Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt AVS 2018 - SB Acoustics Satori TW29RN-B + MW19PNW-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt AVS 2018 - SB Acoustics Satori TW29RN-B + MW19PNW-8

Kolejna partia nadrabiania zaległości z Audio Video Show 2018.

W ramach rozwoju forum prezentujemy na jego łamach projekt dużych monitorów dwudrożnych opartych o głośniki najwyższej serii firmy SB Acoustics - Satori.
    Projekt jest ogólnodostępny, ze wszystkimi szczegółami potrzebnymi do wykonania zestawu we własnym zakresie.

Zastosowane głośniki:
    Ceniona seria Satori, tym razem najświeższy rodzynek w rodzinie, midwoofer z białą, papierową membraną o średnicy 19 cm - MW19PNW-8.
    Do kompletu płócienna wysokotonówka z serii Satori - TW29RN-B.

Obudowa:
    Obudowa z formie sporego monitora o wymiarach (patrząc od frontu szer x wys x gł) 220 x 480 x 404 mm.
    Wszystkie formatki oprócz frontu i tyłu wykonane z płyty MDF o grubości 18 mm, front i tył wykonany z płyty MDF o grubości 22 mm.
    Ważne uwagi:
    - front i tył mają od środka nacięcie o wymiarach 3 x 3 mm oraz frez zaokrąglający u góry i dołu o promieniu równy 19 mm.
    - średnice i głębokości frezów pod głośniki najlepiej zmierzyć z posiadanych przez siebie sztuk.
    - w tylnej ściance należy uwzględnić mocowanie terminala wg własnych upodobań.
    - ścianki boczne zwymiarowane są pod łączenia na 45 stopni, jeśli ktoś chce poskładać całość na 90 stopni musi sobie przeliczyć wymiary.

Poglądowa fotka formatek:

Plik PDF z wszystkimi wymiarami, który można powiększać - do pobrania tutaj: Tatami Audio - Monitor Satori 19.pdf

Klejenie i sklejona kolumna:

Wytłumienie:
    Na każdej ze ścianek oprócz frontu mocujemy poroso o grubości 2 cm. W górnej części obudowy utworzonej poprzez formatki wzmacniające należy umieścić 100 g wełny owczej.

Port bas-reflex
    Port o oznaczeniu 900018 o długości 220 mm z Polinka. Tutaj zalecamy pobawić się długością portu aby dopasować brzmienie do swoich upodobań, sprzętu towarzyszącego oraz pomieszczenia.

Zwrotnica

Minimum impedancji 6,1 R przy 150 Hz.

WAŻNA UWAGA - kolumny należy pochylić o 4 stopnie w tył, można to zrealizować za pomocą standów lub kolców.

Lista elementów:
    CEWKI:
    000-5118 Cewka ind. 2,700mH 0,155Ω dr.1,40mm Fe 0,325kg. śr.55 dł.46mm - 2 szt.
    000-2366 Cewka ind. 0,470mH 0,117Ω dr.1,20mm Fe 0,033kg. śr.29 dł.30mm - 2 szt.
    000-1308 Cewka ind. 0,220mH 0,300Ω dr.0,80mm śr.33 dł.8mm - 2 szt.
    000-0932 Cewka ind. 4,500mH 3,850Ω dr.0,50mm śr.35 dł.15mm - 2 szt.
    000-1089 Cewka ind. 1,000mH 1,570Ω dr.0,50mm śr.26 dł.15mm - 2 szt.

KONDENSATORY:
    Mundorf Mcap EVO Oil kondensator 3,90 uF - 2 szt.
    Mundorf Mcap 250 22,00 uF - 2 szt.
    001-0216 Kon. 0,39uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-9 / 25mm. poziomy - 2 szt.
    001-4058 Kon. 6,80uF 160VDC 10% MKT owalny l-25/19/13 mm. poziomy - 2 szt.
    001-4064 Kon. 10,00uF 160VDC 10% MKT owalny l-25/22/15mm. poziomy - 2 szt.
    001-4046 Kon. 3,90uF 160VDC 10% MKT owalny l-25/15/10 mm. poziomy - 2 szt.
    001-6071 Kon. 82,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-16 / 33mm. poziomy - 2 szt.

REZYSTORY:
    Rezystor Mundorf MR10 8,20 Ohm - 2 szt.
    Rezystor Mundorf MR10 33,00 Ohm - 2 szt.
    002-0349 Rez. 18,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący - 2 szt.
    002-0307 Rez. 3,60Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący - 2 szt.
    002-0256 Rez. 0,47Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący - 2 szt.

Opisane kolumny na wystawie Audio Video Show 2018:

Załączone pliki
    Last edited by LuSzTi; 18.10.2024, 23:32.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

O są pompeczki satori

Skomentuj

W ramach rozwoju forum proponuję wypróbować wersję z odpiętym RC 0,47ohm/3,9u w filtrze tweetera.
      Ja w swoich 2,5 drogach z MW19/TW29RN ostatecznie odpiąłem analogiczny obwód w cholerę.
      IMHO ta górka na 8 - 12kHz w TW29RN w ogóle nie wkurza, a wręcz pomaga w wybrzmiewaniu najwyższych rejestrów i robieniu tzw. "powietrza" :biggrin:
      Last edited by pawel_luk1; 05.01.2019, 17:03.
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Popieram.
        Dla mnie najwyższej góry była za mało.
        Oczywiście każdy niech sam próbuje, bo to zależy od preferencji brzmieniowych oraz sprzętu towarzyszącego.

Ogólnie fajny projekt, wystarczy dobrać pod siebie odpowiednią głośność wysokotonówki i gitara.

Skomentuj

Chciałbym zapytać, czemu służą nacięcie od środka o wymiarach 3 x 3 mm na froncie i tyle?

Skomentuj

Efekt stylistyczny, nie jest konieczny :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak sądziłem, ale zwątpiłem.
              Opisałeś to jako 'ważna uwagę'. ;-)

Skomentuj

zabawy ze skórą fajny efekt

Skomentuj

Czy MW19PNW-8 i MW19P-8 to te same głośniki?
                  Można te drugie zastosować w projekcie? (kolor membrany mi bardziej odpowiada:))

Skomentuj

Gdzie można kupić kit do tego projektu?

Skomentuj

Przepraszam za może oczywiste pytanie, ale na podstawie swojej analizy i wiedzy nie byłem w stanie stwierdzić, czy plus w tej zwrotnicy przebiega górą oraz czy tweeter jest tutaj w wersji 8 Ohm ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sidlisz Zobacz posta
                        Czy MW19PNW-8 i MW19P-8 to te same głośniki?
                        Można te drugie zastosować w projekcie?
                        To nie te same głośniki - mają różne Qms, Qes, Qts, Mms, Bl, Vas, Cms i Rms :) Nie bez powodu w projekcie zastosowałem wersję białą.

Zamieszczone przez Qubase1122 Zobacz posta
                        Gdzie można kupić kit do tego projektu?
                        Poszukać w internecie Tatami Audio i odezwać się na podany mail.

Zamieszczone przez Switch35 Zobacz posta
                        czy plus w tej zwrotnicy przebiega górą
                        Tak. Oba głośniki są podłączone w polaryzacji zgodnej.

Zamieszczone przez Switch35 Zobacz posta
                        czy tweeter jest tutaj w wersji 8 Ohm ?
                        Wersja tweetera jest dokładnie podana - jest to wersja 4 ohm. Gdyby był 8 ohm miałby zapewne w nazwie cyfrę '8' :) Taka uroda nazewnictwa modeli wysokotonówek od SBA.

Skomentuj

Witam Serdecznie. Może jakaś opinia na temat odsłuchu tego zestawu.Z góry dziękuje

Skomentuj

Słuchałem tych kolumn dość krótko w dniu 08.03.2020 r. w moim zestawie i w moim pokoju - więc środowisku mi znanym. Więc tak pokrótce - bas szybki, nisko schodzący i dynamiczny jak na 7" głośnik. Doskonale zestrojony praktycznie nie słychać, że to BR. Średnica ma wszystko co powinna mieć i nie wybijała się w żadną stronę - a to już duży komplement Wysokie było ich na tyle dużo by nie zepsuć równowago tonalnej kolumny. Choć jeśli ktoś lubi "otwarte" kolumny w tym pasmie i więcej wysokich to mała zabawa układami równoległymi do tweetera daje możliwości większej ilości "powietrza". Ja osobiście nie odczuwałem takiej potrzeby. Słuchałem tych kolumn głównie w celu oceny, czy jeden głośnik Satori MW19 da radę nagłośnić odpowiednio moje 25,5 m2. Eksperyment wykazał, że owszem da radę. Poza tym to bardzo fajne kolumny. Z tego co się nieoficjalnie orientuje to egzemplarz, który słuchałem można zakupić.

Skomentuj

Dziękuję za opinię. Jestem na końcowym etapie budowy.Zaczolem bez żadnej opinii.Troszeczke mnie iudpokoiłes tym bardziej że przetworniki nie są tanie.😀Dodatkowo odpiolem od razu0,47ohm/3,9u w filtrze tweetera..Zobaczymy jak zagrają.Jest to moja pierwsza proba zrobienia kolumn na podstawie gotowego projektu..Mam nadziej ze ładnie zagrają.Jeszcze troszeczkę pracy zostało.W zwrotnicy zamieniłam Mundorf Mcap 250 22,00 uF na nastepujacy Mundorf Mcap EVO Oli 450 22,00 uf,, nie wiem tak do końca jaki efekt przyniesie zamiana?
                              Last edited by Sylwekus; 05.05.2020, 20:55.

Skomentuj

Grają bardzo ładnie .Bas szybki, wokal tworzy scenę.Bardzo fajny projekt
                                Last edited by Sylwekus; 14.05.2020, 10:06.

Skomentuj

Czy ten projekt mozna bez zmian wsadzic w obudowe podlogowa zachowujac litraz oraz front z projektu?

Skomentuj

Można.

Skomentuj

Dziekuje za projekt brzmi bardzo adnie
                                      Polecam wszystkim. Sorry google translate.
                                      alexander

Skomentuj

Panowie, jestem nowy w temacie. Generalnie sprawy stolarskie ogarniam, znam się też trochę na lutowaniu i wiem co oznacza dobry dźwięk (jestem dj'em) . Jako, że ostanio zrobiłem remont i przystosowałem jeden z pokoi na miejsce do słuchania muzyki, to postanowiłem też spróbować zrobić własne kolumny. Mój problem polega na tym, ze nie mogę odnaleźć w internatach części do zwrotnic (chociażby cewki) Proszę o wrzucenie linków do jakichś sklepów, gdzie znajdę potrzebne elementy do tego projektu:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X