Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prezent na Nowy Rok - Retro Monitor by Kaprint & LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
    Piękne kolumny.
    Próbowaliście Panowie kombinacji bez średniotonowca? Coś na kształt DeVore Orangutan lub:
    http://www.dibirama.altervista.org/h...-300-wmax.html
    W obecnej aplikacji nie wykorzystano wszystkich zalet T34.
    Za to zostały wykorzystane zalety kopułki średniotonowej i osiągnięto maksymalnie niskie zniekształcenia T34a-4 na wyższej średnicy. https://hificompass.com/sites/defaul...?itok=ClNrVRlJ
    Średnica w 2 way tak by nie brzmiała i nie była tak selektywna i szybka.
    Last edited by KAPRINT; 06.04.2021, 21:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
      Piękne kolumny.
      Próbowaliście Panowie kombinacji bez średniotonowca? Coś na kształt DeVore Orangutan lub:
      http://www.dibirama.altervista.org/h...-300-wmax.html
      W obecnej aplikacji nie wykorzystano wszystkich zalet T34.
      Takie zestawienia glosnikow, moga miec duze problemy z rownomiernym promieniowaniem poza osia odsluchu. Tak duzy woofer szybko osiaga beaming ( skupianie promieniowania na osi ), a tweeter z kolei promieniuje bardzo szeroko z uwagi na niewielka powierzchnie membrany. Trudno to pogodzic bez odpowiednio duzego waveguide i niskiego podzialu.

Skomentuj

Chciałbym odtrąbić zakończenie projektu "LAVENDEL" na bazie projektu Retro Monitor by Kaprint & LuSzTi

w najbliższych dniach założę nowy post z dokładnym opisem projektu 8c7d79a9c972c2ef12bf90decdb1560a_1651437524.jpg

Skomentuj

Fajny projekt, chyba wraca trochę moda na takie głośniki.

Sam projekt nie ustrzegł się drobnych błędów. Korekcja impedancji L2, C2, R1 przy rezystorze 47R praktycznie nic nie daje. Myślę że odpięcie tego nie wniesie wielkich zmian w odsłuchu jak i pomiarach a na upartego jeżeli tyle ma być to 50W dla R1 jest gruba przesadą. Tam 10W było by z zapasem . Wiadomo, że 50W nie zaszkodzi ale po co tyle jak nie trzeba.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Wiadomo, że 50W nie zaszkodzi ale po co tyle jak nie trzeba.
            ale na zwrotnicy 50W zdecydowanie poważniej wygląda

Skomentuj

Fajny projekt, chyba wraca trochę moda na takie głośniki.

Sam projekt nie ustrzegł się drobnych błędów. Korekcja impedancji L2, C2, R1 przy rezystorze 47R praktycznie nic nie daje. Myślę że odpięcie tego nie wniesie wielkich zmian w odsłuchu jak i pomiarach a na upartego jeżeli tyle ma być to 50W dla R1 jest gruba przesadą. Tam 10W było by z zapasem . Wiadomo, że 50W nie zaszkodzi ale po co tyle jak nie trzeba.
              Widzieliśmy na filmiku kolegi tomekk jak się fajczą rezystory w obudowie br po ostrym graniu, tak że chcąc spać spokojnie po imprezie i ewentualnym długim i ciężkim łojeniu daliśmy 50W. Tym bardziej, że to obudowa zamknięta ze sporą ilością wytłumienia, rezystor u mnie jest 43 Ohm, a u Krzyśka zworką można ustawić również 39 Ohm.

Skomentuj

U mnie w tej chwili też ustawione na 43 Ohm i raczej tak zostanie. Dzisiaj był na odsłuchach kolega z winylami rege i korciło mnie żeby przestawić na 39 Ohm, ale zostałem powstrzymany :) Miłośnikom rege basu nigdy nie za wiele
                Dodam jeszcze że porównywaliśmy bas z winyla i z tidala na tej samej płycie. To są jednak dwa różne światy. Z winyla przy dobrym lampowym preampie, bas schodzi zdecydowanie niżej niż z dac-a i jest przyjemniejszy dla ucha.
                Last edited by krzysztoff; 04.05.2022, 23:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysztoff Zobacz posta
                  U mnie w tej chwili też ustawione na 43 Ohm i raczej tak zostanie. Dzisiaj był na odsłuchach kolega z winylami rege i korciło mnie żeby przestawić na 39 Ohm, ale zostałem powstrzymany :) Miłośnikom rege basu nigdy nie za wiele
                  Dodam jeszcze że porównywaliśmy bas z winyla i z tidala na tej samej płycie. To są jednak dwa różne światy. Z winyla przy dobrym lampowym preampie, bas schodzi zdecydowanie niżej niż z dac-a i jest przyjemniejszy dla ucha.
                  To sa dwa swiaty, bo z cyfry bas masz kontrolowany i trzymany za gebe. Na analogu rozmyty bas to czesty przypadek, co niektorzy odbieraja jako przyjemniejszy w odbiorze o nizszym zejsciu.

Skomentuj

To jest rozumiem ten projekt i te same kolumny, które były powodem rozgorzałej dyskusji na AMF z chłopakami od P&D, którzy pozjadali wszystkie rozumy ?

Taka mi się jedna uwaga nasunęła odnośnie ustawienia kolumn - czy kolega krzysztoff myślał by ustawić je jednak tak jak zalecają autorzy tych kolumn ? :

Zwrotnica była do nich wykonana na podstawie 6 stopniowego pochylenia kolumny, więc dla prawidłowego zgrania faz będzie to miało priorytetowe znaczenie a z tego co widziałem masz je ustawione standardowo na wprost i wysokotonowe na wysokości mniej więcej uszu. Pomyśl nad tym.
                    Last edited by allure09; 05.05.2022, 13:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                      To jest rozumiem ten projekt i te same kolumny, które były powodem rozgorzałej dyskusji na AMF z chłopakami od P&D, którzy pozjadali wszystkie rozumy ?

Taka mi się jedna uwaga nasunęła odnośnie ustawienia kolumn - czy kolega krzysztoff myślał by ustawić je jednak tak jak zalecają autorzy tych kolumn ? :

Zwrotnica była do nich wykonana na podstawie 6 stopniowego pochylenia kolumny, więc dla prawidłowego zgrania faz będzie to miało priorytetowe znaczenie a z tego co widziałem masz je ustawione standardowo na wprost i wysokotonowe na wysokości mniej więcej uszu. Pomyśl nad tym.
                      Nic mi nie wiadomo o rozgorzałej dyskusji, nawet nie znam strony AMF, możesz podrzucić jakiś link.

Odnośnie prawidłowego ustawienia wiem, że kolega Krzysztof zdawał sobie z tego sprawę i konsultował się z LuSzti.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta

Widzieliśmy na filmiku kolegi tomekk jak się fajczą rezystory w obudowie br po ostrym graniu, tak że chcąc spać spokojnie po imprezie i ewentualnym długim i ciężkim łojeniu daliśmy 50W. Tym bardziej, że to obudowa zamknięta ze sporą ilością wytłumienia, rezystor u mnie jest 43 Ohm, a u Krzyśka zworką można ustawić również 39 Ohm.
                        Jak się nie wnika w przyczyny to niestety powiela się schemat który w danym przypadku nie ma absolutnie zastosowania. Wystarczy chwila zastanowienia i minimalna znajomość elektrotechniki lub po prostu trzeba skorzystać z oprogramowania które wyliczy moce na poszczególnych elementach.
                        Żeby zagrzać ten rezystor 50W potrzeba takiej mocy na wzmacniaczu że dużo wcześniej głośnik basowy wyzionie ducha.

Tak jak pisałem wcześniej nie jest to jakiś wielki błąd ale po prostu duże przeszacowanie które wynikło z powielania schematu jak widać bez zastanowienia. Druga sprawa to fakt że tak słaba korekcja impedancji zapewne niewiele wnosi w filtrację i generalnie mogłoby jej w ogóle nie być.

Skomentuj

Druga sprawa to fakt że tak słaba korekcja impedancji zapewne niewiele wnosi w filtrację i generalnie mogłoby jej w og�le nie być.
                          Tutaj się nie zgodzę, różnicę poniżej 47 Ohm w szeregu kolejnych wartości słychać, to chyba korektor imp. działa.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta

Nic mi nie wiadomo o rozgorzałej dyskusji, nawet nie znam strony AMF, możesz podrzucić jakiś link.

Odnośnie prawidłowego ustawienia wiem, że kolega Krzysztof zdawał sobie z tego sprawę i konsultował się z LuSzti.

Była dyskusja na temat tych kolumn, jest to na grupie "Audio Muzo Fans" na facebooku.

Generalnie poprawność projektu podważyli goście z tego tematu :

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...nitor-w-hi-end

którzy obecnie uważają, że na tym forum ani jeden pomiar i projekt nie został zrobiony poprawnie, uważają że jako jedyni w Polsce mają doświadczenie w zwrotkowaniu 1 rzędem no i ogólnie buta z pychą aż kipi im z ust. No i nikt w Polsce tak jak oni nie zrobi dobrze grających kolumn

Skomentuj

Oczywiście że myślę o tym aby kolumny posłuchać w pozycji do jakiej zostały zaprojektowane, Choćby dla samej wiedzy jakie faktyczne zmiany odsłuchowe to wniesie. Jeśli będzie znaczna różnica na plus, będę musiał przebudować mebel. Będę także eksperymentował z pochylaniem ich i odchylaniem w tym miejscu w którym teraz stoją, bo możliwe że podobny efekt uda się uzyskać bez konieczności piłowania mebli :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

To sa dwa swiaty, bo z cyfry bas masz kontrolowany i trzymany za gebe. Na analogu rozmyty bas to czesty przypadek, co niektorzy odbieraja jako przyjemniejszy w odbiorze o nizszym zejsciu.
                                Dodam jeszcze że z winyla sączą się niekontrolowane najniższe częstotliwości, co może powodować uczucie "lepszego" zejścia.
                                Wzmacniacz powinien mieć włączony subsonic.
                                W starszych modelach był właśnie przycisk specjalnie do tego celu.

Nie trzeba pochylać.
                                Na rysunku widać że pomiar był robiony standardowo.
                                Jedynie miejsce kolumny (takie jak na rysunku) wymusza jej pochylenie.
                                Jeśli kolumny postawi się na zwykłych standach a wysokotonówka będzie na wysokości uszu, nie trzeba ich pochylać.

Jeśli się mylę to niech Luszti mnie poprawi.

Była dyskusja na temat tych kolumn, jest to na grupie "Audio Muzo Fans" na facebooku.

Generalnie poprawność projektu podważyli goście z tego tematu :

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...nitor-w-hi-end

którzy obecnie uważają, że na tym forum ani jeden pomiar i projekt nie został zrobiony poprawnie, uważają że jako jedyni w Polsce mają doświadczenie w zwrotkowaniu 1 rzędem no i ogólnie buta z pychą aż kipi im z ust. No i nikt w Polsce tak jak oni nie zrobi dobrze grających kolumn
                                Niech się bawią i udają najlepszych.
                                Życie zweryfikuje.

Skomentuj

ten rezystor 50W potrzeba takiej mocy na wzmacniaczu że dużo wcześniej głośnik basowy wyzionie ducha.
                                  .
                                  Daj spokój, nie majątek, a lepiej w tę stronę niż robić tak jak ja, kiedy na spocie płakałem żeby wyłączyć, bo mi się rezystor kopci. Fakt że się pociły pod monoblokami Lusztiego, więc miały prawo. Ja nie mam w domu nic tej mocy. Poza czajnikiem i indukcją :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Nie trzeba pochylać.
                                    Na rysunku widać że pomiar był robiony standardowo.
                                    Jedynie miejsce kolumny (takie jak na rysunku) wymusza jej pochylenie.
                                    Jeśli kolumny postawi się na zwykłych standach a wysokotonówka będzie na wysokości uszu, nie trzeba ich pochylać.

.

Możliwe, że tak aczkolwiek sugerowałem się tym co autorzy napisali w tytułowym poście : "Zwrotnica została wykonana dla miejsca odsłuchowego oraz ustawienia kolumny wg załączonego rysunku: "

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Poprawiam Cię, zwrotka jest na pochylenie i pozycję słuchacza tak jak na rysunku.

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

Poprawiam Cię, zwrotka jest na pochylenie i pozycję słuchacza tak jak na rysunku.
                                        O matuchno :( wychodzi na to że będzie piłowane :(

Skomentuj

Monitory przeszły testy na stendach, które przysłał mi nieoceniony KAPRINT. LuSzTi mówił prawdę. W tej pozycji grają zdecydowanie lepiej, głównie za sprawą lepszej holografii sceny. Niestety czeka mnie przeróbka półki audio, ale nie wyobrażam już sobie słuchać ich w poprzednim ustawieniu. A wydawało mi się, że grają super.
                                          Last edited by krzysztoff; 18.07.2022, 17:18. Powód: literówka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X