Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 2x W.18.200.8.MCX_v2 + T.10.150.8.MSX By Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś nie umiem wkleić obrazka.
    Mógłbym dorobić wzmocnienia jak w poniższym projekcje:

https://stx.pl/projekt-electron-220-f-diy.html
    Załączone pliki
    Last edited by Vladoks01; 30.03.2022, 18:52.

Skomentuj

na samej gorze strony masz na belce UPLOADER OBRAZKOW
      tam sie laduje zdjecia, a nie jako zalacznik

smialo rob
      tylko pamietaj ze wzmocnienie nie moze ograniczac pojemnosci ("przeplywu" powietrza) a zamkniete komory ograniczaja litraz
      daj szkic do zaakceptowania i mozesz smialo robic

Skomentuj

Dzięki.
        Tak też robiłem ale może z powodu że z telefonu to coś nie chciało się przesłać - następnym razem spróbuje z laptopa.
        W sumie zastanawiam się nad kilkoma projektami. Może najprościej będzie jak założę nowy wątek - wrzucę linki interesujących mnie projektów, opiszę swoje potrzeby i wątpliwości może koledzy coś doradzą.
        Pozdrawiam.

Skomentuj

Witam Panowie! Na sam początek przygody DIY pozwoliłem sobie na zbudowanie tego zestawu. Niestety juz na starcie mam spory problem, mianowicie kolumny miały być napędzane Toppingiem MX5, ale ten klocek wogóle nie chce z nimi współpracować. Wszystko zrobione zgodnie z projektem, a po podłączeniu do wzmacniacza słychać tylko lekkie pukanie, muzyki wcale. Okazało się, że ten kondensator 22uf w torze niskotonowym stanowi problem, po odłączeniu wzmacniacz pracuje prawidłowo. Kondensatory zakupiłem Jentzen audio Cross Cup. W związku z powyższym problemem mam pytanie totalnego laika, czy jest możliwość wymiany tego kondensatora na inny?

Skomentuj

Wygląda na to że impedancja kolumny jest zbyt niska dla tego wzmacniacza.

Skomentuj

pokaz jak to podlaczyles
              albo masz zle zlutowane, albo kondensator jest wadliwy

Skomentuj

W tej chwili nie mam możliwości podesłać zdjęcia, natomiast na 99% jest dobrze polutowane, więc zostaje opcja albo dwóch wadliwych kondensatorów (w jednej i drugiej kolumnie ten sam efekt), albo zbyt niskiej impedancji dla tego wzmacniacza. Czy istnieje jakiś sensowny sposób na podniesienie impedancji kolumny?
                Last edited by Hitman2811; 15.07.2022, 22:22.

Skomentuj

po usunieciu kondensatora pik impedancji rosnie, ale minimum nadal jest bez zmian
                  wiec to raczej nie tego wina

sprawdz jeszcze raz poprawnosc montazu

Skomentuj

Hitman,
                    mocą Topping 'zabija' - czyste 50W przy 4omach (ja osobiście wolałbym coś w okolicy 150W/4omy, zawsze lepiej niż za mało). Ale powinien grać poprawnie, oczywiście nie głośno, choć impedancje spadające w region 4 omów w zakresie niskich to z reguły tortury dla małych wzmacniaczy, że względu na szybko zmieniający się charakter impedancji (z indukcyjnego w pojemnościowy - obrót fazy). Spróbowałbym głośniki podłączyć do normalnego, solidnego wzm klasy A/B dla porównania, być może rzeczywiście ten układ w klasie D nie daje sobie rady tak jak konwencjonalny wzm.
                    Ten kond 22uF (nawet tani polypropylen tu wystarczy) przede wszystkim filtruje zakres średniotonowy i jest za cewką która obniża pasmo powyżej 150Hz, więc nie powinien mieć wpływu na stabilność wzmacniacza. Jeszcze raz sprawdziłbym montaż. Jeśli chcesz mniej basu, zmniejsz wartość cewki, powiedzmy o 0.2 mH. A jeśli brakuje wysokich użyj trochę niższą wartość rezystora w filtrze wyskotonowego, z pół oma mniej.

Skomentuj

Paweł, wiem że sporo minęło od czasu publikacji projektu a i zamówienie było pod klientów. Jednak co byś zmienił / radził innego w zwrotnicy dla MCXów? Kombinuję projekt na dwóch takich i szukam wyjściowej zwrotnicy przed pomiarami dla nich.

Skomentuj

zmienic uklad na MTM, bo TMM ciezko pomierzyc

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          zmienic uklad na MTM, bo TMM ciezko pomierzyc
                          W zasadzie obie wersje mierzy się tak samo.

Skomentuj

Hehj, temat u mnie aktualny monitory MTM są w trakcie składania. Elementy zwrotnicy w koszyku jak w schemacie ale martwi mnie ten kompromis. Zależy mi na równym pasmie, wzmacniacz podaje bez podbarwień i jest bardzo "analityczny". Bardzo ciekaw jestem jak ta zwrotnica zagra, nie jestem pewien ale w sieci chyba spotkałem wersję zmodyfikowana na plus jednak nie moge tego opracowania odszukać. O efektach odsłuchowych poinformuję.

Skomentuj

Wszędzie gdzie piszą "trochę" poważniej o audio piszą do jakiej muzyki , jaki wzmacniacz itp. Póki co nie słucham jazzu, metalu ani klasycznej wiec potrzebuję coś co będzie grało dobrze na nazwijmy to popularnej muzyce. Nie chodzi mi o sieczke ale trochę elektroniki trochę wokali. Czy to będzie dobry wybór do połaczenia z Nad 326 lub 338 do pokoju 25m? Po zbudowaniu monitorów które podobno nie sa najlepsze a mnie zaskoczyły bardzo pozytwnie, nie mogę już powoli sluchac mojego dotychczasowego audio i plan jest zbudowac swoje pierwsze duze kolumny.

Skomentuj

sorki, ale dobre kolumny zagraja wszystko!
                                takie pisanie do jakiej muzyki, czy do jakiego wzmacniacza, to jest ukrywanie wad sprzetu

wazniejsze jest to jak poczatkujacy sluchaja, a czego nie toleruja w audiofilskim sprzecie
                                audiofilski sprzet jest liniowy, plaski, NUDNY! :P
                                dlatego poczatkujacy musza plynnie przejsc z konturowego grania na normalne

smialo rob

Skomentuj

I to do mnie przemawia.

Skomentuj

Takie pytanie, kondensatory są STX na 400V, MKT tak? Ma ktoś zdjęcie zwrotnicy?

Skomentuj

kondy mozesz dac dowolne
                                      w stx sa tez rozne

to sa chyba te po lewej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        kondy mozesz dac dowolne
                                        w stx sa tez rozne

to sa chyba te po lewej
                                        Dziękuję za odpowiedź . Czyli bez znaczenia czy są na 100V czy na 400V? Pytałem bo zauważyłem że są w dwóch różnych kategoriach

Skomentuj

Irek pisal kiedys, ze na estrade dawali 50V i nigdy nic sie nie dzialo

Skomentuj

Czaruję...
                                          X