Macie może jakieś info kiedy te głośniki mogą być dostępne? W sieci znalazłem 3szt., w STX brak.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX 2x W.18.200.8.MCX_v2 + T.10.150.8.MSX By Pawel S.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapisz maila na STX@STX.PL i ich zapytaj
Jaka wychodzi tutaj wyjściowa impedancja jednej kolumny? Jaki wzmacniacz będzie dobry? Nie chodzi mi o kulture dźwieku lecz impedancję i moc.Last edited by Dj. Stachu; 26.01.2023, 09:08.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Takie głupie pytanie. Czy plus jest na górze a mius na dole w tym schemacie zwrotnicy?Last edited by Dj. Stachu; 20.02.2023, 13:54.
Skomentuj
-
Tak, plus jest na górze, jeśli głośnik był by w odwróconej fazie to na schemacie był by minus zamiast plusa przy przetworniku.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
- 1 lubię
Skomentuj
-
Dziwne jest to, że wchodząc na stronę STX w wersji angielskiej wyświetla się wersja V2, a polskiej V3. Głośniki mają różne parametry, także wychodzi że V3 to inny głośnik.
https://www.soundpol.pl/glosnik-nisk...v2-p-4808.html tu niby jest na stanie w opisie jest v2, ale ze zdjęcia wynika że jest to mcx.
Także lekki bałagan.
Skomentuj
-
Czekałem miesiąc ponieważ STX napisał mi, że w drugiej połowie lutego będa dostępne do kupna głośniki V2. Mam zatem obudowy i gotowe zwrotnice. Niestety jak zauważyłem, że wstawiono wersję V3 na stronę sklepu to zadzwoniłem i dowiedziałem się, "prosze czekać na maila z odpowiedzią". Cóż, mogli od razy powiedzieć, że wyprodukowany głośnik będzie inny. Porównywałem i są różnice w wymiarach, otworach, pewnie w parametrach również ale tutaj ktoś bieglejszy musiałby spojrzeć.
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć czy jest sens montowac te głośniki wraz ze starą zwrotnicą?Last edited by Dj. Stachu; 06.03.2023, 13:33.
Skomentuj
-
Buduje obudowy do tego projektu i pojawiło się kilka pytań:
1. jak i czym wygłuszyc obudowe?
2. czy ma znaczenie gdzie beda wzmocnienia? czy np pomiedzy głośnikami i poniżej będzie ok?
3. pojawiaja sie informacje o użyciu tzw gipsiaków do przykręcenia głośników. Czy wystarczy je wkręcić w podfrezowaną płytę 18 czy moze w tych miescjach dajecie podkładki lub jakoś wzmacniacie miejsce użycia wkrętów?
Skomentuj
-
1. Obudowy najlepiej wygłuszyć na słuch ostatecznie dobierając ilość materiałów.
Dobrym połączeniem może być filc o grubości około 5 - 10 mm na wszystkich ściankach plus owata 35mm np. na dolnej, górnej i tylnej ściance za głośnikami nie może ograniczać przepływu portu br.
2. Wzmocnienia pomiędzy głośnikami i poniżej będą jak najbardziej ok. Pamiętaj o przeliczeniu objętości by zgadzał się litraż.
3. Przed wkręceniem wkrętów najlepiej przewiercić otwory małym wiertłem o średnicy około 1.5 - 2mm. Wkręty wystarczy przykręcić tylko w płytę ale do głośników stx polecam uszczelki uszczelniające pod kosze by zachować szczelność.Last edited by Flip90; 26.04.2023, 18:40.
- 2 polubień
Skomentuj
-
Złożyłem całość na razie w tzw wersji 1. tzn bez wykończenia zewnętrzenego obudowy ale reszta tak jak ma być. zmontowałem zwrotnicę na takiej płytce , też wersja 1 i testy.. No hmmm coś jest chyba nie tak. tzm gra. słychac ale moim zdaniem nie mam basu. Niby coś gra ale to nie to. Mam wrażenie że mam zły podział na zwrotnicy. Niestety nie widzę gdzie mam błąd no i czy faktycznie go mam.
zrobiłem jej zdjęcie i w paint dołożyłem opisy oraz to czego nie widać na fotce. Czy ktoś widzi co mam źle?
Skomentuj
-
Paweł S.
Skrzynia wykonana według projektu. nie odliczyłem co prawda tych wzmocnień ale myślę że ze względu na ażurową budowę są pomijalne a na pewno nie aż tak. Chyba że sie mylę.
Adams77
całość powinna być szcelna . Nie mam uszczelnień na mocowanbiu głośników. Są dorze przykręcone. Ewentualnie bass reflex może nie jest szcelnie przymocowany w obudowie (jest wsuniety w otwór bez uszczelniania klub klejenia). Czy któreś z tych rzeczy może mieć taki wpływ?
Micwoj
Mam wrażenie jakby był za wysoko cięty, czyli brakuje mi dołu. Nie ma uderzenia.
Skomentuj
Skomentuj