Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki 10cm STX W.11.100.8.MC + T.9.100.8.MS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chodziło mi głównie o to jak stroić taką szczelinę BR. Od czego zacząć co liczyć.
    Przeczytałem tamten wątek i nie znalazłem info jak.

Skomentuj

zmieniasz w winisd ksztalt b-r z okregu na prostokat
      przeliczasz b-r tak, zeby zachowac powierzchnie portu i wtedy odczytaj dlugosc

Skomentuj

Czyli w zasadzie BR okrągły lub szczelina ma mieć taką samą objętość. To da się przeliczyć bez WinISD

Skomentuj

https://www.excursion-audio.pl/tsp/support.html

Skomentuj

To były moje pierwsze kolumny, po podłączeniu byłem nawet zadowolony. Potem zrobiłem jeszcze:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...jekt-by-bran-a

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-pawel-s/page3

Wersje kolumn z ALX. Kolumny z linków są większe, niewiele droższe (różnica do projektu z ostatniego linku to 60 zł na głośnikach) , ale to co robią z dźwiękiem to przepaść w stosunku do tego projektu. Żeby nie było że narzekam to ostatni projekt to też projekt Pawła a uważam go za rewelacje.
            Last edited by cruz_; 21.06.2021, 20:46. Powód: literówka

Skomentuj

a nie uwazasz ze wersja z alx jest nieco za glosna na gorze?
              na uniampie gralo mi jak trzeba
              na audio show na innym wzmacniaczu gralo juz za glosno na gorze :(

ale faktycznie 15MCX jest rewelacyjny jezeli chodzi o przyjemnosc ze sluchania

Skomentuj

T.10.200.8.ALX + W.18.200.8.MCXv2
                T.10.200.8.ALX + W.15.140.8.MCX
                T.10.200.8.ALX + W.18.200.8.FGX

To zestawy grające inaczej ale według mnie każdy z nich wypada rewelacyjnie. Szczegółowość ALXa mi bardzo leży. Obecnie jestem fanem chińskiej klasy D, która wyparła mojego Rotela oraz RS SimpleAmp. Konkretnie TPA3116, dual mono TPA3255, 2 różne IRS2092. Nieoczekiwanie najlepszy okazał się jeden amp IRS2092.

Skomentuj

Powoli składam w całość. Zbliżam się do etapu strojenia BR. Doradźcie jak to robić tak od strony praktycznej. chciałem to zrobić tak że wstawić lub wkleić półkę szczeliny na wysokości jaką mam szczelinę i potem po brzegach wypełnić tak aby pozostawić objętość taką jaką miałby okrągły BR.
                  Na razie nie mam tylnej ścianki, jednak jak wykonałem próby odsłuchu to jest tej ścianki nie przymocuje mega szczelnie i solidnie to raz ze dmucha wszędzie a dwa nie gra. Finalnie będzie sklejone i po problemie . Pytanie moje jest jak dobieracie moment kiedy jest ok? pomiar czy na słuch? w jakim zakresie zmieniać BR żeby to coś zmieniało jest to kwestia mm czy raczej cm? nie mam doświadczenia w tym zakresie.
                  Składanie i rozbieranie tego do każdej próby jest hmmm nieco uciążliwe.

Skomentuj

Pytanie moje jest jak dobieracie moment kiedy jest ok? pomiar czy na słuch?
                    na sluch raczej.
                    jak jest wysokie strojenie to basu masz duzo, ale podbity jest wysoki bas i nie schodzi za nisko
                    jak strojenie jest zbyt niskie, to bas jest cichy

raczej to cm

nie pisalem na poczatku na ile stroilem?

Skomentuj

Czy zamiast MDF można użyć sklejki 10mm bo akurat mam na podorędziu? Czy trzeba było by coś zmieniać?

Skomentuj

Możesz użyć 10mm.

Skomentuj

buduj z czego chcesz

jak potrafisz to wydluz obudowe w tyl, zeby zachowac litraz
                          jak z matematyka slabo, to mozesz zostawic jak jest
                          niewiele to zmieni

Skomentuj

Ostatnio potrzebowalem coś małego do 24" tv, chodzilo o to żeby głośniki nie były wyższe od tv. Kupiłem je na Black Friday 20% taniej. Ale niestety kolega cruz ma racje że graja mało wyraziście szczegolnie do moich poprzednich kolumn W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCXW.
                            Da się choć troche coś poprawić w ich brzmieniu? BR kupilem troche wiekszy śr wew 50mm, zew 62mm, skracamy go 7.5cm jak doczytalem wyżej bo obecnie mam 110mm?
                            Last edited by Kangurur; 25.03.2022, 06:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                              Ostatnio potrzebowalem coś małego do 24" tv, chodzilo o to żeby głośniki nie były wyższe od tv. Kupiłem je na Black Friday 20% taniej. Ale niestety kolega cruz ma racje że graja mało wyraziście szczegolnie do moich poprzednich kolumn W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCXW.
                              Da się choć troche coś poprawić w ich brzmieniu? BR kupilem troche wiekszy śr wew 50mm, zew 62mm, skracamy go 7.5cm jak doczytalem wyżej bo obecnie mam 110mm?
                              Cześć - jestem na etapie robienia takich kolumn po nowemu (z pomiarem indywidualnym parametrów każdego głośnika). Głośniki są OK - to co jest problemem to dobór obudowy oraz strojenia. Jeśli będziemy bazować na karcie produktowej to strzelimy sobie w kolano. Sam się o tym przekonałem gdzie na jednym głośniku FS 48 a na drugim FS 43 już nie mówiąc o QTS, QES czy QMS. Aby móc ruszyć STX w pierwszej kolejności trzeba rozruszać zawieszenie. Czyli podpiąć pod wzmaka na kilka godzin. To robi robotę. Druga sprawa ten głośnik dobrze czuje się w 16-18 litrach. Powyżej tego przeciąga. To jest taka optymalny litraż aby uzyskać jeszcze w miarę impulsowe i poniżej 15 ms opóźnienia. Jak coś to pisz na PM aby nie zaśmiecać tematu. Postaram się pomóc

Skomentuj

ale kto o ktorych glosnikach pisze??
                                bo chyba jest pomieszane

Skomentuj

Ja o tych ktore są w temacie.

Skomentuj

staralem sie wycisnac z nich max basu
                                    w przypadku 15 mcx odpuscilem bas i poszedlem w przyjemne brzmienie.
                                    jak zrobimy tu podobnie to basu bedzie zero :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      staralem sie wycisnac z nich max basu
                                      w przypadku 15 mcx odpuscilem bas i poszedlem w przyjemne brzmienie.
                                      jak zrobimy tu podobnie to basu bedzie zero :/
                                      No dobrze ale to nawet dając większą obudowę kosztem impulsowej to nie idzie tego basu wyciągnąć? Nie mam punktu odniesienia tej taniej MCX. Szczerze głośniki mi leżą. Dzisiaj pewnie będę miał już wyfrezowane fronty więc dopiero będę na etapie pomiarów i montażu :)

Skomentuj

obudowa poprawisz zakres, nie efektywnosc
                                        wiec srednie tony trzeba przycinac

Skomentuj

Basu jest rzeczywiście dużo. I efekt końcowy, fornir dąb naturalny i olej Osmo orzech

Last edited by Kangurur; 29.03.2022, 18:10.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X