Zamieszczone przez Granat
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985
Collapse
X
-
Dzień dobry . Powoli będę się zabierał do robienia obudów pod kolumny . Mam w związku z tym pytanie. Na stronie STX dla głośnika średniotonowego M.15.150.8.MCX zalecana jest obudowa - zamknięta 2-6 L . Dla niskotonowego W.22.200.8.MCX_v3 zalecana obudowa 30L Bass - Reflex 30 L dla strojenia 35Hz . Tak na szybko jak patrzę na obudowę z pierwszej strony posta , to komora dla srędniotonowego jest na ponad 12 litrów , dla niskotonoweg około litry 32 litry . Czy powinienem zmienić objętości - zwłaszcza dla średniotonowego głośnika ? ( np jakaś przegroda z tyłu ) .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Gorgonit1 Zobacz postaDzień dobry . Powoli będę się zabierał do robienia obudów pod kolumny . Mam w związku z tym pytanie. Na stronie STX dla głośnika średniotonowego M.15.150.8.MCX zalecana jest obudowa - zamknięta 2-6 L . Dla niskotonowego W.22.200.8.MCX_v3 zalecana obudowa 30L Bass - Reflex 30 L dla strojenia 35Hz . Tak na szybko jak patrzę na obudowę z pierwszej strony posta , to komora dla srędniotonowego jest na ponad 12 litrów , dla niskotonoweg około litry 32 litry . Czy powinienem zmienić objętości - zwłaszcza dla średniotonowego głośnika ? ( np jakaś przegroda z tyłu ) .
Tutaj nie moge sie zgodzic z kolega Granatem, ze im wieksza objetosc dla glosnika sredniotonowego tym lepiej. Nalezy wziac pod uwage zwrotnice, ktora moze skutecznie neutralizowac rezonans glosnika, ktory bedzie podwyzszony w mniejszej obudowie. Niski rezonans, to zwykle koniecznosc zastosowania elementow tlumiacych rezonans, ktore maja wyzsze wartosci, a to znaczy, ze moga byc drozsze. Podzial miedzy wooferem, a glosnikiem sredniotonowym jest raczej wysoki, co tym bardziej zacheca do zmniejszenia obudowy. Mniejsza komora bedzie rowniez sztywniejsza, co moze byc korzystne.
Mniejsza obudowa, to mniej miejsca dla materialu tlumiacego, ale jesli wybierzesz odpowiedni, to nie bedzie tutaj problemu.
Skomentuj
-
Szerszej obudowy raczej nie chciałbym robić ze względu na estetykę , wyższej również , mógłbym za to zrobić głębszą , tak na szybko zwiększając głębokość do 275 mm to wyszło by coś około 37 litrów minus to co zajmuje głośnik , dla średnitonowego ponad 14 ltrów i głośnik . Tak sobie pomyślałem że przegrodę pomiędzy komorami mógłbym zrobić pod kątem , tylko nie wiem czy korzystne było by to dla głośnika średniotonowego . Wówczas trochę zwiększył by się litraż komory niskotonowej kosztem średnitonowej . Jakie były by teoretyczne optymalne pojemności komór .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Granat Zobacz postaIm niższy rezonans tym większy odstęp od częstotliwości podziału. Wobec tego może w ogóle uda się uniknąć budowania pułapki rezonansowej.
Przyjmuje się, że obudowa zamknięta o objętości trzykrotnie większej od Vas głośnika, będzie działać podobnie do nieskończonej odgrody. Przy czym to jest parametr dla idealnej obudowy, jeśli się weźmie pod uwagę straty oraz wpływ materiału tłumiącego, to taka obudowa może być mniejsza.
Skomentuj
-
Płyty MDF pocięte na wymiar , wyszło nawet fajnie wszytko równo . Będę zamawiał głośniki w stx , przeglądając ofertę średniotonowych tak się zastanawiam , jest w ofercie M.18.200.8.MCX w praktycznie tej samej cenie co M.15.150.8.MCX . Czy by był bardzo głupi pomysł gdyby średniotonowy zastosować ten większy , czy możliwe by było cięcie niżej pomiędzy nisko a średnitonowy , czy przyniosło by to korzyści czy sobie darować ?
Skomentuj
-
Dziękuję za informację . Głośniki z STX zakupione czekam jeszcze na dostawę głośników wysokotonowych SB26STAC-C000-4. Mam jeszcze pytanie bardziej podoba mi się układ głośników wysotonowy i średnio są tak jak w projekcie ( mogły by też być pośrodku nie z boku ) , natomiast niskotonowy tak niżej o 10 centymetrów , byłby to duży problem później to wszystko zestroić ? .
Tak na szybko narysowałem jak bym taki układ widział . Bardziej podoba mi się wersja z przegrodami nr 2 , jest to prostsze do wykonania . Czy jednak pozostać przy wersji pierwotnej
https://diyaudio.pl/i/32633/fc2f33c4...1730381966.jpg
Załączone pliki
Skomentuj
-
Nie obojętne. Trzeba by to przesymulować, ale to chyba lepiej wytłumaczy kolega Pogromca mitów.
W skrócie, dobrze będzie jeśli odległości między głośnikiem wysokotonowym a krawędzią obudowy będą różne w każdym kierunku. Czyli chyba lepiej przesunąć od osi.Last edited by Granat; 31.10.2024, 16:00.
Skomentuj
Skomentuj