Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wpadło mi ostatnio trochę płyt MDF 18mm za pół darmo , mam zagłebiarkę , frezarkę .Spokojnie mógłbym zrobić obudowy ze strony pierwszej tego tematu . Patrzyłem na stronę STX głośniki T.10.150.8.MSX , M.15.150.8.MCX, W.22.200.8.MCX_v3 nie wychodzą specjalnie drogo w sumie niecałe 600 zł . Gdybym coś takiego pokładł ( raczej jesienią ) to czy były ktoś w Krakowie / w okolicach Krakowa kto były w stanie pomierzyć i dostosować zwrotnice do tych głośników ?

Skomentuj

Naturalnie.
      Pisz do mnie na mejla: https://granataudio.pl/index/zwrotni...%B3wienie.html

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie głośnika wysokotonowego, przeglądałem aliexpreesi i w sumie przez przypadek wpadła mi oferta Warecor TW030WA10 parka za 344 zł 8 ohm bez opisu Warecor , chwalą się że to ta sama fabryka , tylko po godzinach tłuką pod swoim szyldem , może były by lepsze niż T.10.150.8.MSX . Doradzi ktoś ,czy warto się bawić głośniki z Chin ?

Skomentuj

Zdecydowanie nie warto. Głośniki kupujemy tylko oryginały, jeśli zależy nam na deklarowanych parametrach.
          Piszę z doświadczenia z głośnikami pro-audio. Nie wiem jak jest z tymi domowymi, ale pewnie podobnie.

Skomentuj

Dziękuję za szybką odpowiedź , po prostu Chińczycy robią coraz więcej sprzętu dobrej jakości i stąd moje pytanie .

Skomentuj

Witam. Czy ktoś z szanownych forumowiczów robił pomiary pod nowe wersje głósników?

Skomentuj

Dzień dobry wszystkim . W związku z tym że i tak trzeba zrobić na nowo pomiary mam pytanie o podrasowanie kolumny stosując lepsze głośniki wysokotonowe . Niestety nie wiem co by najbardziej pasowało do średnio i niskotonowego M.15.150.8.MCX, W.22.200.8.MCX_v3 .
                Myślałem o drogiej wersji - Scan Speak D2608/913000 lub tańszej SB29RDAC-C000-4 , jeszcze tańsza SB29SDAC-C000-4 lub Warecor TW030WA10 .
                Podpowie ktoś co by najlepiej pasowało
                Mam złożony wzmacniacz BG1 i z tym by to grało .

Skomentuj

Powyzej SB26STAC-C000-4 to chyba nie ma sensu inwestowac.

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedź , mam jeszcze tylko jedno pytanie . Zaproponowane głośniki to koszt w granicach 400zł za parkę , gdybym miał dostępne Warecor TW030WA10za 350 zł za parkę to które były by lepsze ?

Skomentuj

Wavecor TW030WA10 to bardzo dobry glosnik, ale jego wielkosc jest dostosowana do niskich podzialow z duzymi midbasami. Tutaj masz maly glosnik sredniotonowy, do ktorego moim zdaniem lepiej pasuje typowy, 1 calowy glosnik wysokotonowy. Taki przetwornik bedzie mial szersze promieniowanie.

Skomentuj

Tak, czyli np. taki https://sbacoustics.com/product/sb26stcn-c000-4/

Wersja neodymowa jest lepsza i mniejsza, dzięki temu możesz przysunąć ją jeszcze bliżej do głośnika średniotonowego i uzyskać lepsze promieniowanie w pionie.

Skomentuj

Maksymalne przesuniecie tweetera do głośnika średniotonowego nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Te kwestie należy przeanalizować pod kątem częstotliwości podziału i użytego filtra.

Skomentuj

Możesz podać hipotetyczną sytuację w której bliskość góry i środka będzie problemem? Bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić.

Skomentuj

To nie są hipotetyczne sytuacje, ale wiele konstrukcji projektowanych w na popularną modłę: "głośniki najbliżej jak się da" mają gorsze charakterystyki promieniowania osi pionowej.

https://diy.midwestaudio.club/discus...od-for-thought

Skomentuj

Odpowiedź wymijająca. Jest też wiele konstrukcji w bliskości góry i środka, które mają lepsze charakterystyki kątowe. To żaden argument.

Skomentuj

Nie jest wymijajaca. W podanym linku, jak i kolejnym na tej stronie jest dokladnie wyjasnione, dlaczego tak sie dzieje. Bez sensu, zebym to przepisywal.

W skrócie: Nie, nie zawsze bliskie ustawienie głośników jest najlepszym rozwiązaniem, często nawet jest błędne. Mozna tez blednie wyciagnac wnioski, poniewaz jak wspominalem znaczenie ma punkt podzialu i rodzaj filtrowania. Dlatego sa przypadki w ktorych glosniki sa blisko siebie, ale ich odleglosc pasuje do 1.2 dlugosci fali czestotliwosci podzialu, co wizualnie wyglada na zupelnie typowe glosniki. Dokladna ocena konkretnego przypadku jest niemozliwa, bez informacji o punkcie podzialu i zastosowanych filtrach.

Cytując klasyka: " na oko, to chłop w szpitalu umarł".

Skomentuj

No właśnie sądziłem, że pokażesz to na konkretnym, choćby wymyślonym przypadku.
                                    Pod tym linkiem nie jest napisane skąd się wzięły te np. 1,2 długości fali.

Skomentuj

Wszystko jest pod linkami, tylko nie chce Ci się czytać odnośników :)

Skomentuj

Doczytałem się i chyba mniej-więcej wiem o co im chodzi.
                                        Symulacja spinoramy zakłada pewne ustandaryzowane pomieszczenie, rozmieszczenie w nim kolumn i chcąc uzyskać dobre wykresy zakłada się, że kolumna grając w stronę najbliższych odbić (np. pionowo w sufit) powinna mieć podobne pasmo co w osi. Częstotliwością podziału, odległością między głośnikami i rodzajem filtrów można wyregulować czy pod kątem 90° w pionie będzie dziura w okolicach podziału czy nie. Więc nie tylko sama odległość między głośnikami.
                                        Dla mnie to trochę naciągane, no ale gdyby brać pod uwagę takie założenia to masz rację.

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedzi co do modeli głośników wysokotonowych i wytłumaczenie dlaczego korzystniejszy byłby do zastosowania z z cewką 1 calową . Bardziej podoba mi się jeśli chodzi o wygląd ten SB26STAC-C000-4 . Jeszcze tylko jedno pytanie czy ten głośnik jest zauważalnie lepszy od T.10.200.8.MSX lub T.10.200.8.PCX .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X