Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 2x W.18.200.8.MCX_v2 + T.10.150.8.MSX By Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Samo przykręcenie to za mało. Pod każdym głośnikiem powinna być uszczelka. Gumę i cyrkiel do wycięcia uszczelek możesz kupić na allegro. Powietrze powinno wychodzić tylko przez bass reflex. Suma powierzchni wszystkich, nawet niewielkich szpar obniża kompresję w skrzyni i osłabia bas. Inną sprawą, nie mniej ważną w odbiorze basu jest adaptacja pomieszczenia. W niezaadaptowanych wnętrzach bas wzmacnia się i osłabia w pewnych miejscach, gdzie albo dodają się albo odejmują fale stojące.
    https://amcoustics.com/tools/amroc?l...&h=245&r60=0.6
    https://www.mega-acoustic.pl/poradni...or-akustyczny/

Skomentuj

Mam tę konstrukcję, bez dodatkowych wzmocnień i bez uszczelek głośników. Obudowa z płyty laminowanej 18mm na kołki i klej. Bas przy Uniamp'ie chce dom rozwalić.Stoją w salonie około 20 m2.
      Last edited by Dj. Stachu; 27.06.2023, 21:23.

Skomentuj

Jestem w trakcie budowy tych kolumn i mam kilka pytań. Są to moje pierwsze własnoręcznie budowane pudła więc doświadczenia nie mam żadnego. Dj. Stachu budowałeś te kolumny na najnowszej wersji głośników v3? Bas reflex mierzymy od krawędzi do krawędzi? Czy klej Pattex nadaje się do klejenia obudów i uszczelnienia ich? Worker79 daj znać jak uporałeś się z problemem i co było jego przyczyną.
        Last edited by Patryk201; 28.06.2023, 01:53.

Skomentuj

Również borykałem się z podobnymi pytaniami. Dzięki uprzejmości użytkowników z forum m.in.Pawła S. uzyskałem odpowiedzi:
          Najnowsza wersja głośników V3 pasuje do tego projektu. Dostałem info, że jedyne co może się zmienić to charakterystyka basu (zmiana materiału budowy karkasu cewki). Nie mam porównania z poprzednią wersją V2, jednak ta mi odpowiada. Tak jak wspomniałem, zestaw bez wygłuszenia mam podłączony do Uniamp'a i gra rewelacyjnie.

Jeśli to pattex do drewna to tak. Ja również używałem pattexu do drewna z szybszym schnięciem. Kleiłem oklejone płyty laminowane 18mm na kołki 40mm plus uszczelnienie w każdej szczelinie.
          Bassreflex ma długość od początku do końca całości. Przyciąłem brzeszczotem każdy z br na połowę wymaganej długości plus 1mm i szlifowałem na równo na papierze ściernym. Po włożeniu pierwszej połowy do obudowy skleiłem klejem Technicoll do tworzywa i odczekałem godzinę aby złapało, później okleiłem to połączenie jeszcze taśmą izolacyjną. Sam br wkleiłem do obudowy na klej pattex. Nie dawałem wzmocnień wewnątrz.

Czy projekt grał tylko na jednym wzmacniaczu? Jakie jest źródło sygnału, które zasila te kolumny? Miałem duży problem z jakością dźwięku i problemem okazał się moduł Bluetooth, który wprowadzał zakłócenia. Po podłączeniu wejścia liniowego problem zniknął. Warto zadbać o dobre źródło dźwięku do testów.
          Last edited by Dj. Stachu; 28.06.2023, 09:18.

Skomentuj

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Złożyłem jedna kolumnę i mam pytanie odnośnie zwrotnicy. W sekcji wysokotonowej użyłem kondensatora MPT 6,8 uF / 400 V - STX który ma 10% tolerancji, jaka będzie różnica gdy zamienię go na Jantzena Cross Cap z 5% tolerancją? Niekiedy przy rockowych utworach wydaje mi się że tweeter wybiega poza zakres cięcia i potrafi zabrzmieć nieprzyjemnie dla ucha. Gdybym wymienił go na T.10.200.8.MSX była by jaka różnica w brzmieniu i czy nie wymagała by zmian w zwrotnicy? A może to właśnie ten nieprecyzyjny kondensator sprawia takie wrażenia przy niektórych utworach z dużą ilością sopranu?
            Last edited by Patryk201; 10.07.2023, 08:30.

Skomentuj

W sekcji wysokotonowej użyłem kondensatora MPT 6,8 uF / 400 V - STX który ma 10% tolerancji, jaka będzie różnica gdy zamienię go na Jantzena Cross Cap z 5% tolerancją?
              sama tolerancja raczej nic nie zmieni
              typ kondensatora moze cos poprawic

Gdybym wymienił go na T.10.200.8.MSX była by jaka różnica w brzmieniu
              to sa te same glosniki, tylko ten ma aluminiowy front

Skomentuj

Dobry wieczór , powolutku kompletuję materiały do budowy kolumn , czy taka mata wygłuszająca będzie ok ?
                https://allegro.pl/oferta/mata-filco...6-6d1c02c5819e

Skomentuj

moze byc, chociaz ja nie widzialem potrzeby wygluszania kolumny

Skomentuj

Dziękuję za szybką odpowiedz , czyli co nie dawać w ogóle wygłuszenia . Sorry ze tak dopytuję , ostatnio składałem kolumny jakieś 15 lat wstecz :)

Skomentuj

zloz jedna bez wygluszenia, druga mocno wyglusz
                      porownaj

Skomentuj

Ok dzięki , przetestuję .

Skomentuj

Pytanie laika. A gdyby w sekcji wysokotonowej dać cewkę o rezystancji 2.3-2.5 Ohma, wyeliminować rezystor 2.2 Ohm i wstawić za zaoszczędzone pieniążki lepszy kondensator? Można tak zrobić czy to ingerencja w zwrotnice i zepsuje to coś?
                          Ja już swoje kolumny zbudowałem i czy normalne jest takie piaszczenie , nie wiem jak to nazwać , poprostu nieczysta gra tweeterów? Może to wina słabych kondensatorów Stx na ścieżce wysokotonowej? Testowane były pod Denonem PMA 510 AE i starym Kenwoodem 5020 i to samo. Chyba że ja mam poprostu za wysokie wymagania od tanich głośników? Bas jest miły dla ucha dynamiczny i odczuwalny, średnie wyraźne i fajnie zbalansowane a wysokie kicha. Jakieś pomysły? Różne źródła też były testowane i nic się nie zmienia. A może wyciąć je jeszcze bardziej dając 3 Ohm zamiast 2.2?

Last edited by Patryk201; 29.07.2023, 10:08.

Skomentuj

cewka jest rownolegle, a rezystor szeregowo
                            nie to miejsce!

Skomentuj

te kondy sa ok
                              mozesz wymienic, ale rewelacji bym sie nie spodziewal

wartoscia rezystora jak najbardziej mozesz sie bawic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                cewka jest rownolegle, a rezystor szeregowo
                                nie to miejsce!
                                Ale ze mnie ślepak. Dziękuje bardzo za pomoc Ale jak wyciągnę zwrotki to i tak się pobawię bo spodobało mi się DIY

Już wiem czemu się pomyliłem. Budowałem je na podstawie tego zdjęcia i tu wygląda jak by był równolegle, czy się mylę?
                                Czyli u mnie łącze płytki na których są nóżki rezystora i wszystko będzie ok tak?
                                Last edited by Patryk201; 30.07.2023, 11:16.

Skomentuj

jest tylko w bok

przeciez dobrze masz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    jest tylko w bok

przeciez dobrze masz

No ja mam tak bo tamto zdjęcie jest z początku tego posta wzięte.
                                    Cewka wysokotonowego ma być podłączona tam gdzie wchodzi + ze wzmacniacza jednym końcem ? Bo nie wiem co mam źle, czy ma być jednym końcem podłączona na tej płytce gdzie jest podłączony kondensator i rezystor?
                                    ​​​​​

Last edited by Patryk201; 30.07.2023, 17:02.

Skomentuj

no nie . od plusa idzie kond, za kondem dopiero idzie cewka, ktora laczy sie z masa (minusem) ze wzmacniacza

Skomentuj

Na moje jest wszystko dobrze powtykane.
                                        Tylko opisówka jest z tyłka, bo masz nieopisane wejścia i pewnie dlatego się motasz.

Otwór u góry po lewej, to wejście + wzmacniacza.
                                        A otwór na dole po prawej, to wejście - ze wzmacniacza.

Tak sobie to opisz i będziesz już wszystko wiedział co i jak.
                                        Last edited by marian; 31.07.2023, 12:54.

Skomentuj

Mam pytanie , chciałem powycinać wzmocnienia (będą po 2 w każdej kolumnie ) , płyta mdf 18 , tak z doświadczenia ile pozostawić po bokach i na środku materiału , tak po 2 cm czy 2,5 ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X