Ostatnio potrzebowalem coś małego do 24" tv, chodzilo o to żeby głośniki nie były wyższe od tv. Kupiłem je na Black Friday 20% taniej. Ale niestety kolega cruz ma racje że graja mało wyraziście szczegolnie
Bawiłem się długością BR, chciałem pobawić się wygłuszeniem. Jednak największy efekt dała wymiana wysokotonowego na T.10.200.8.ALX a niskotonowego na W.15.140.8.MCX oczywiście należało też przerobić delikatnie obudowę.
A na poważnie, nie chce się powtarzać, ale jak ma być małe i ma "grać" to:
Gra to o kilka klas lepiej niż ten projekt. U mnie napędza to TPA3116, więc kolumny mało wymagające prądowo są. Mają trochę za dużo basu, ale jest on przyjemny i raczej cieszy niż przeszkadza. U mnie do nagłośnienia kuchni nic lepszego nie mogłem sobie wymarzyć.
Projekt z linku miał być u mnie grajkiem "na budowie", jednak po wykonaniu kilku innych kolumny z tego forum cały czas się z nimi męczyłem. Na tyle mi to przeszkadzało, że wykonałem drugi komplet kolumn z powyższego linku.
To nie są złe kolumny jednak wydając kilkadziesiąt złotych więcej i robiąc kolumny trochę większe można mieć dużo większa frajdę ze słuchania. Dużo większą.
Cruz - wszystko to kwestia potrzeb. DIY to takie hobby że masz kilka opcji: albo walisz z grubej rury i robisz zestaw na najlepszych dostępnych rynkowo głośnikach albo idziesz na zasadzie drogi zaczynając od czegoś prostego. Potem kolejny projekt który w założeniu musi być lepszy od wcześniejszego :). STX ma duży problem z powtarzalnością ale jak ktoś zaczyna swoją przygodę z DIY śmiało powinien w pierwszej kolejności korzystać z ich produktów. To naprawdę fajne głośniki
Witam Wszystkich. Ciekawy - warty uwagi projekt - kompaktowy i estetyczny. Mam przy okazji pytanie Pawel S. Czy mogłbym te wysokotonowe T.9.100.8.MS (stx.pl) zastosowane w projekcie zastąpić tymi T.10.200.8.PC (stx.pl) lub tymi T.10.150.8.MS (stx.pl) ? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
Tak też myślałem. Niski tor pozostaje niezmieniony. Zależy mi by zastosować swoje wysokotonowe głośniki wywołane wcześniej - zmianie musiały by ulec wartości kondensatora, rezystora i cewki w torze wysokim. Czy zgodził byś się podzielić wskazówkami jak to policzyć? Będę wdzięczny za sugestie.
Skomentuj