Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
    Doczytałem się i chyba mniej-więcej wiem o co im chodzi.
    Symulacja spinoramy zakłada pewne ustandaryzowane pomieszczenie, rozmieszczenie w nim kolumn i chcąc uzyskać dobre wykresy zakłada się, że kolumna grając w stronę najbliższych odbić (np. pionowo w sufit) powinna mieć podobne pasmo co w osi. Częstotliwością podziału, odległością między głośnikami i rodzajem filtrów można wyregulować czy pod kątem 90° w pionie będzie dziura w okolicach podziału czy nie. Więc nie tylko sama odległość między głośnikami.
    Dla mnie to trochę naciągane, no ale gdyby brać pod uwagę takie założenia to masz rację.
    Wiele rzeczy nie miałoby takiego znaczenia, gdybyśmy pominęli w odsłuchu pomieszczenie. Dlatego sprawy promieniowania off axis są tak istotne, w szczególności, gdy nasze pomieszczenie odsłuchowe jest dalekie od ideału.

Skomentuj

Dzień dobry . Powoli będę się zabierał do robienia obudów pod kolumny . Mam w związku z tym pytanie. Na stronie STX dla głośnika średniotonowego M.15.150.8.MCX zalecana jest obudowa - zamknięta 2-6 L . Dla niskotonowego W.22.200.8.MCX_v3 zalecana obudowa 30L Bass - Reflex 30 L dla strojenia 35Hz . Tak na szybko jak patrzę na obudowę z pierwszej strony posta , to komora dla srędniotonowego jest na ponad 12 litrów , dla niskotonoweg około litry 32 litry . Czy powinienem zmienić objętości - zwłaszcza dla średniotonowego głośnika ? ( np jakaś przegroda z tyłu ) .

Skomentuj

Dla średniotonowego obudowa jak największa Ci wejdzie, żeby obniżyć częstotliwość rezonansu.

Skomentuj

Super dziękuję za szybką odpowiedź widziałem takie rozwiązanie z zastosowaniem większej komory dla głośnika śreniotonowego w kolumnach Zephyr , ale jest lepszej klasy głośnik , wiec chciałem się upewnić ze jest ok .

Skomentuj

Zamieszczone przez Gorgonit1 Zobacz posta
            Dzień dobry . Powoli będę się zabierał do robienia obudów pod kolumny . Mam w związku z tym pytanie. Na stronie STX dla głośnika średniotonowego M.15.150.8.MCX zalecana jest obudowa - zamknięta 2-6 L . Dla niskotonowego W.22.200.8.MCX_v3 zalecana obudowa 30L Bass - Reflex 30 L dla strojenia 35Hz . Tak na szybko jak patrzę na obudowę z pierwszej strony posta , to komora dla srędniotonowego jest na ponad 12 litrów , dla niskotonoweg około litry 32 litry . Czy powinienem zmienić objętości - zwłaszcza dla średniotonowego głośnika ? ( np jakaś przegroda z tyłu ) .

To bardzo dobre pytanie, ale odpowiedz, wcale nie jest taka oczywista. Obudowa zalecana przez producena, czyli 30 litrow przy rezonansie portu 35 hz bedzie dawac dosc typowe podbicie sredniego basu. Ten woofer lubi duze obudowy i jesli zalezy Ci na mozliwe jak najlepszym zejsciu basu, bez podbicia, to sugerowalbym wieksza objetosc kosztem objetosci glosnika sredniotonowego.

Tutaj nie moge sie zgodzic z kolega Granatem, ze im wieksza objetosc dla glosnika sredniotonowego tym lepiej. Nalezy wziac pod uwage zwrotnice, ktora moze skutecznie neutralizowac rezonans glosnika, ktory bedzie podwyzszony w mniejszej obudowie. Niski rezonans, to zwykle koniecznosc zastosowania elementow tlumiacych rezonans, ktore maja wyzsze wartosci, a to znaczy, ze moga byc drozsze. Podzial miedzy wooferem, a glosnikiem sredniotonowym jest raczej wysoki, co tym bardziej zacheca do zmniejszenia obudowy. Mniejsza komora bedzie rowniez sztywniejsza, co moze byc korzystne.

Mniejsza obudowa, to mniej miejsca dla materialu tlumiacego, ale jesli wybierzesz odpowiedni, to nie bedzie tutaj problemu.

Skomentuj

Im niższy rezonans tym większy odstęp od częstotliwości podziału. Wobec tego może w ogóle uda się uniknąć budowania pułapki rezonansowej.

Skomentuj

Szerszej obudowy raczej nie chciałbym robić ze względu na estetykę , wyższej również , mógłbym za to zrobić głębszą , tak na szybko zwiększając głębokość do 275 mm to wyszło by coś około 37 litrów minus to co zajmuje głośnik , dla średnitonowego ponad 14 ltrów i głośnik . Tak sobie pomyślałem że przegrodę pomiędzy komorami mógłbym zrobić pod kątem , tylko nie wiem czy korzystne było by to dla głośnika średniotonowego . Wówczas trochę zwiększył by się litraż komory niskotonowej kosztem średnitonowej . Jakie były by teoretyczne optymalne pojemności komór .

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                  Im niższy rezonans tym większy odstęp od częstotliwości podziału. Wobec tego może w ogóle uda się uniknąć budowania pułapki rezonansowej.
                  Obecnie produkowany M.15.150.8.MCX posiada wartość objętości ekwiwalentnej (Vas) 2.7 Litra. Producent zaleca obudowę zamknięta w przedziale 2-6 Litrów, ponieważ zwiększanie objętości obudowy powyżej parametru Vas nie wpływa znacząco na Fc głośnika w obudowie. Dlatego pakowanie tak małego głośnika do kilkunastu litrów to marnowanie objętości kolumny, którą można wykorzystać w lepszy sposób, choćby na wzmocnienia, czy jak wspomniałem wcześniej na powiększenie objętości komory woofera. Ten głośnik nawet przy objętości 3 litrów, plus wpływ materiału tłumiącego niewiele zmieni swoja częstotliwość rezonansowa w obudowie.

Przyjmuje się, że obudowa zamknięta o objętości trzykrotnie większej od Vas głośnika, będzie działać podobnie do nieskończonej odgrody. Przy czym to jest parametr dla idealnej obudowy, jeśli się weźmie pod uwagę straty oraz wpływ materiału tłumiącego, to taka obudowa może być mniejsza.

Skomentuj

Tak, dlatego napisałem największą "jak się da", a nie wielką za wszelką cenę. Marnowaniu objętości mówimy stanowcze nie :)

Skomentuj

Sorry że tak nudzę , ale chciałbym dopytać jaka by była optymalna pojemność komory dla głośnika niskotonowego 35 lub 36 litrów jest ok , czy jeszcze więcej ?

Skomentuj

Będzie ok. Więcej nie dawaj, bo bas będzie rozlazły. Z resztą stx i tak nie jest demonem szybkości. Gra raczej cicho, ale bardzo miękko.

Skomentuj

Super, dziękuję za szybką odpowiedź

Skomentuj

Płyty MDF pocięte na wymiar , wyszło nawet fajnie wszytko równo . Będę zamawiał głośniki w stx , przeglądając ofertę średniotonowych tak się zastanawiam , jest w ofercie M.18.200.8.MCX w praktycznie tej samej cenie co M.15.150.8.MCX . Czy by był bardzo głupi pomysł gdyby średniotonowy zastosować ten większy , czy możliwe by było cięcie niżej pomiędzy nisko a średnitonowy , czy przyniosło by to korzyści czy sobie darować ?

Skomentuj

Z mniejszym będzie mniej problemów. A do tego zestawienia wystarczy.

Skomentuj

Kup mniejszy.

Skomentuj

Dziękuję za informację . Głośniki z STX zakupione czekam jeszcze na dostawę głośników wysokotonowych SB26STAC-C000-4. Mam jeszcze pytanie bardziej podoba mi się układ głośników wysotonowy i średnio są tak jak w projekcie ( mogły by też być pośrodku nie z boku ) , natomiast niskotonowy tak niżej o 10 centymetrów , byłby to duży problem później to wszystko zestroić ? .
                                  Tak na szybko narysowałem jak bym taki układ widział . Bardziej podoba mi się wersja z przegrodami nr 2 , jest to prostsze do wykonania . Czy jednak pozostać przy wersji pierwotnej
                                  https://diyaudio.pl/i/32633/fc2f33c4...1730381966.jpg

Załączone pliki

Skomentuj

Żaden problem, będzie ok.
                                    Ta skośna przegroda będzie nawet lepsza niż wersja 1, gdzie mogłyby się tworzyć jakieś dodatkowe rezonanse.
                                    Last edited by Granat; 31.10.2024, 15:03.

Skomentuj

Dziękuję za pomoc i szybką odpowiedź , mnie też bardziej podoba się ta skośna wersja przegrody . Jeśli chodzi o wysokotonowy i srednio to obojętne czy centrowane do środka obudowy czy trochę z boku jak jest teraz ?

Skomentuj

Nie obojętne. Trzeba by to przesymulować, ale to chyba lepiej wytłumaczy kolega Pogromca mitów.
                                        W skrócie, dobrze będzie jeśli odległości między głośnikiem wysokotonowym a krawędzią obudowy będą różne w każdym kierunku. Czyli chyba lepiej przesunąć od osi.
                                        Last edited by Granat; 31.10.2024, 16:00.

Skomentuj

A to nie , szkoda roboty , zostawię te 2 głośniki jak są w pierwotnym projekcie , tylko przesunę niskotonowy niżej tak jak na rysunku .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X