Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,5 Way - STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) Linia transmisyjna. - projekt by Marios

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

07272b7594a519ef9e464ca4b5209185_1663527298.jpgWitam chciałem się podzielić projektem ale z b-r . dla tych którzy są zainteresowani takim rozwiązaniem . wymiary zew. 190/300/650 co daje 22litry, użyta płyta 18mm. b-r dł. 70/120 https://allegro.pl/oferta/monacor-br...-10743319172.W środku tłumienie gąbką 2cm ,konstrukcja bez wew. wzmocnień ,zwrotnica oryginalna jak w projekcie Przy tych wymiarach nie są to ani podłogówki ani monitory ciężko je zakwalifikować . Grają bardzo fajnie, ale dla mnie jest w nich za mało wysokich tonów i tu pytanie do znawców; co można zmienić w zwrotnicy żeby podbić wysokie tony ?
    Załączone pliki
    Last edited by zibi816; 18.09.2022, 21:11.

Skomentuj

na samej gorze pod belka PORTAL FORUM masz przycisk UPLOADER OBRAZKOW
      tego uzyj

Skomentuj

Skomentuj

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi udało się . Panie Pawle a odnośnie tych zwrotnic czy mógł by pan coś doradzić ? Chodzi o podbicie wysokich tonów w tym projekcie .

Skomentuj

Zamieszczone przez zibi816 Zobacz posta
              Chodzi o podbicie wysokich tonów w tym projekcie .
              ZMNIEJSZAJĄC wartość rezystora szeregowego (5,1ohm) możesz podbić wysokie tony.
              Z rezystorem równoległym (12ohm) jest odwrotnie, czyli ZWIĘKSZAJĄC jego wartość podbijasz wysokie tony.

Tego równoległego bym na razie nie ruszał i pobawił bym się szeregowym.
              Zmniejszaj go co + - pół ohma, aż dojdziesz do zadowalającego efektu.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź.

Skomentuj

Robisz pomiary czy bawisz się na słuch? Mam czasami możliwość posłuchania tego zestawu i gra całkiem poprawnie. Jak pamiętam neutralność była głównym założeniem, ale tak jak Marian pisze powyżej, pobaw się tymi rezystorami.

Skomentuj

Pomiarów nie robię bardziej na słuch . Jeśli będzie korekta to niewielka, bo kolumny idą na sprzedaż.

Skomentuj

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się przywitać:) Mam na imię Tomek, jestem z Wrocławia.

Z góry przepraszam, że odgrzewam kotleta. Poszukuję projektu zbliżonego do tego , może być z innymi głośnikami, chętnie STX. Szukam inspiracji do stworzenia kolumn do swojego salonu 25m2. W tym momencie grają w nim B&W 601 s2. Bardzo lubię te monitorki, mają jak dla mnie świetną barwę, szczególnie w środku. Brakuje jednak potęgi brzmienia, dołu, wypełnienia pomieszczenia przy nie zbyt wielkiej głośności... jeśli dobrze tłumaczę o co mi chodzi. Chciałbym aby był to projekt z linią transmisyjną. Ten projekt ma już kilka lat, może mają koledzy jakiś inny na nowszych modelach przetworników, lub może polecacie skopiować ten projekt. Wygląd i kształt bardzo mi odpowiada. Czy może ktoś z Was porównywał odsłuchowo podobny zestaw z małymi i leciwymi już B&W?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Skomentuj

te glosniki juz troche lat maja, ale na szczescie nie przechodza zadnych zmian!

wiec spokojnie mozesz je uzyc

jak chcesz wiecej basu to szukaj 18cm, ale nie wiem czy ktos zrobil TLke na 18cm

Skomentuj

Czaruję...
                        X