Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB29SDAC-C000-4 + 2xSB 17NBAC35-8 - fox 2.5 - projekt by YB audio & valiant

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Długo myślałem nad rozmieszczeniem elementów zwrotnicy. Finalnie tor wysokotonowy zrobiłem na oddzielnej płytce, aby zachować zalecane odległości pomiędzy cewkami.
    Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
    treningjezykowy.pl

Skomentuj

Zapodaj foto.

Skomentuj

Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
        Długo myślałem nad rozmieszczeniem elementów zwrotnicy. Finalnie tor wysokotonowy zrobiłem na oddzielnej płytce, aby zachować zalecane odległości pomiędzy cewkami.
        Jak masz gotowe już kolumny to jak możesz, podziel się jak wrażenia z ich odsłuchu.

Skomentuj

IMG_20211015_173440_compress56.jpgTeż jestem bardzo ciekawy jak brzmią, ja jestem w trakcie budowy, próbuje elementy zwrotnicy zmieścić na jednym panelu i umieścić go na dnie kolumny.

https://diyaudio.pl/i/21198/ff607258...1634473341.jpg

Skomentuj

Zwrotnica wyszła tak:

Załączone pliki
            Last edited by harychorzow84; 24.10.2021, 23:12.

Skomentuj

Nie na temat...
              Killer Ci robił zwrotnice ?

Skomentuj

Nie, sam składałem najprostrzymi możliwymi środkami, nie jestem tak biegły w te klocki jak większość tu na forum, zrobiłem zwrotkę tak na ile było mnie stać w tym momencie. Przepraszam że nie wytrawiłem płytki i równo nie porozmieszczalem elementów.

Skomentuj

Jest elegancko jak na pierwszy raz :-)

Skomentuj

Kolumny wyszły jak wyszły

​​​​​

Załączone pliki

Skomentuj

Kolumny wyszły jak wyszły
                      Tyle co na zdjęciach widzę, to elegancko się prezentują. Jak wrażenia z ich grania?

Skomentuj

Jeszcze ich w 100% nie przetestowałem, grają sobie jak na zdjęciach na amplitunerze Yamaha ale słychać że jest dobrze, nie będę się rozpisywał jak wezmę je do domu i podepnę pod mój zestaw dzielony Harmana Kardona to opiszę moje wrażenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez harychorzow84 Zobacz posta
                          Jeszcze ich w 100% nie przetestowałem, grają sobie jak na zdjęciach na amplitunerze Yamaha ale słychać że jest dobrze, nie będę się rozpisywał jak wezmę je do domu i podepnę pod mój zestaw dzielony Harmana Kardona to opiszę moje wrażenia.
                          Spoko, to czekam na opis wrażeń w połączeniu z Harmanem.

Skomentuj

harychorzow84 ciekawy jestem jak to finalnie gra?
                            Może ktoś jeszcze ma już zbudowane te kolumny i pochwali się jak to gra?

Skomentuj

Po 4 latach w końcu udało mi się skończyć moje zmagania. Trochę z mojej, troche ze stolarza winy jednak nareszcie koniec. Kilka zdjęc z budowy już wklejałem wcześniej ale widzę, że juz ich nie ma więc zamieszczam ponownie.

Najważniejsze pytanie jak grają ??
                              Cóż... Nie mam wybitnego słuchu ani powalającego sprzętu. Porównać je mogę jedynie do moich poprzenich Tannoy REvolution R3 oraz do zrobionych wcześniej kolum projektu "STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża." I na chwilę obecna mogę powiedzieć że grają inaczej niż pozostałe. Do tej pory udało mi się jedynie "posłuchać" kilku utworów i wiem że brzmienie jeszcze się zmieni po wygrzaniu zestawów więc więcej odczuć opiszę jak już się "osłucham" . Pierwsze wrażenie - najciemniejsze ze wszystkich. Nie wiem jakie gwizdki siedzą w Tannoy ale te SB narazie im nie dorównują. Jak grają ALX w projekcie Branży nie muszę nikomu opisywać. Nieskie tony to już inna para kaloszy, tutaj moje poprzednie kolumny nawet nie są blisko.

Jeszcze raz wielkie dzięki Yoshi_80 za projekt.
                              Last edited by valiant; 29.01.2023, 19:54.

Skomentuj

Hej czy jest mozliwa podmiana sb29sdac na satori 29dn?
                                czy trzebaby przerabiac zwrotnice i robic nowe pomiary?

Skomentuj

Zamieszczone przez suxon Zobacz posta
                                  Hej czy jest mozliwa podmiana sb29sdac na satori 29dn?
                                  czy trzebaby przerabiac zwrotnice i robic nowe pomiary?
                                  Podepnę się pod pytanie.
                                  Yoshi_80, być może testowałeś te kolumny z tweeterem Satori?
                                  treningjezykowy.pl

Skomentuj

valiant jakiś dodatkowy komentarz jak to gra po posłuchaniu na większej ilości utworów? Zastanawiam się nad budową tych Foxow.

Skomentuj

Po konsultacji z Yoshi, wymieniłem głośniki wysokotonowe na Satori TW29D bez żadnych modyfikacji zwrotnicy.
                                      Polecam zmianę każdemu, kto posiada te kolumny. Zdecydowanie warto.

Kolumny z SDAC grały jakby przykryte kocem.
                                      Z Satori brzmienie weszło na zdecydowanie wyższy poziom. Jest więcej przestrzeni, detali, wyższa średnica uległa znacznej poprawie.

Być może w wolnej chwili pobawię się tłumieniem głośnika wysokotonowego, choć i bez tego jest naprawdę super.
                                      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Otrzymałem kilka pytań na priv na temat brzmienia po zmianie na TW29D, więc dodam jeszcze jedną uwagę.

W mojej ocenie konieczne jest zmniejszenie tlumienia głośnika wysokotonowego.

Do rezystora przed tweeterem dolutowałem równolegle drugi - 22 Ohm, ale warto wykonać własne testy.

​​​Bajka! :)
                                        treningjezykowy.pl

Skomentuj

Myślę, że gdyby jeszcze zmienić poniższe elementy na takie jak podałem, to schowałby się trochę wysoki środek i całość mogłaby grać przyjemniej.
                                          L2 1,2mH
                                          C1 4,7uF

Skomentuj

Czaruję...
                                          X