Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,5 Way - STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) Linia transmisyjna. - projekt by Marios

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
    No dobrze ale to nie odpowiada na moje pytanie, z tego co zrozumiałem to jeśli ktoś zaprojektuje kolumnę tak że wykorzysta tą przestrzeń jako rezonator to nie ma opcji zmniejszenia ogólnej objętości obudowy o przestrzeń nie użytą przez długość TL i głośniki, a jeśli nie wykorzysta tego jako rezonator to czy wtedy np. wystarczyłoby zmienienie grubości ścianki konstrukcji TL z np. płyty 18mm na 22mm?
    Mozna zrobic taka fikusna konstrukcje i zmiana plyty z 18 na 22 mm nie bedzie miala realnego wplywu na prace TL. Pojemnosci tunelu bedzie tylko minimalnie mniejsza. Taka fikusna obudowe TL z rezonatorem robi Albedo http://www.albedoaudio.com/inglese/home.html

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
    Nie koniecznie. Wydaje mi się iż umieszczajac go na poczatku po prostu najlatwiej zrobic zniego filtr dolnoprzepustowy, a nie musimy sie ograniczac tylko do tego rodzaju filtrow.
    Dzialanie rezonatora w dowolnym miejscu TL , mozesz przesledzic w Leonardzie.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Dzialanie rezonatora w dowolnym miejscu TL , mozesz przesledzic w Leonardzie.
      Oczywiscie ale istnieje analogia miedzy filtrami elektrycznymi i akustycznymi. I to wlasnie w tym kierunku chcialbym prowadzic swoje wstepne obliczenia projektowe. Sorry za te dywagacje :)

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
        Nie na temat...

Oczywiscie ale istnieje analogia miedzy filtrami elektrycznymi i akustycznymi. I to wlasnie w tym kierunku chcialbym prowadzic swoje wstepne obliczenia projektowe. Sorry za te dywagacje :)
        Ok ale wg mnie szukanie elektrycznych rozwiazan na rezonanse TL to slepa uliczka.

Jeszcze o Albedo, tutaj jest test http://stereolife.pl/archiwum/testy-...-albedo-hl-2-2 na zdjeciach widac komore rezonatora, no i przeczytajcie opis basu tej kolumny. TL rulz ;]

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Ok ale wg mnie szukanie elektrycznych rozwiazan na rezonanse TL to slepa uliczka.
          Zle mnie zrozumiales. Ja po prostu nie potrafie operowac wielkosciami mechanicznymi, akustycznymi, a prawa Kirchoffa znam :) Transmitancja to transmitancja. Mam na mysli to iż mając już np. pomiar odpowiedzi tunelu moge stwierdzić jaka filtracja jest niezbedna (analogicznie jak przy zwrotnicy). Kierujac sie najpierw teoria filtrow zamieniam to na akustyczny odpowiednik i proboje zaadoptowac w obudowie. Od tak to mniej wiecej chcialbym to zrobic ;D .

Skomentuj

Nie na temat...
            Probuj, moze Ci sie uda

Skomentuj

Poka impedancyje

Skomentuj

A jak taka konstrukcja wypada w porównaniu z dwudrożnym zestawem na gdn 14sci i pcx w obudowie br ?

Skomentuj

Witam,
                  bardzo ciekawa konstrukcja, nietypowe wykończenie co nadaje indywidualności

Mam pytanie czy taki zestaw sprawdził by się dobrze do codziennego słuchania muzyki oraz oglądania filmów? Jak z ilością basu ? Jest wystarczająco?
                  Czy kształt otworu można modyfikować?

Skomentuj

Do codzienne słuchania tak, ale jak wiadomo zależy od wymagań. Co do oglądania filmów to jak znam wymagania domowych kinomanów basu będzie mało i musisz podeprzeć to subem. Kształt otworu (i nie tylko) możesz modyfikować jak to z Tl'kami bywa, mi nic więcej z tymi głośnikami nie udało się osiągnąć, wybitne na basie nie są. Co do budżetowych Tweeterów w tej cenie chyba lepszej opcji nie ma. Przy niezłej zwrotnicy, jest fajna scena i stereofonia jednak nie jest to zestaw dla lubiących walenia basem, zresztą nie to chciałem osiągnąć. Ktoś tam pytał wcześniej o pomiar impedancji, jak przywiozę sprzęt pomiarowy do chaty to coś podrzucę.

Skomentuj

Ktoś z was próbował może te głośniki umieścić w obudowie br?

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj. Stachu Zobacz posta
                        Ktoś z was próbował może te głośniki umieścić w obudowie br?
                        Pewnie większość. Poszukaj w gotowych konstrukcjach, może coś Pawła S.

Skomentuj

Otóż w tym problem, że nie znalazłem projektu 2.5 drogi na tych przetwornikach w BR.
                          Monitory owszem są.

Skomentuj

Jeśli zachowasz wielkość frontu możesz zacząć od tej zwrotnicy, gra to naprawdę poprawnie. Co do br, pojemność trzeba by policzyć.

Skomentuj

witam,
                              Dzięki za projekt. zabrałem się za budowę tych kolumn. Chciałbym od razu zrobić centralny, tylko nie wiem jakie głośniki zastosować (nie znalazłem gotowego projektu). Myślałem o tych:
                              2x: https://stx.pl/m-15-150-8-mcx.html
                              1x: https://stx.pl/t-10-200-8-pcx.html (taki sam jak na frontowych)

będą ok?
                              Czy centralny ma być mocniejszy od pojedynczego frontowego? ( tak gdzieś wyczytałem)
                              Nie chciałbym suba. Czy w związku z tym można dać niskotonowy do centralnego, żeby zyskać trochę basu?

Skomentuj

daj dokladnie to samo ale w obudowie zamknietej lub niewielki b-r
                                jak uzyjesz GDMy to bedziesz potrzebowal nowej zwortnicy
                                no i jednak nieco basu potrzebujesz przy odtwarzaniu mowy :p

Skomentuj

Czy ktoś mi może pomóc w ustaleniu szerokości tych kolumn ? Bo nie wiem czy ja nie widzę czy nie jest to uwzględnione.
                                  Z góry dzięki.

Skomentuj

jestem poczatkujacy i czy by ktos mugl wstawic zdjecie gotowej wzrotnicy bo jestem wzrokowcem

Skomentuj

poloz elementy na schemacie
                                      linie to druciki
                                      i wszystko stanie sie proste

Skomentuj

Próbował ktoś tych głośników i zwrotnic w obudowie br?

Skomentuj

Zamieszczone przez PanJarek Zobacz posta
                                          Próbował ktoś tych głośników i zwrotnic w obudowie br?
                                          Przeczytaj poprzednie wpisy w tym wątku...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X