentualnie zmniejszyć tłumienie wysokotonowego? Zwrotnica jak już wspomniałem ravenowa pod PCX z pułapką.
                      Na koniec dodam że Paweł wspominał że warto wziąć jeszcze pod uwagę MSXa. Nie wykluczam że jeszcze kupię parę MSXów i z nimi popróbuję

Skomentuj

Spróbuj na początek odpiąć pułapkę z ALXem. Rezystor R4 jest od tłumienia. :)
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Fajnie widzieć że doprowadziłeś temat do końca. Sam się zastawiam nad nowymi budami właśnie z białymi frontami widzę tu trochę inspirację Aurorami od Heco zdaje się Mnie nie udało się przed tą naszą "złotą jesienią" wybrać do Pawła na pomiary z PCXem i ALXem na górze. Dopiero dziś wetknąłem ALXy z osłonami. Mam zwrotnice ravenowej pod PCX z pułapkami. I teraz tak, te klocki napędza u mnie Yamaha R-N602. Ona gra górą dość mocno. Z PCXami musiałem na pre troszkę zebrać góry bo za bardzo darło japę. Bez zmian w zwrotnicy na ALX jest deczko za mało góry i tym razem pre ma trochę dodanej góry (nawet więcej niż zdejmowałem przy PCX). Ogólnie wstępne wrażenie jest takie że jednak ALX przyjemniej brzmi. Oczywiście póki nie zrobimy pomiarów u Pawła nie będę wiedział czy ALX na tej zwrotnicy będzie się zgrywać z M.15. Muszę trochę poczekać póki ALX się wygrzeją. Wtedy zadecyduje czy może wystarczy zwiększyć tłumienie PCXa czy przebudowa zwrotnicy pod ALX. Czy ktoś podpowie mi którym rezystorem ewentualnie zmniejszyć tłumienie wysokotonowego? Zwrotnica jak już wspomniałem ravenowa pod PCX z pułapką.
                          Na koniec dodam że Paweł wspominał że warto wziąć jeszcze pod uwagę MSXa. Nie wykluczam że jeszcze kupię parę MSXów i z nimi popróbuję
                          Od czego ta siateczka na ALX?

Skomentuj

Od majfrendów na Aliexpress kupiona (są różne rozmiary), a sam talerz podtoczony aby siatka weszła ciasno na głębokość 1.5mm i jest ona delikatnie podklejona żywicą epoksydową 5min bezbarwną.

Skomentuj

tram646 jakoś się udało :) Osmo półmat też już położone. Teoretycznie inspiracją były Davis&Acustics Krypton 6. Lecz finalnie wyglądają jak Heco.
                              Na żywo wyglądają dużo lepiej niż na zdjęciach. Nie umiem ich fajnie uchwycić ale to tylko pogląd. Najważniejsze, że fajnie grają i jestem zadowolony z końcowego efektu :) bo mogłem iść na skróty i kupić oryginalne FXy za tysiaka, bo ktoś sprzedaje na facebookowych grupach audio. Wolałem jednak mieć swoje, własnymi "rencami" złożone :)
                              Kiedyś jeszcze zrobię jakieś fajne monitorki na lepszych przetwornikach, może za dwa lata :) A póki co słuchamy stx-a do znudzenia :)

Skomentuj

Zrobione samemu lepiej brzmi ja mam to samo z fornirem u mnie że nie da się go tak sfotografować żeby nie wyglądał słabo. W dzień może faktycznie szału nie robi ale wieczorem przy stonowanym ciepłym oświetleniu wygląda naprawdę dobrze. Mimo to myślę o bardziej awangardowym kolorze forniru. Może będą nowe budy. Jeśli dojdę do ładu żeby z tą Yamahą było ok z górą to wystrugam nowe budki, może jakieś skosy trumienkowe czy coś. Zobaczymy.

Skomentuj

Witajcie :) bardzo się ciesze, że temat, w którym miałem mały wkład nie umarł i jest kontynuowany przez kolejnych majsterkowiczów :) To moje pierwsze kolumny diy i wersja z visatonem na górze gra już kilka lat i mają się dobrze. Niestety nie wykończyłem ich od razu, nie mogłem się doczekać wygrzania i ich dźwięku i zostały na gołym MDFie Dźwięk jest świetny i dla mnie grają mega. Jedyny mankament to ten visaton, który faktycznie mógłby być przycięty na samych najwyższych częstotliwościach, bo piszczy. Bardzo dziękuję @raven1985 Jak będziesz na Lubelszczyźnie to zapraszam na odsłuch i stawiam oczywiście pyszną wódeczkę!
                                  Teraz wracam na to forum i szukam subwoofera do złożenia do tych kolumn oraz do wzmacniacza yamaha A720
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

Cześć, chciałbym zbudować moje pierwsze trójdrożne diy. Wybór padł na stx, udostępniony projekt zwrotnicy jest do starszej wersji głośników, już nie produkowanych.

Czy z powodzeniem mogę zastosować obecnie produkowane: W.22.200.8.MCX V2; M.15.150.8.MCX; T.10.200.8.ALX? Czy jest sens czy się to nie zgra?

Skomentuj

Moim zdaniem to nie ma sensu, z wyżej wymienionych głośników pozostał wysokotonowy ALX, którego ponoć można stosować zamiennie z PCX pomijając pułapkę na krańcu pasma a zwrotnica była projektowana dla PCX. Głośnik średniotonowy ma całkowicie inne parametry, odbiegają mocno względem starego gdm14. Niskotonowy też ma inne ale już bardziej zbliżone do starego gdn22-140.
                                      Przydała by się odświeżona zwrotnica z lepszą wysokotonówką od PCX a przy tych rosnących cenach głośników pewnie projekt zyskał by swą popularność bo cena jak za 3 drogi była by dobra.

Nie zgra się, stary gdm miał dużo wyższą efektywność.
                                      Last edited by Flip90; 01.08.2022, 11:42.

Skomentuj

jestes z warszawy
                                        jak jestes zdecydowany to moge powoli pomierzyc te glosniki i porownac

moge w pracy stolarke wykonac, tylko nie mam gdzie tego trzymac
                                        wylozysz kase na glosniki to sie pomierzy

Skomentuj

Nie mogę się zebrać aby do Pawła S. się wybrać, ale mam od mniej więcej roku grające te kolumny ze zwrotkami w wersji dla PCX z pułapką, ale na głośnikach z aktualnej produkcji. Nie mam porównania jak to mogłoby grać z głośnikami ze starej serii ale jestem względnie zadowolony. Do Pawła mam do zawiezienia też inne klocki do pomiarów więc może w końcu uda mi się zatargać do niego również FX200. Co do ALX, bez odpinania pułapki gra to znacznie ciszej wysokotonowym i na tym moje próby się zakończyły, bo ALX i tak idzie do innego projektu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X