Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Satori 2,5 drogi: 2xMW19P-8 + TW29RN - projekt by pawel_luk1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    Trochę przeliczeń przy pomiarach z 1 metra na wysokości wysokotonówki
    Nie trzeba robic takich obliczen. Wystarczy pomiar referencyjny i odleglosci glosnikow na froncie.

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    czy nie prościej zrobić pomiary każdego głośnika OA z tej samej odległości od ścianki (1metr) ?
    Nie jest prościej, a do tego jest większa niedokładność.

Skomentuj

Proszę moderację o przeniesienie tematu do działu "w trakcie budowy".
      Będą jeszcze grube zmiany w zwrotnicy :)
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Taka sytuacja [emoji2]

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester
          O nie, i jeszcze lampa, I'll kill you! :)
          Tylko testy były. Lampa i Beryle użytkownika Yasica.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

I był jeszcze Sansui A 911dg :)

Skomentuj

Czy MW19P ma taki sam charakter grania co jego większy "brat" WO24P (miękkie granie)

Skomentuj

Jest bardziej twardy od WO24, ale nie aż tak twardy jak Revelatory czy Iluminatory Scan-Speaka.
                Pewną miękkość i zaokrąglenie jednak posiada, co akurat mi bardzo odpowiada, bo nie lubię totalnie twardych wooferów.
                Mimo wszystko zróżnicowania na dole mu nie brakuje. Można spokojnie śledzić linie basu czy kontrabasu w nagraniu. Werble też brzmią całkiem przekonująco, typowo dla twardego papieru.
                Last edited by pawel_luk1; 21.10.2018, 10:14.
                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Postanowiłem zrobić małe porządki w tym temacie, bo za dużo tu było "namieszane"...
                  Jak ktoś tu wcześniej zaglądał, to wie że były inne wersje, jak ktoś nie zaglądał wcześniej to nic nie stracił. :)

Tak więc, skoro moderacja uznała, że jednak nie warto tego tematu przenosić do działu "w trakcie budowy", więc po wykonaniu lepszych pomiarów i kilku miesiącach odsłuchów wrzucam ostatnią wersję zwrotnicy.

Schemat

Wykresy

Jak widać czułość kolumn wynosi ok. 90-91dB/2,83V, ch-ka mieście się w przedziale +-2dB (w przedziale 100Hz - 10kHz), a górka przy 12 kHz, jest wręcz wskazana dla tweetera TW29RN :)
                  Punkt podziału 2,15kHz.
                  Impedancja 4 ohm (min. wynosi 3,0 ohmy przy 160 Hz)

Sposób tłumienia obudowy

I tu ważne jest, aby spodzie obudowy, pod portem BR, umieścić 4 warstwy wełny MDM-4 (lub innej), bo to tłumi rezonans pionowy powstający wewn. obudowy na częstotliwości 120 Hz.
                  Rezonans ten ujawnia się zarówno na pomiarze impedancji jak i pomiarze bliskiego pola SPL-u wychodzącego z portu BR.

Zestawienie elementów
                  Cewki
                  L Nr Polink Opis Ilość J.m.
                  L1 0,27 mH 000-1019 Cewka ind. 0,270mH +/-3% 0,410Ω dr.0,70mm śr.26 dł.15mm 2 szt.
                  L2 0,82 mH 000-1858 Cewka ind. 0,820mH +/-3% 1,350Ω dr.0,50mm śr.31 dł.8mm 2 szt.
                  L3 1,1 mH 000-0019 Cewka ind. 1,100mH +/-3% 0,258Ω dr.1,60mm śr.63 dł.30mm 2 szt.
                  L4 0,3 mH 000-1163 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,157Ω dr.1,40mm śr.43 dł.30mm 2 szt.
                  L5 3,3 mH 000-2438 Cewka ind. 3,300mH +/-3% 0,205Ω dr.1,60mm Fe 0,132kg. śr.41 dł.70mm 2 szt.
                  lub lepiej c-coil
                  000-6140 Cewka ind. 3,5mH +/-5% 0,09Ω +/-10% 500W / 8Ω drut 1,2 rdz.10 śr.71 h.25mm 2 szt.
                  ale odwinięta na 3,3mH, metodą opisaną tutaj: http://www.troelsgravesen.dk/Low-DCR-coils.htm

Kondesatory C
                  C1 6,8 uF 001-0258 Kon. 6,80uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-22/ 36mm. poziomy 2 szt.
                  C2 12 uF 001-0266 Kon. 12,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-26/ 44mm. poziomy 2 szt.
                  C3 68 uF 001-6068 Kon. 68,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-13 / 32mm. poziomy 2 szt.
                  C4 10 uF 001-0264 Kon. 10,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-26/ 36mm. poziomy 2 szt.
                  C5 3,9 uF 001-0246 Kon. 3,90uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-17 / 36mm. poziomy 2 szt.
                  C6 8,2 uF 001-0262 Kon. 8,20uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-24/ 36mm. poziomy 2 szt.
                  C7 33 uF 001-6056 Kon. 33,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-13 / 27mm. poziomy 2 szt.

Rezystory R
                  R1 0,56 ohm 002-0394 Rez. 0,56Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące 2 szt.
                  lub
                  R1 1,5 ohm 002-0415 Rez. 1,50Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące 2 szt.
                  R2 2,4 ohm 002-0430 Rez. 2,40Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące 2 szt.
                  R3 5,1 ohm 002-0319 Rez. 5,10Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący 2 szt.
                  R4 4,3 ohm 002-0313 Rez. 4,30Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący 2 szt.
                  R5 4,7 ohm 002-0316 Rez. 4,70Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący 2 szt.
                  R6 1,5 ohm 002-0301 Rez. 3,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący 2 szt.

Pozostałe akcesoria
                  012-0370 Listwa połączeniowa - 28 pozłacanych punktów lutow. dł.270 wys.20mm 2 szt.
                  014-0370 Formatka do montażu zwrotnic głoś. - sklejka grub.10mm, wym.220/140mm. 2 szt.
                  051-0014 Portt bass/reflex HP 900027 wew. 68 dł.120mm. Czarny polipropylen 2 szt.

Materiały tłumiące
                  Mata bitumiczna standard 50x50 cm 6 szt.
                  Mata filcowa akustyczna, gr 10 mm 1,5 m2
                  Mata tłumiąca acoustilux (Monacor MDM-4) 1,2 m2

Port bass reflex pozostał, taki jak w pierwszym poście, czyli 68x120 skrócony do 80mm. Inaczej bas nie chce grać, tak jak lubię.
                  Oczywiście zalecam własne eksperymenty z długością portu i dobranie go pod własne preferencje.

Ilość wysokich tonów można regulować rezystorem R1.
                  R1 = 0R56 daje bardziej płaską ch-kę w zakresie 1kHz - 10 kHz. Dla R1 = 1R5 obniżamy wysokie tony ok. 1,2 dB.

Do zmiany R1 najlepiej zamontować przełącznik dwupozycyjny w terminalu głośnikowym, np. tak:

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                    Tylko testy były. Lampa i Beryle użytkownika Yasica.
                    Jakie konkluzje z testów beryli? Pytam, bo 'przymierzam' się do 2-drożnych monitorów na takich samych przetwornikach (TW29RN + MW19P-8), ale opcją (nie muszę dodawać, że droższą :-( ) są również beryle. Nie miałem okazji porównać osobiście, ale czy w Twojej opinii warto? I ewentualnie pod jakimi warunkami warto.

Paweł

Skomentuj

Wg mnie nie warto....
                      To już lepiej dać Scana D3004/660000

Ale musisz wziąć poprawkę, że ja jestem fanek kopułek tekstylnych.
                      Aha, fanem szpilki R3004 również nie jestem.... 😐

Skomentuj

Zamieszczone przez Payek Zobacz posta
                        Jakie konkluzje z testów beryli?
                        Mogę dorzucić to co napisałem na temat beryla SB po pracy z nimi przy jednym z projektów:
                        Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Na razie dość mocno zawiedziony jestem berylem Satori. Do mojego Scana berylowego to mu jednak brakuje, mniej więcej tyle ile wynosi różnica w cenie.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pawle - każdy twój projekt czytam i oglądam z wypiekami na twarzy. Lubuje się w klasycznej formie a jak jeszcze obudowa jest pochylona to już w ogóle cud, miód i orzeszki. Gratuluje świetnego projektu. Beryl czaruje niesamowicie ale też szmatka satori daje radę (mam u siebie w swoim 2 way). Rozumiem Pawle, że kolumny trafiły do nowego właściciela?

Skomentuj

Nie, kolumny nadal grają u mnie, ale na zupełnie innej zwrotnicy, którą zrobiłem z nudów w oczekiwaniu na obudowy do 3-way...
                            Zrobiłem w ramach eksperymentu zwrotnicę na filtracji LR2 dla górnego woofera/tweetera, z wykorzystaniem tzw. filtra all-pass, przesuwającego tylko fazę.

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post541764

I zrobiło się zupełnie inne granie... sporo lepsze...

Skomentuj

Wniosek warto eksperymentować. Jeśli mogę dopytać masz punkt odniesienia między 16 a 19 MW? Bass dalej jest taki charakterystyczny dla SB? Tzn jak to mój przyjaciel określił "Sypialniane plumkanie? A co uległo zmianie jeśli chodzi o charakterystykę? Sam jestem na etapie 2 WAY na Satori. :)

Skomentuj

No cóż, MW19 czy MW16 nie są tak twarde jak Revelatory, ale nie każdemu bas z Revelatorów musi się podobać...
                                Z drugiej strony znam bardziej miękkie woofery, np. MFC od SB. Sporo zależy też od wzmaka, mocny i dobry tranzystor zawsze zrobi swoje.

Pytasz o różnicę pomiędzy filtracją LR2 a LR4? Już o tym pisałem:
                                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post541810

Może trochę pojechałem po tym LR4, bo to dość często stosowana filtracja i jest wiele dobrych konstrukcji gdzie to się sprawdza, ale jeśli będę robił coś w przyszłości dla siebie, do za wszelką cenę będę szedł w filtrację LR2.
                                Zresztą mogę się założyć, że w przypadku tego projektu 5 na 10 osób powiedziałby, że LR4 gra lepiej, a drugie 5, że LR2 :P :biggrin:

Skomentuj

Przy okazji planowanego remontu salonu mam szansę na nie za duże podłogówki, a że parafrazując trzech brodaczy z Texasu też Goin' 50 to chciałbym zbudować je sam. Ten projekt bardzo mi się podoba, ale że w realu słyszała go pewnie tylko garstka osób to:
                                  1. jak on "się ma" do popularnych fabrycznych kolumn w podobnym budżecie (np. KEF Q750 lub System Audio Saxo 40)? Oczywiście pytam o subiektywne wrażenia i nie chodzi mi o te dwa konkretne modela a ogólniejsze porównanie do sklepowych kolumn w budżecie 4-5k pln.
                                  2. czy kolumny są bardzo "czułe" na odległość od ścian? U mnie mają zagrać w salono - kuchni ok. 25m2 (7,5m x 3,3m) stojąc na krótszej ścianie (3,3m) w odległości max. 30 cm od ścian bocznych i 50 cm od ściany tylnej. Czy w takim układzie nie będzie za dużo niskich? Jako, że to niestety nie pokój odsłuchowy to możliwości adaptacji akustycznej, są jak u większości ;-)

Pozdrawiam,
                                  Paweł

Skomentuj

Jeśli zachowasz odległość od ściany przynajmniej te 30 cm to nie powinno być tragedii. Zresztą sama zabawa w ustawianiu. Zawsze można zmodyfikować projekt i dać port z przodu. Satori to jest już naprawdę wysoki poziom brzmienia. Nie wiem czy jest sens zestawiać to z kolumnami fabrycznymi. DIY zawsze będą o krok do przodu :). Jak jest dobrze zrobiony projekt (a ten na pewno jest) to raczej się nie zastanawiaj tylko rób.

Skomentuj

Zamieszczone przez Payek Zobacz posta
                                      Przy okazji planowanego remontu salonu mam szansę na nie za duże podłogówki, a że parafrazując trzech brodaczy z Texasu też Goin' 50 to chciałbym zbudować je sam. Ten projekt bardzo mi się podoba, ale że w realu słyszała go pewnie tylko garstka osób to:
                                      1. jak on "się ma" do popularnych fabrycznych kolumn w podobnym budżecie (np. KEF Q750 lub System Audio Saxo 40)? Oczywiście pytam o subiektywne wrażenia i nie chodzi mi o te dwa konkretne modela a ogólniejsze porównanie do sklepowych kolumn w budżecie 4-5k pln.
                                      2. czy kolumny są bardzo "czułe" na odległość od ścian? U mnie mają zagrać w salono - kuchni ok. 25m2 (7,5m x 3,3m) stojąc na krótszej ścianie (3,3m) w odległości max. 30 cm od ścian bocznych i 50 cm od ściany tylnej. Czy w takim układzie nie będzie za dużo niskich? Jako, że to niestety nie pokój odsłuchowy to możliwości adaptacji akustycznej, są jak u większości ;-)

Pozdrawiam,
                                      Paweł
                                      Możesz do mnie podjechać na odsłuch. Mieszkam w Kiełczowie k. Wrocława. Wyślij info na PW, to się dogadamy w szczegółach.
                                      Przy okazji odsłuchasz na najnowszej wersji zwrotnicy z filtracją LR2.

Skomentuj

Super! Śliczne dzięki, bardzo chętnie skorzystam, a głupio mi było Cię pytać - wieczorem odezwę się na PW.
                                        Paweł

Skomentuj

No to wrzucam dla potomnych wersję z filtracją 2-gimi rzędami.

Filtracja LR2, podziały: ok. 700 Hz i 2100 Hz.
                                          Czułość, bez zmian w stosunku do LR4: 90-91 dB/2,83V
                                          Impedancja 4 Ω, min. 3,2 Ω przy 170 Hz.

Schemat

Obwód L5/C5, L6/C6 to tzw. filtr "all-pas", który można określić mianem "pasywnej czasówki". Ten mostek LC przesuwa fazę mocniej niż zwykłe filtry, ale nie wprowadza pasmowego tłumienia, stąd nazwa "all-pass".
                                          Coś więcej pisałem o tym tutaj: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post541764

Zestawienie elementów zwrotnicy

Inductors L
                                          L1 470 μH 0,57 Ω 0,7 mm
                                          LP1 820 μH 1,35 Ω 0,5 mm
                                          L2 1 mH 0,3 Ω 1,4 mm
                                          L3 300 μH 0,18 Ω 1,2 mm
                                          L4 3,3 mH 0,38 Ω 1,2 mm
                                          L5 330 μH 0,445 Ω 0,7 mm
                                          L6 330 μH 0,445 Ω 0,7 mm

Capacitors C
                                          C1 6,8 μF polypropylen
                                          CP1 68 μF elektrolit bi-polar
                                          CP2 4,7 μF polypropylen
                                          C2 6,8 μF polypropylen
                                          C3 12 μF polypropylen
                                          C4 27 μF polypropylen
                                          C5 10 μF polypropylen
                                          C6 10 μF polypropylen
                                          C7 1 μF polypropylen

Resistors R
                                          R1 1,2 Ω 10 W lub 2,0 Ω 2,7 Ω
                                          RP1 5,1 Ω 5 W
                                          RP2 6,8 Ω 5 W
                                          R2 820 mΩ 5 W
                                          R3 1,5 Ω 5 W
                                          R4 10 Ω 5 W
                                          R5 1,5 Ω 5 W
                                          R6 5,1 Ω 5 W

Symulacje: SPL, elektryczne i fazy z 2,0 m

Pomiary gotowej zwrotnicy:

niebieski: suma woofera dolnego i górnego
                                          czerwony: tweeter
                                          czarny: suma

Sprawdzenie reversa z odległości 2,0 m

Przebieg impedancji

Opcje tłumienia tweetera

czarny R1 = 1R2, czerwony R1 = 2R0, niebieski R1 = 2R7

Ja słucham z R1 = 2R0 :)

Zdjęcia zwrotnicy

Jak widać, nie jestem "ideowo zacietrzewiony" w temacie kondensatorów. Największe szaleństwo to niebieskie Jantzeny w filtrze wysokotonowego.
                                          Reszta - z tego co było pod ręką.
                                          Last edited by pawel_luk1; 26.09.2020, 19:15.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X