Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X 2,5 Drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wujkas Zobacz posta
    Pytanie do autora projektu
    Tak jest to około 40Hz. Nie wiem ile wychodzi w symulacji w różnych programach. Dane podane w Temacie są z pomiarów.

Zamieszczone przez wujkas Zobacz posta
    słychać lekkie podbicie przy ok 50-70Hz
    Podbicie jest łagodne ale o wiele szersze :) Wszystko by się zgadzało z reguły przy strojeniu X mocniej podbija częstotliwości powyżej X niż te w punkcie X i poniżej :). W kontrukcja BR teoretycznie poniżej strojenia następuje gwałtowny spadek efektywności. Przy czym należy wiedzieć ze za niskie strojenie nie jest "Panaceum"

Skomentuj

Porównywałem charakterystyki PCX i ALX do 7kHz się pokrywają dla PCX mamy pik 8-9Khz a póXniej opada a ALX jest w miarę liniowa. Częstotliwość rezonansowa różni się o 50Hz. Czy jak usunę pułapkę z proponowanej zwrotnicy będzie w miarę poprawnie czy trzeba zmieniać zwrotnicę?

Skomentuj

obawiam się że zabieg nie będzie taki prosty :) Ale możesz Sobie poeksperymentować. Głośnik nie wybuchnie a Ty się czegoś nauczysz
        Jak już zbudujesz kolumny to pokaż co Ci wyszło i spróbuje coś zaradzić :)

Skomentuj

hej,
          robię sobie te kolumny jako pierwszy DIY, właśnie siedzę nad zwrotką i widzę małą niezgodność. Chodzi o ustawienie L11 i R11 według schematu pierwsze jest L11, a na foto R11. Jak jest poprawnie?

Skomentuj

W tym przypadku kolejność tych trzech elementów względem siebie nie ma znaczenia. Byleby by były wszystkie trzy i połączone względem siebie szeregowo.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

dziękuje ślicznie za odpowiedź, możecie jeszcze zobaczyć foto czy wszystko oki, to biorę się do lutowania i klejenia

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                Powstaje także projekt bliźniaczy na FGX i ALX. Będzie spora alternatywa brzmieniowa.
                A kiedy mozna sie spodziewac? :p
                Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
                i ciągle rośnie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel11120 Zobacz posta
                  możecie jeszcze zobaczyć foto czy wszystko oki

Ok.
                  Odegnij później te druty duzej cewki aby się nie stykały, oraz przy minusie zabezpiecz również druty od cewek.
                  Ogólnie zrób tak aby było dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez MaLyNsS Zobacz posta
                    A kiedy mozna sie spodziewac? :p
                    Już

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...by-Bran%C5%BCa

Skomentuj

pytanie do autora projektu: 38l netto jest liczone z miejscem zajętym dla wytłumienia czy bez niego?

Skomentuj

Z wytłumieniem ... wytłumienie nie zabiera litrażu.

Skomentuj

ogólnie projekt ok, mógł byś trochę popracować nad wykończeniem głośników te wkręty takie widoczne, z czego jest zrobiona obudowa? No i nie myślałeś żeby zwrotnicy na jakimś pcb zamontować albo chociaż jakoś inaczej kleić ?

Skomentuj

:)
                            to obudowy testowe już dawno są w piecu :) Projekt był robiony tylko dla forum następnie rozebrany :) Nawet nie montowałem w nich terminali jak widać kable wiszą przez BR

A tutaj śrub nie widać ? zdjęcie z pracowni własnie jeszcze pracuje :) zrobione telefonem ...
                            Last edited by Zap Projekt; 29.10.2016, 23:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                              zdjęcie z pracowni własnie jeszcze pracuje
                              Bąbki na choinkę przed świętami produkujesz? :flapper:

Skomentuj

Nie na temat...
                                Mam dużą choinkę :) :razz:

Skomentuj

A czy robiłeś może próby na Fgx bo jestem ciekawy różnicy. Chcę zrealizować ten projekt.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

Witajcie.
                                    Przymierzam się do budowy prezentowanego tu zestawu i na tą chwilę mam 3 pytania:
                                    1) Czy dużym błędem będzie, jeżeli wstawię wzmocnienia pomiędzy każdym z głośników oraz pomiędzy najniższym głośnikiem a BR? Chciałbym wstawić w sumie 3 wzmocnienia wykonane w formie kwadratowych pierścieni - wyfrezuję sobie płytę w środku, zostawiając po 2cm materiału po bokach. Powinno to dodatkowo usztywnić konstrukcję. Mam na myśli coś takiego:

2) Przy podanych przez autora wymiarach litraż wewnętrzny wychodzi ~46,5 ltr a pisze on o 38 ltr. Czy te brakujące litry to np kosze i magnesy głośników? Może powinienem wstawić na spodzie kolumny jakiś dodatkowy skos, aby zmniejszyć litraż?
                                    3) Czy BR mogę dać na tylnej ściance? W jakiej odległości od głośników/spodu kolumny?

Dziękuję Wam za podpowiedzi :)
                                    Last edited by StRess; 05.01.2017, 14:20.

Skomentuj

Witam, mam zamiar zbudować te kolumny, ale mam dwa problemy i nie wiem co dalej z tym zrobić.
                                      1. Nie ma już dostępnych głośników T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X
                                      2. Nie mogę nigdzie znaleźć L2 - 000-2192 0,820mH 0,180Ω dr.1,00mm i L3 - 000-5477 4,700mH 0,405Ω dr.1,00mm

Skomentuj

1. Napisz lub zadzwoń do STXa.
                                        2. Sprawdz w polink.com.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Slawomir.Dyll Zobacz posta
                                          A czy robiłeś może próby na Fgx bo jestem ciekawy różnicy. Chcę zrealizować ten projekt.
                                          Pozdrawiam
                                          - http://diyaudio.pl/showthread.php/25...by-Bran%C5%BCa

PCX vs FGX nie są ani lepsze ani gorsze są "inne" :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X