Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan Speak D2608/913000 (HDS TW) + SB Acoustics SB17NRXC35-8 - projekt by LuSzTi & Boro85

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

do tej pory to był pudełkowaty zestaw kina domowego na głośnikach KODA:)
    Teraz czas na coś poważniejszego, przestrzennego i dobrego w odbiorze codziennego słuchania.
    Może ktoś zrobił te kolumny i może podzielić się opinią na ich temat ?

Skomentuj

skrzynie poskładane, wyciszone zgodnie zaleceniami autorów, dodatkowo skrzynie zmniejszone do 17 litrów.
      - czy komora wysokotonowego powinna być wyciszona? jełśi tak to czy wystarczy PROSO?
      - jakie rezystory zastosować? SUPERES 10W czy SUPERES 5W

Jako okablowanie zastosowałem SOLID CORE dla wysokotonowego 0,5mm2 oraz dla niskonotonowego 1,0mm2, czy takie okablowanie jest poprawne?

Last edited by raff*; 17.02.2017, 13:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez raff* Zobacz posta
        - czy komora wysokotonowego powinna być wyciszona? jełśi tak to czy wystarczy PROSO?
        Nie musi być wytłumiona, w zasadzie to w ogóle nie musi jej tam być.

- jakie rezystory zastosować? SUPERES 10W czy SUPERES 5W
        Ja staram się zawsze dawać 10W, nie muszą być Superesy, które ostatnio strasznie zdrożały. Można kupić np. tańsze mundorfy.

Jako okablowanie zastosowałem SOLID CORE dla wysokotonowego 0,5mm2 oraz dla niskonotonowego 1,0mm2, czy takie okablowanie jest poprawne?
        Jest OK :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

dzięki za odpowiedź,
          W sytuacji jak zastosuje rezystory jeszcze tańsze z Polink Rezystory MOX, to czy będzie to złym osunięciem? oczywiście 10W
          Szukam optymalizacji kosztów ale nie wiem czy warto to robić, oszczędność niewielka w porównaniu do całości zestawu.

Skomentuj

Odpowiem tak - ja osobiście tych MOXów już nie stosuję, mimo, że stosowałem. I pomimo znacznej na dziś różnicy w cenie dalej stosuję Superesy 10W. I robię tak nie bez powodu :)

Co Ty zrobisz to już Twój wybór.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

skoro tak mówi doświadczony konstruktor bo nie będę się spierał :)
              zrobię tak jak zostało zaprojektowane

nastał czas zamówień :)

dzięki za pomoc

Skomentuj

raff* jak tylko skończysz składać kolumny to wrzuć foto, myślę że będziesz zadowolony z tego zestawu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
                  raff* jak tylko skończysz składać kolumny to wrzuć foto, myślę że będziesz zadowolony z tego zestawu :)
                  Na pewno tak zrobię :) na razie budy oklejone HDF przed frezowaniem
                  Mam jeszcze jedną wątpliwość czy głośnik wysoko tonowy umieścić w każdej kolumnie z jednej strony czy odwrotnie prawa - lewa kolumna?
                  będę wdzięczny za odpowiedź :)

Skomentuj

A altusy robisz że chcesz mieć obie lewe? Tu powinno być lewa i prawa

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nie na temat...
                      Mam jeszcze jedną wątpliwość czy głośnik wysoko tonowy umieścić w każdej kolumnie z jednej strony czy odwrotnie prawa - lewa kolumna?
                      No bez jaj
                      Rok się dopiero zaczął a nagroda za najlepszy tekst na forum 2017 już przyznana.
                      Gratulacje
                      Last edited by marian; 28.02.2017, 00:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Nie na temat...

No bez jaj
                        Rok się dopiero zaczął a nagroda za najlepszy tekst na forum 2017 już przyznana.
                        Gratulacje
                        dla Ciebie to oczywista oczywistość
                        powyższy tekst pozostawię bez komentarza !!

Skomentuj

Nie na temat...
                          dla Ciebie to oczywista oczywistość
                          powyższy tekst pozostawię bez komentarza !!
                          Nie obrażaj się, troszkę humoru na forum nie zaszkodzi :)
                          Nie wiem skąd Tobie się wzięła ta asymetria, jeśli z Altusów to bardzo źle.
                          Aby sprzęt dobrze grał, miał dobrą stereofonię itp. musi być symetryczny, pomieszczenie wraz z ustrojami akustycznymi również (jak postawisz sprzęt na ścianie przy której jedna równoległa ściana jest prosta a druga ma skos jak na poddaszu, to sprzęt nigdy dobrze nie zagra).

Skomentuj

Nie na temat...

nie obrażam się:)
                            moje pytanie miało na celu potwierdzenie tego co chciałem zrobić gdyż nie byłem tego pewien.
                            Ale dziękuje za potwierdzenie że tak właśnie ma być.

Skomentuj

Dobrze że zapytales bo czasem się ludzie boją zadać nawet głupie pytanie i później wyszło by symetrycznie jak w altusach

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

dzisiaj uruchamiam kolumny wszystkie elementy już są :)

Najtrudniejsza czynność przede mną to przygotowanie do lakierowania na biały połysk :)

zwrotnica złożona
                                Last edited by raff*; 27.03.2017, 10:40.

Skomentuj

kolumny złożone i odpalone....
                                  Jest jedno ale, jedna kolumna jakoś kiepsko gra wysokimi, głośniki maja zupełnie inna barwę dźwięku chyba coś z nim nie tak.
                                  zrobiłem test na różnych wejściach wzmacniacza
                                  zamieniałem zwrotnice
                                  odpiąłem SB celu porównania tylko wysokich i faktycznie gra inaczej wręcz kiepsko
                                  dla spokoju porównałem granie SB i jest OK gra "tak samo"

Czy głośnik może mieć wadę fabryczną?
                                  pomóżcie co z tym zrobić..

Skomentuj

A możesz opisać ten efekt?
                                    Ten uszkodzony głośnik nie gra niższymi tonami? (w zakresie oczywiście wysokich tonów)

Jeśli tak, to podepnij go bezpośrednio do wzmacniacza wysterowując wzmacniacz bardzo delikatnie słuchaj jak gra. Jeśli będzie brzęczał tzn. że jest uszkodzony.
                                    Może front się lekko przesunął blokując cewkę.

Skomentuj

1.Zamień głośniki między kolumnami aby wykluczyć wadę głośników
                                      2. Jeśli dalej ten sam głośnik będzie wadliwy to tak wina głośnika. Skontaktuj się z sklepem gdzie kupiłeś (mam nadziej ze w oficjalnej dystrybucji ) Bo SB były odemnie :). I zapytaj o proces postępowania. A wady się zdarzają bardzo bardzo rzadko. i może to być pierdoła typu przesuniecie i zakleszczenie cewki i wystarczy poluzować na chwile front. Ale nierób nic zanim nie potwierdzisz u sprzedawcy.
                                      3 Jeśli po zmianie drugi głośnik zacznie grać źle to sprawdź zwrotnice

- - - - - aktualizacja - - - - -

zamieniałem zwrotnice
                                      sorki dopiero teraz doczytałem
                                      Last edited by Zap Projekt; 28.03.2017, 00:17.

Skomentuj

Tak jak pisałem wcześniej,
                                        głośnik został podłączony pod inną zwrotnicę i dalej jest to samo.
                                        Głośnik z oficjalnej dystrybucji bezpośrednio z A.

Dopiero wczoraj podczas składania zestawu zauważyłem ze kopułka ma taki defekt jak na zdjęciu lekkie wgniecenia "membrany" ale nie wiem czy to może mieć wpływ na jego granie.

Głośnik gra ciszej, gorzej i mniej wysokimi tonami. Miałem również wrażenie że coś trzeszczy ale już sam nie wiem.
                                        Podłączając tylko SS pod zwrotnice i porównując bezpośrednio ten jeden gra zauważalnie gorzej.
                                        Last edited by raff*; 28.03.2017, 12:04.

Skomentuj

Odkręciłem front u Siebie na głośnikulabolatoryjnym. Luknij jak to wygląda i porównaj u Siebie :)

U Ciebie to wygląda na zakleszczenie cewki i skręcenie. Membranka co prawda posiada otwory centrujące ale mogą być u Ciebie uszkodzone. Głośnik źle skręcony. Lub co gorsza membranka z cewką jest krzywo wklejona na plastik prowadzący. Przede wszystkim skontaktuj się z sklepem i wyślij zdjęcia z opisem wady.

Poza ułożeniem cewki sprawdź czy szczelina jest równa symetryczna bo może być przesunięcie między nabiegunnikami.

Czynności zalecam poprzedzić kontaktem ze sklepem aby potem nie było problemów z reklamacja.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X