07272b7594a519ef9e464ca4b5209185_1663527298.jpgWitam chciałem się podzielić projektem ale z b-r . dla tych którzy są zainteresowani takim rozwiązaniem . wymiary zew. 190/300/650 co daje 22litry, użyta płyta 18mm. b-r dł. 70/120 https://allegro.pl/oferta/monacor-br...-10743319172.W środku tłumienie gąbką 2cm ,konstrukcja bez wew. wzmocnień ,zwrotnica oryginalna jak w projekcie Przy tych wymiarach nie są to ani podłogówki ani monitory ciężko je zakwalifikować . Grają bardzo fajnie, ale dla mnie jest w nich za mało wysokich tonów i tu pytanie do znawców; co można zmienić w zwrotnicy żeby podbić wysokie tony ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2,5 Way - STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) Linia transmisyjna. - projekt by Marios
Collapse
X
-
Zamieszczone przez zibi816 Zobacz postaChodzi o podbicie wysokich tonów w tym projekcie .
Z rezystorem równoległym (12ohm) jest odwrotnie, czyli ZWIĘKSZAJĄC jego wartość podbijasz wysokie tony.
Tego równoległego bym na razie nie ruszał i pobawił bym się szeregowym.
Zmniejszaj go co + - pół ohma, aż dojdziesz do zadowalającego efektu.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Dzień dobry,
To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się przywitać:) Mam na imię Tomek, jestem z Wrocławia.
Z góry przepraszam, że odgrzewam kotleta. Poszukuję projektu zbliżonego do tego , może być z innymi głośnikami, chętnie STX. Szukam inspiracji do stworzenia kolumn do swojego salonu 25m2. W tym momencie grają w nim B&W 601 s2. Bardzo lubię te monitorki, mają jak dla mnie świetną barwę, szczególnie w środku. Brakuje jednak potęgi brzmienia, dołu, wypełnienia pomieszczenia przy nie zbyt wielkiej głośności... jeśli dobrze tłumaczę o co mi chodzi. Chciałbym aby był to projekt z linią transmisyjną. Ten projekt ma już kilka lat, może mają koledzy jakiś inny na nowszych modelach przetworników, lub może polecacie skopiować ten projekt. Wygląd i kształt bardzo mi odpowiada. Czy może ktoś z Was porównywał odsłuchowo podobny zestaw z małymi i leciwymi już B&W?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Skomentuj
Skomentuj