A u mnie będzie już niedługo wariacja tego projektu z trochę innymi głośnikami, z trochę innymi wymiarami obudowy i z trochę innym rozmieszczeniem głośników. :biggrin:
O ja pitolę! Nie chciałoby mi się... Prędzej bym głośniki zmienił, jakby mi granie nie odpowiadało...
Ale gratuluję samozaparcia! :thumbsup:
Napisz chociaż jakich filtrów użyłeś, jakie podziały, jaka stromość zbocza, czy wprowadzałeś jakieś dodatkowe opóźnienia czasowe pomiędzy głośnikami?
To chyba temat, na oddzielny wątek bo zabawy było sporo, ogólnie rzecz ujmując to w/g mnie aktywne cięcie z możliwością dopasowania do danego pomieszczenia to chyba najbardziej komfortowa opcja, choć nie ukrywam, że nie nie najtańsza.
Hypex oferuje naprawde super możliwości, dodając do modułów kreator filtrów. I możliwość przełączania miedzy różnymi ustawieniami. Automatyczne wykrywanie wejść, wyłącznik czasowy z progiem sygnału, załączanie po wykryciu sygnału na wejściu, wybór impedancji i mocy nominalnej głośników oddzielnie na każdej "drodze".
praca w układzie Master/Slave. I sporo innych ;-)
Nadszedł czas na krótkie podsumowanie :)
Kolumny grają bardzo spokojnie, wszystko gra równo tonalnie beż żadnego kolorowania dźwięku...
Niskie są zaokrąglone ale nie buczące - bas jest przyjemny w odbiorze odpowiedni nawet przy cichym odsłuchu
Średnie i wysokie grają równo i delikatnie na długie odsłuchy - dobrze zrównoważone granie
Trochę się bałem że zmieniając przednią ściankę innymi skosami jak w projekcie coś popsuje ale na szczęście nic takiego nie ma w normalnym odsłuchu.
Bardzo dziękuje autorom tego projektu z możliwość wykonania tych kolumn.
Te kolumny zostaną u mnie już na długo :)
piotr f. dzieki za odpowiedz :)
czy masz może jeszcze jakieś sugestie które warto wdrożyć w projekt.
Nie ukrywam że oczekuje od tego projektu bardzo wiele.. dlatego też chce wykonać go jak najlepiej..
dzięki #pawel_luk1
jeśli chodzi o matę bitumiczną/butylową to dać taką z warstwą aluminium czy samą butylowa? Czy to ma znaczenie?
jeśli chodzi o otawę to taka https://allegro.pl/oferta/wysokopusz...est-7245170030 spełni swoje zadanie? czy szukać czegoś lepszego?
czy grubość zastosowanego wygłuszenia ma tu jakieś większe znaczenie?
Jakiej grubości zastosować matę filcową? 10mm czy zastosować coś grubszego np. 20mm ?
Zostaw komentarz: