Wpadło mi ostatnio trochę płyt MDF 18mm za pół darmo , mam zagłebiarkę , frezarkę .Spokojnie mógłbym zrobić obudowy ze strony pierwszej tego tematu . Patrzyłem na stronę STX głośniki T.10.150.8.MSX , M.15.150.8.MCX, W.22.200.8.MCX_v3 nie wychodzą specjalnie drogo w sumie niecałe 600 zł . Gdybym coś takiego pokładł ( raczej jesienią ) to czy były ktoś w Krakowie / w okolicach Krakowa kto były w stanie pomierzyć i dostosować zwrotnice do tych głośników ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985
Collapse
X
-
Mam pytanie odnośnie głośnika wysokotonowego, przeglądałem aliexpreesi i w sumie przez przypadek wpadła mi oferta Warecor TW030WA10 parka za 344 zł 8 ohm bez opisu Warecor , chwalą się że to ta sama fabryka , tylko po godzinach tłuką pod swoim szyldem , może były by lepsze niż T.10.150.8.MSX . Doradzi ktoś ,czy warto się bawić głośniki z Chin ?
Skomentuj
-
Dzień dobry wszystkim . W związku z tym że i tak trzeba zrobić na nowo pomiary mam pytanie o podrasowanie kolumny stosując lepsze głośniki wysokotonowe . Niestety nie wiem co by najbardziej pasowało do średnio i niskotonowego M.15.150.8.MCX, W.22.200.8.MCX_v3 .
Myślałem o drogiej wersji - Scan Speak D2608/913000 lub tańszej SB29RDAC-C000-4 , jeszcze tańsza SB29SDAC-C000-4 lub Warecor TW030WA10 .
Podpowie ktoś co by najlepiej pasowało
Mam złożony wzmacniacz BG1 i z tym by to grało .
Skomentuj
-
Tak, czyli np. taki https://sbacoustics.com/product/sb26stcn-c000-4/
Wersja neodymowa jest lepsza i mniejsza, dzięki temu możesz przysunąć ją jeszcze bliżej do głośnika średniotonowego i uzyskać lepsze promieniowanie w pionie.
Skomentuj
-
To nie są hipotetyczne sytuacje, ale wiele konstrukcji projektowanych w na popularną modłę: "głośniki najbliżej jak się da" mają gorsze charakterystyki promieniowania osi pionowej.
https://diy.midwestaudio.club/discus...od-for-thought
Skomentuj
-
Nie jest wymijajaca. W podanym linku, jak i kolejnym na tej stronie jest dokladnie wyjasnione, dlaczego tak sie dzieje. Bez sensu, zebym to przepisywal.
W skrócie: Nie, nie zawsze bliskie ustawienie głośników jest najlepszym rozwiązaniem, często nawet jest błędne. Mozna tez blednie wyciagnac wnioski, poniewaz jak wspominalem znaczenie ma punkt podzialu i rodzaj filtrowania. Dlatego sa przypadki w ktorych glosniki sa blisko siebie, ale ich odleglosc pasuje do 1.2 dlugosci fali czestotliwosci podzialu, co wizualnie wyglada na zupelnie typowe glosniki. Dokladna ocena konkretnego przypadku jest niemozliwa, bez informacji o punkcie podzialu i zastosowanych filtrach.
Cytując klasyka: " na oko, to chłop w szpitalu umarł".
Skomentuj
-
Doczytałem się i chyba mniej-więcej wiem o co im chodzi.
Symulacja spinoramy zakłada pewne ustandaryzowane pomieszczenie, rozmieszczenie w nim kolumn i chcąc uzyskać dobre wykresy zakłada się, że kolumna grając w stronę najbliższych odbić (np. pionowo w sufit) powinna mieć podobne pasmo co w osi. Częstotliwością podziału, odległością między głośnikami i rodzajem filtrów można wyregulować czy pod kątem 90° w pionie będzie dziura w okolicach podziału czy nie. Więc nie tylko sama odległość między głośnikami.
Dla mnie to trochę naciągane, no ale gdyby brać pod uwagę takie założenia to masz rację.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Dziękuję za podpowiedzi co do modeli głośników wysokotonowych i wytłumaczenie dlaczego korzystniejszy byłby do zastosowania z z cewką 1 calową . Bardziej podoba mi się jeśli chodzi o wygląd ten SB26STAC-C000-4 . Jeszcze tylko jedno pytanie czy ten głośnik jest zauważalnie lepszy od T.10.200.8.MSX lub T.10.200.8.PCX .
Skomentuj
Skomentuj