Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe 3-way z membraną bierną - Audax TW025A28 + Vifa NE123W-04 + SBA SB17CRC35-4 + MB Dayton SD215-PR - projekt by tomekk_ & LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe 3-way z membraną bierną - Audax TW025A28 + Vifa NE123W-04 + SBA SB17CRC35-4 + MB Dayton SD215-PR - projekt by tomekk_ & LuSzTi

tomekk_ (czyli Woźny forum) i LuSzTi prezentują:

Małe 3-way z membraną bierną - czyli kolumny, które będą/są/były prezentowane w pokoju forum na wystawie Audio Video Show 2017

Jest to kontynuacja projektu jaki tomekk_ wykonał razem z Yoshi_80 i który został opisany tutaj: https://diyaudio.pl/showthread.php/2..._-amp-Yoshi_80

Historia jest dość prosta - kolega tomekk_ sprzedawał SBA 15 cm z poprzedniego projektu, które ja kupiłem a przy okazji zaczęliśmy rozmawiać o nowym wydaniu tego projektu. Z racji, że litraż za duży nie jest, a i miejsca na froncie nie ma zbyt wiele skupialiśmy się na wyborze głośnika niskotonowego, który zagra w takiej objętości i zmieści się na froncie. Akurat w sprzedaży pokazały się węglowe SBA, dla których symulacje były dość obiecujące a i średnica kosza 171 mm miała w tym przypadku swoje zalety. Problemem pozostawał port bas-reflex, który w tak małej objętości wychodził dużo za długi. Zaproponowałem 8-calową membranę bierną firmy Dayton. I tak zaczęła się nasza przygoda :)

Skrzynka została z poprzedniego projektu, front został dorobiony na nowo. Trzeba było także na boku zmieścić membranę bierną i zatkać jakoś otwór z tyłu, w której miał się znajdować port bas-reflex. Na szczęście dla kolegi tomekk_ nie było to żadnym problemem, otwór z boku został dorobiony, otwór z tyłu przerobił się na otwór pod terminal :)

Kilka słów o konstrukcji:

Zastosowane głośniki i membrana bierna:

- Audax TW025A28 - czyli klasyczna wysokotonówka ze złoconą tytanową kopułką bez ferrofluidu i z magnesem neodymowym.
    - Vifa NE123W-04 - midwoofer zastosowany jako midrange, papierowa membrana i magnes neodymowy.
    - SB Acoustics SB17CRC35-4 - midwoofer zastosowany jako woofer, węglowa membrana i klasyczny magnes ferrytowy.
    - Dayton SD215-PR - papierowa membrana bierna z możliwością jej dociążania za pomocą nakrętki i/lub podkładek.

Obudowa:
    Obudowa z membraną bierną usytuowaną na boku. Należy zaznaczyć, że kolumny należy wykonywać jako prawą i lewą z odbiciem lustrzanym frontu, natomiast membrany bierne należy umieszczać na boku bliższym wysokotonówce - jest to podyktowane ograniczeniami wynikającymi z obecności obudowy głośnika średniotonowego.
    Obudowa głośnika średniotonowego to tuba wykonanana z sześciu pierścieni o średnicy zewnętrznej 120 mm oraz średnicy wewnętrznej 100 mm. Grubość MDF, z którego wykonano pierścienie - 18 mm. Na samym końcu jako siódmy element "kapsel" o średnicy 120 mm i grubości także 18 mm. Obudowa głośnika średniotonowego na końcu jest podparta wzmocnienie łączącym boczne ścianki wykonanym z MDF o grubości 18 mm.
    Front i tył wykonano z MDF o grubości 18 mm, boki oraz górę i dół z MDF o grubości 16 mm.
    Wymiar gotowej kolumny po oklejeniu HDF-em w celu uniknięcia "efektu klawiszowania" to: 206 x 436 x 316 mm (szer./wys./gł.). HDF naklejony został na ścianki boczne oraz na ścianki górną i dolną.

Wszystkie wymiary dostępne są w pliku PDF, sposób montażu obudowy wyjaśniają poniższe ilustracje:

LINK DO PLIKU PDF Z DOKUMENTACJĄ WYKONANIA OBUDOWY

Wytłumienie:
    Obudowa została w środku wyklejona na bocznych oraz tylnej ściance poroso o grubości ok 2 cm. Warto także spróbować z dodaniem wełny owczej lub innych materiałów wytłumieniowych i dobranie ich ilości do swoich preferencji oraz warunków akustycznych.

Strojenie membrany biernej:
    Membranę bierną można zestroić niżej niż fabrycznie poprzez dodanie obciążenia, które to dodaje się w prosty sposób - w przygotowany nagwintowany otwór należy wkręcić śrubę oraz odpowiednią dla siebie ilość podkładek.
    Warto pobawić się tym strojeniem i wybrać ilość dociążenia wg własnych preferencji oraz warunków akustycznych.

Zwrotnica:
    Tym razem tomekk_ nie skupiał się tak bardzo na aspekcie finansowym, więc i ja mogłem poszaleć. Zwrotnica wydaje się być skomplikowana, choć tak naprawdę to tylko pozory.
    Układy RLC zawierają duże cewki, ale są to korektory piku impedancji, więc cewki mają także spore rezystancje i wcale drogie nie są.
    Ilość wysokich tonów można regulować zmieniając rezystor równoległy go głośnika wysokotonowego - im większy rezystor tym więcej wysokich tonów.

Sugerowana lista elementów na parę zwrotnic

CEWKI:
    000-5032 Cewka ind. 3,000mH +/-3% 0,280Ω dr.1,20mm Fe 0,193kg. śr.41 dł.46mm - 2 szt.
    000-2472 Cewka ind. 9,000mH +/-3% 2,68Ω dr.0,50mm Fe 0,027kg. śr.25 dł.30mm - 2 szt.
    000-1467 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,550Ω dr.1,00mm śr.48 dł.20mm - 2 szt.
    000-0885 Cewka ind. 4,000mH +/-3% 3,610Ω dr.0,50mm śr.35 dł.15mm - 2 szt.
    000-1754 Cewka ind. 0,330mH +/-3% 0,561Ω dr.0,70mm śr.24 dł.27mm - 2 szt.
    000-1371 Cewka ind. 1,300mH +/-3% 1,170Ω dr.0,70mm śr.36 dł.30mm - 2 szt.

KONDENSATORY:
    001-6083 Kon. 220,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-18 / 27mm. poziomy - 4 szt.
    001-6095 Kon. 560,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-22 / 44mm. poziomy - 2 szt.
    001-0212 Kon. 0,30uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-9 / 19mm. poziomy - 2 szt.
    001-0272 Kon. 22,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-34/ 44mm. poziomy - 2 szt.
    001-0270 Kon. 18,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-31/ 44mm. poziomy - 2 szt.
    001-0238 Kon. 2,20uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-15 / 36mm. poziomy - 2 szt.
    001-0280 Kon. 39,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-39/ 56mm. poziomy - 2 szt.

Mundorf Mcap 250 2,70 uF - 2 szt.
    Mundorf Mcap 250 22,00 uF - 2 szt.

REZYSTORY:
    002-0202 SUPERES 5,10Ω 10W 1% L<1uH drutowy Ty-Ohm wym.8,5/53 samogasnące - 2 szt.
    002-0208 SUPERES 6,20Ω 10W 1% L<1uH drutowy Ty-Ohm wym.8,5/53 samogasnące - 2 szt.
    002-0235 SUPERES 22,00Ω 10W 1% L<uH drutowy Ty-Ohm wym.8,5/53 samogasnące - 2 szt.
    002-0559 Rez. 1,00Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. - 2 szt.
    002-0583 Rez. 2,20Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. - 2 szt.
    002-0619 Rez. 6,80Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. - 2 szt.
    002-0637 Rez. 15,00Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. - 2 szt.

Złożone zwrotnice:

Gotowe kolumny:
    Last edited by LuSzTi; 16.11.2017, 23:59.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Biorąc pod uwagę ilość miejsca jaką się czasem dysponuje albo jego brakiem takie małe 3way mogą być strzałem w dziesiątkę,, gratuluję kolejnej odsłony tego ciekawego projektu

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

A ja wczoraj posłuchałem :)
      Fajne, przestrzenne granie, dźwięk się ładnie odrywa, wszystko na swoim miejscu, a z relatywnie małych obudów całkiem fajny, nisko schodzący bas. Mi się podobają :)

Skomentuj

Last edited by tomekk_; 24.01.2018, 08:27.

Skomentuj

Dorzuczam projekt frontów, umkneło mi:
          fronty.zip

Skomentuj

Macie namiary na NE123W-04 ?

Skomentuj

Zapytaj w audiotransducers czy moga sciagnac.
              Dziwne, bo tak jakby ten glosnik zniknal

Skomentuj

A dużo by było pracy w przerobieniu zwrotki na 8 ohm ?

Skomentuj

Zestaw jeszcze raz do pomierzenia i zwrotnica od nowa do zaprojektowania :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z audiotransducers odpisali i nie mają :(
                    A jak bym kupił wersje 8 ohm bo te akurat są dostępne, była by opcja podesłania do pomiarów ?

Skomentuj

Przykro mi, ale nie bardzo mam czas na dłubanie na nowo tego projektu.

Skomentuj

Piękne kolumienki. Złoty Audax tym razem wkomponował się w całość bezbłędnie. A jak wygląda przebieg impedancji zestawu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek200a Zobacz posta
                          Macie namiary na NE123W-04 ?
                          Proszę bardzo :) napisz jeszcze do nich może czy na 100% mają
                          http://loudspeakerfreaks.com/Product...roduct_ID=7861

Zmień se tylko kraj u góry na Polskę
                          Last edited by lonevolf; 24.01.2018, 23:46.

Skomentuj

Właśnie tam kupiłem tylko jak na razie zero odpowiedzi. Poczekam zobaczę. Znalazłem jeszcze na falconacoustics.co.uk ale już przelew poszedł do loudspeakerfreaks.

Skomentuj

Dostałem odpowiedź, wnioskuje ze glosniki sie pojawia powoli jako Peerless.
                              "Hello, thank you for reaching out. In 2016, we rebranded all of our drivers under the "Peerless by Tymphany" branding. This included any Vifa, Peerless, or Tymphany driver. The Vifa NE123W-04 is now the Peerless by Tymphany NE123W-04, but otherwise the driver itself is the same product. Let us know if we can help further."

Skomentuj

W statusie zamówienia mam expected
                                Thursday, February 1, 2018

Skomentuj

Ok udało się głośniki dotarły. Pytanie mam może i głupie może nie.
                                  Mam zamiar polutować zwrotki, można prosić o zaznaczenie na schemacie polaryzacji głośników bo niby jest ale niezbyt czytelna dla mnie.

Skomentuj

Tam gdzie głośnik jest z plusikiem, tam polaryzacja zgodna, tam gdzie z minusikiem to odwrócona. Czyli wysokotonówkę i średniaka podłączasz odwrotnie.

Skomentuj

Mam rozumieć że to takie coś

Skomentuj

Tak.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X