Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikro projekt Dayton PS95-08 - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam.
    Zaczynam budowę. Wszystkie części przyszły, z wyjątkiem forniru bo jeszcze nie wybrany. Sklejka i HDF w arkuszu bo chcę wszystko zrobić samemu, kupiłem ostatnio kilka narzędzi do obróbki drewna i chcę sprawdzić je w praktyce. Cewki wysłano mi inne niż zamówiłem, zamiast 0,28 Ohma mają 0,1 Ohma. Czy w tym zastosowaniu ma to znaczenie? Obudowy chcę zrobić nieco wyższe (33cm), dół będzie przesunięty do góry aby pojemność się zgadzała, w powstałą wnękę wstawię dociążenie (moje młode koty lubią sprawdzać stabilność przedmiotów w ich zasięgu). Filtr też będzie w tej wnęce (dostęp od zewnątrz w przypadku zmian). Dzięki koledze dolphin123 za informacje o otworach na śruby (pasują idealnie).

Skomentuj

Jak sie nazywają te forniry z poczatku posta?

Skomentuj

Nie jestem pewien, ale to jakieś modyfikowane. Stawiam że jaśniejszy to palisander maraska, a ciemniejszy to jakiś heban

Skomentuj

Witam
          Jak dużą moc wzmacniacza tolerują te głośniczki? Czy przetrwają 50-60 W?

Skomentuj

Zamieszczone przez pajek12 Zobacz posta
            Witam
            Jak dużą moc wzmacniacza tolerują te głośniczki? Czy przetrwają 50-60 W?
            Nie przetrwają 50-60 W, producent podaje moc rms 10 W, z tym, że tak naprawdę nie o to pytasz:
            Możesz podpiąć i wzmacniacz 500-600w i będzie działać. To nie jest moc, którą wzmacniacz przekazuje ciagle na kolumny, tylko maksymalna jaką może dać. W uproszczeniu można powiedzieć, że sterując głośnością sterujesz mocą. Jak przesadzisz z głośnością, to oczywiście możesz zniszczyć głośniki, zwłaszcza takie małe.

Skomentuj

Pytałem bo na początku tematu była mowa o tym że mają wymagania co do prądu i nie nadają się do lampki czy wzmacniacza klasy A. Mnie interesuje czy nie spalę ich podpinając do wzmacniacza w klasie D na TPA3116

Skomentuj

Mozesz nawet podlaczyc pod wzmacniacz o mocy 1 kilowata i glosnikow nie spalisz, poki bedziesz z glowa uzywal potencjometru glosnosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Mozesz nawet podlaczyc pod wzmacniacz o mocy 1 kilowata i glosnikow nie spalisz, poki bedziesz z glowa uzywal potencjometru glosnosci.
                  Ja będę ale czy córka będzie? To dla niej jako komputerowe

Skomentuj

Wlutuj szergowo przy terminalu wewnątrz obudowy żarówkę https://store.musicservice.pl/zarowk...acor-p-98.html, myślę że spełni swoje zadanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                      Wlutuj szergowo przy terminalu wewnątrz obudowy żarówkę https://store.musicservice.pl/zarowk...acor-p-98.html, myślę że spełni swoje zadanie.
                      Dzięki. Rozumiem że przed filtrem

Skomentuj

Jeszcze przed nowym rokiem powinny zagrać :)

Załączone pliki
                        Last edited by gregorj; 29.12.2022, 15:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
                          Jeszcze przed nowym rokiem powinny zagrać :)

i jak wrażenia?
                          czy ktoś próbował łączyć te maluchy z subwooferem?

Skomentuj

Witam serdecznie,

Również zmajstrowałem ten mały zestaw z projektu Borysa, jedyna zmiana jaką wprowadziłem to przeniesienie bass reflexu na front oraz przeliczenie wymiarów pod płytę grubości 18mm. Zwrotnica typu B ze względu na jej prostotę. Wewnątrz wytłumienie watą. Front pomalowany na czarny mat, boki i góra to fornir dębowy naturalny, wykończony Osmo 3065.

Zasilanie to TPA3116 z Aliexpress. Gra to całkiem zaskakująco jak na rozmiary przetwornika, oczywiście brakuje odrobinę niższych częstotliwości, natomiast średnie i wysokie tony są wyraźne i przyjemne dla ucha. Generalnie jestem zadowolony z efektu końcowego, jedynie brakuje mi podfrezowania pod głośnik...niestety nie posiadałem wtedy jeszcze frezarki. Myślę, że to fajny projekt aby zacząć swoją przygodę z diy audio.

Do tego zestawu pracuję obecnie nad subwooferem, jeżeli ktoś byłby ciekaw to mogę podzielić się szczególami.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Skomentuj

Też się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem na wykończenie kolumn.
                                Co to za drewno?

Skomentuj

Orzech włoski.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Orzech włoski.
                                    Bardzo ładnie milordzie :)

Skomentuj

Ale ładnie wosk wyciągnął ten orzech. Lubię takie drewno. Ładne maluchy:)

Skomentuj

Cześć.

Panowie, a taki Wiim AMP będzie odpowiedni do kolumn z tematu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X