Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Satori 3way - Demon który powie Ci twoje myśli ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Może CELL c90
    Ten kosztuje 4x tyle co satori

Skomentuj

No to się wszyscy najarali na satori a na te trzeba poczekać :P

Skomentuj

Zwrotnica do złotego .
        Wersja RC :)

z pułapką na wysokim

i bez :

Pułapka jako opcja ja na razie z słucham z nią to nie znaczy że tak zostanie
        Zalecam też próbę z R2 12om .

Ogólnie poluzowałem satori a audax już nie włazi tak na średnicę :)
        Sporo to zmieniło długo by pisać ...

Skomentuj

TIWa niżej próbowałeś ciąć? :)

Skomentuj

Tak ale jest to problematyczne bo już teraz impedancja spada poniżej 5om a przy jeszcze mocniejszym filtrze podejdzie pod 4.
            Nie dość że kolumny są ciche to jeszcze będą zabijać wzmka

Skomentuj

Czyli słabe glosniki
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jak się ma sprawa odtwarzania sybilant(ów) u Ciebie przez tego Audaxa? U mnie w porównaniu do Morela supreme jest ich więcej. Nie jestem mocno osłuchany w metalowych wysokotonówkach stąd to pytanie.

Skomentuj

U mnie jest OK :)
                  Pokaż pomiary :)

Skomentuj

Sprawa się rozwiązała :-) obskoczyłem kilku znajomych z kolumnami na metalowych wysokotonówkach i grają bardzo podobnie jak moje. Wnioskuję wiec, że "ten typ tak ma". Zresztą po bezpośredniej konfrontacji z jedwabnym morelem jest podobne. Dźwięk z morela jest bardziej "miękki ".
                    Jak człowiek sam coś robi, to później jakiejś paranoi dostaje, wsłuchuje się we wszystko :-).

Skomentuj

Tak ale jest to problematyczne bo już teraz impedancja spada poniżej 5om a przy jeszcze mocniejszym filtrze podejdzie pod 4.
                      Co to jest 4-5ohm ;p wiekszosc japonskich porzadnych integr to wytrzyma

Moje swego czasu do 2.5 ohma spadaly i Sony TA-F670ES dawal rade oczywiscie bardziej sie grzejac tylko
                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Jesteś na tyle zdolny że sobie poradzisz z tym problemem. Zrobisz nowy forumowy projekt wzmacniacza hehe :)
                        Albo dodasz do tego obecnego po kolejnej parze tranzystorów
                        W sumie to ten klon goldmunda 9 obsługuje 2 ohm, ciekawe :/
                        Last edited by Meteo; 08.06.2015, 18:53.

Skomentuj

Wczoraj odpaliłem 3 drogi z tematu. Granie... Kapitalne. TIW i satorii są rewelacyjne! Jest neutralnie aż do bólu i o takie granie mi chodziło. Wielkie podziękowania dla Ravena za ogrom włożonej pracy. Przy okazji graty za talent i dobre ucho :)

Co do audaxa... Brakuję mu trochę przestrzeni tzn. żeby wysokie jeszcze bardziej odrywały się od kolumn i rozsypywały po pokoju. Detaliczność jest u niego na najwyższym poziomie. Jeśli chodzi o średnicę i bas to u mnie temat zamknięty na kilka dobrych lat.

Jeszcze raz dzięki.

Jak znajdę chwilę to stworzę osobny temat we własnych konstrukcjach. :)
                          Last edited by bartolo; 30.06.2015, 16:48.

Skomentuj

Jeżeli powyższa zwrotnica posiada pewne udoskonalenia w porównaniu do poprzedniej to czy będzie może poprawiona na audaxie magnezowym ?

Skomentuj

Czyli do tego zestawu przydałaby się lepsza wysokotonówka?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                Czyli do tego zestawu przydałaby się lepsza wysokotonówka?
                                Tylko weź znajdź tą lepszą w przyzwoitych pieniądzach. I później pytanie czy faktycznie będzie lepsza... Prawdopodobnie kompromis będzie w drugą stronę. Dostaniesz kopułkę z lepszym odwzorowaniem sceny, ale z gorszą detalicznością i barwą. Z odpowiednią elektroniką ten audax gra niesamowicie neutralnie. Blachy są bardzo wiernie odtwarzane.

Skomentuj

Aby pochylic kolumne o 8 stopni to trzeba gorna krawedz cofnac do tylu o 14cm, wydaje sie bardzo duzo:???:

Skomentuj

Zamieszczone przez bartolo Zobacz posta
                                    Blachy są bardzo wiernie odtwarzane.
                                    I dlatego wciąż nie mam innej kopułki :)
                                    Dla każde lepsze znaczy coś innego .

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                                    Aby pochylic kolumne o 8 stopni to trzeba gorna krawedz cofnac do tylu o 14cm, wydaje sie bardzo duzo
                                    To albo ja coś źle policzyłem albo Ty :)

Skomentuj

1000 * tan8 = 140 mm :)

Skomentuj

Dzieki za projekt Raven.
                                        Myślałeś może by połączyć ten zestaw z hds'em? Mogła by to być niezła alternatywa o ile jeszcze masz te głośniki. Ciekaw jestem takiego połączenia z tym satori. Hds gra naprawde przyzwoicie o czym doskonale wiesz i z przyjemnością przeszedłem na niego z dwa razy droższego et338, który nie grał najgożej ale jednak nie tak dobrze jak ten scan.

Skomentuj

Raven myślisz, że zestawiając satori i audaxa z jakimś wysokoefektywnym basem np: http://audiotransducers.com/pl/22cm/...x-hm210c0.html podniosło by sporo jakość brzmienia?

Wiadomo, że tłumienie w zwrotnicy obniża jakość, ale czy jest to na tyle duża różnica, że warto sobie tym głowę zawracać? Przy zastosowaniu tego niskotonowca, prawdopodobnie nie trzeba by było w ogóle tłumić satori.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X