Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 2x W.18.200.8.MCX_v2 + T.10.150.8.MSX By Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W pierwszej kolejności zdałoby się zweryfikować podłączenie DAC, a następnie określić co przy tych 75% "mocy" było z ustawieniem barwy dźwięku. Jeśli podłączenie z DAC robi przester, i dodatkowo zostały "podkręcone" basy to robi się po prostu jeszcze większy przester.

Skomentuj

Zmiana głośnika nic nie da.
      trzeba zmienić zwrotnice, żeby podział był wyżej.

Ale w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić właśnie wzmacniacz i źródło

Skomentuj

Jakby ktoś szukał głośników to posiadam 4 nowe szt wersji W.18.200.8.MCX_v2. Ostatecznie powstał projekt na wersji V3 a V2 nie doczekały się montażu (oferta w dziale ogłoszenia).

Skomentuj

Tak jak pisałem wcześniej coś mi nie gra. Po dość długim czasie zabrałem się za zbadanie co jest nie tak. Mam przez kilka dni dostępny UMIK-1 i zrobiłem pomiary (duże słowo w moim wykonaniu ale coś widać). Czy ktoś z tego co udałio mi się zrobić jest w stanie wywnioskować co jest nie tak?
          ogolnie mam wrażenie że z basem jest coś nie tak, tzn na niektórych utworach jest w miare na innych lipa straszna. Jak puszcze przemiatanie pasma to słysze że przy ok 40-45 chatą trzęsie potem dziura, potem znowu przy 75 trzęsie potem dziura i potem juz w miare równo. Czy wykresy to potwierdzają?i

Nie potrafie dodać załacznika więc może tak się uda
          https://files.fm/u/vy6dtjzf8y

Mam tez zapisane wykresy z REW jesli to pomoże.

No i oczywiscie czego szukać, co robić. Zrobiłem wszystko zgodnie z projektem. Jedynie różnica jest taka że wygłuszyłem wszystkie sciany filcem i tył owatą dodatkowo.
          Last edited by Worker79; 16.03.2024, 21:39.

Skomentuj

Może po prostu pomieszczenie odsłuchowe wymaga adaptacji akustycznej? Inne rozmieszczenie kolumn, mebli - czy tutaj coś próbowałeś zmieniać?

Skomentuj

Nie , nie próbowałem. tzn w zakresie ok 0,5m przód tył lewo prawo to próbowałem. moje dotychczasowe kolumny w tym miejscu grały ok. czy problem nie byłby podobny?

Skomentuj

wywal z jednej kolumny wygluszenie i porownaj wtedy jedna kolumne z druga

czasami mozna zbyt mocno wygluszyc

Skomentuj

Masz podbicie na około 75 Hz . To może powodować pomieszczenie.
                  W dodatku między 45Hz a 70 Hz masz dołek na -5dB co odpowiada temu co piszesz.
                  Możesz niżej zestroić kolumnę to złagodzisz podbicie 40 Hz ale nie pozbędziesz się podbicia 75Hz bo to nie problem z kolumną.
                  Last edited by toopcool; 17.03.2024, 20:54.

Skomentuj

Dzisiaj zająłem sie wyjmowaniem a w zasadzie wyrywaniem wygłuszenia (za solidnie to zrobilem) na razie wyjałem boki wokół wooferów bo to była ta łatwiejsza sprawa. Dół czyli wszystko pod głosnikami mam przegrodzone wzmocnieniem więc nie bedzie łatwo.
                    toopcool, co mogę wtakim razie sprawdzić/zrobić aby to potwierdzić albo wyeliminować? wołabym nie niszczyć swojej roboty przy wygłuszaniu jeśli by miało się okazać że narobiłem się (a będzie co robić, raczej musżę wyciać srodek wzmocnienia) a to nic nie da.

Zdaje sobie sprawę że to troche wróżenie z fusów ale może coś nakierujecie. Mam jeszcze jakiś czas ten mikrofon to mogę coś zmierzyć , ale też będe potrzebował nieco pomocy w tym.

Czy postawienie ich z drugiej strony pokoju i zrobienie pomiaru powinno dac odpwoiedz czy to wina pomieszczenia? mysle ze powinno sie przesunąc ewentualne górki dołki ale czy na pewno?
                    Last edited by Worker79; 21.03.2024, 10:58.

Skomentuj

znalazłem w końcu troche czasu i zrobilem kilka testów. wyprułem wygłuszenie z jednej kolumny i nie widze róznicy w ilości basu tzn w tych zanikach ktore były wczensiej.
                      wyniosłem kolumny na zewnątrz i zrobilem pomiary w otwartej przestrzeni żeby wykluczyc wpływ pomieszczenia. Obie kolumny mają bardzo podobny przebieg. Pomaranczowy to ten na zewnatrz.

Czy jest sens szukac czegoś dalej?

Skomentuj

zostaje wylacznie odsluch u kogos w innym pomieszczeniu

Skomentuj

Zamieszczone przez Worker79 Zobacz posta
                          znalazłem w końcu troche czasu i zrobilem kilka testów. wyprułem wygłuszenie z jednej kolumny i nie widze róznicy w ilości basu tzn w tych zanikach ktore były wczensiej.
                          wyniosłem kolumny na zewnątrz i zrobilem pomiary w otwartej przestrzeni żeby wykluczyc wpływ pomieszczenia. Obie kolumny mają bardzo podobny przebieg. Pomaranczowy to ten na zewnatrz.

Czy jest sens szukac czegoś dalej?
                          Z takich pomiarów niczego się nie dowiesz.

Trzeba wykonać impedancji oraz pomiary w bliskim polu aby faktycznie widzieć, co się dzieje. Dodatkowo warto zrobić pomiar wodospadowy.

Skomentuj

cześć!
                            Panowie, a byłby to problem gdyby ktoś był tak wielkoduszny i wypisał listę elementów zwrotnicy? cienki jestem w elektronikę. <płonie ze wsydu>

Skomentuj

Elementy zwrotnicy masz w pierwszym poście tego wątku (tuż nad wykresami z pomiarów) pozdrawiam

Skomentuj

widzę żę są, opisy schematowe, zamawiając online do wyboru mam np. kondensatory bipolarne, foliowe, mpt.. rozumiesz moją konsternacje? :)
                                podobnie z cewkami, są różne przekroje miedzi, zdębiałem, dlatego postanowiłem zapytać. pozdrawiam!

Skomentuj

gdzie bedizesz kupowal?
                                  daj link do sklepu

Skomentuj

Z pomocą Pana Karola z BlackDotAudio już wszystko wiem.

poniżej wklejam wykaz elementów.

Kondensator Jantzen Audio Cross-Cap 22uF / 400VDC / 5% /
                                    MKP / 34x44mm - 2 szt

Kondensator Jantzen Audio Cross-Cap 0,68uF / 400VDC / 5% /
                                    MKP / 11x25mm - 2 szt

Cewka powietrzna Jantzen Audio 0,85mH / 0,64ohm /
                                    dr.0,8mm / śr.37 dł.15mm - 2 szt

Rezystor Ty-Ohm SUPERES 2,2ohm / 2R2 / 5W - 2 szt

Cewka powietrzna Jantzen Audio 0,33mH / 0,445ohm /
                                    dr.0,7mm / śr.34 dł.8mm - 2 szt

Kondensator Jantzen Audio Cross-Cap 6,8uF / 400VDC / 5% /
                                    MKP / 22x36mm - 2 szt

elektronika zamówiona, głosniki i pierdółki też, pozostało wymyślić koncepcje wizualną, ale będe wzorować się na STX quant 300 w kolorze dąb, z nałożonym na front tworzywem w czarnym macie o grubości 3mm, zaoblone frezarką, albo mdf i klejenie - lub, jak podjade do hurtowni po poradę jak wygląda na obecną chwilę cena mdf laminowanego w jakieś drewienko
                                    Last edited by bigollo; 03.12.2024, 22:04.

Skomentuj

Jakiś czas temu w końcu rozwiązałem problem. Rozebrałem wszystko i po kolei sprawdzałem krok po kroku. Wszystko sie zgadzało z projektem. Już mi ręce opadały i zaczałęm kable mierzyc i tu niespodzianka. Na etapie początkowym kable głośników podłaczyłem dość długie ok 1m tak miało być w razie koniecznosci modyfikacji itp (nie wiedziałem gdzie umieszczę zwrotnice itd) kable użyłem 2,5mm2. I nie zauważyłem jednej rzeczy. Użyłem kabli które kupiłem przy okazji kiedyś i leżały (mam warsztacik gdzie robię różną elektornikę od czasu do czasu). Nie zauważyłem a te kable były tak g.... że szok, w środku aluminium. Nie wiem skąd je miałem itp z zewnątrz wyglądały solidnie. Alu oraz długość zemsciły sie własnie w ten sposób. Skróciłem je i wymieniłem na miedziane, i teraz to już gra. Nie ma się czym chwialić i sam bym powiedział że nie da sie nie zauważyć podczas cięcia że kabel jest g... ale tak się zdażyło. Pisżę więc żeby ktoś też nie poległ podobnie.
                                      teraz czas skończyć obudowę. Na 99% mają być białe ale jak je zrobić żeby było coś fajnego ? szukam inspiracji

Skomentuj

Zamieszczone przez Worker79 Zobacz posta
                                        Jakiś czas temu w końcu rozwiązałem problem. Rozebrałem wszystko i po kolei sprawdzałem krok po kroku. Wszystko sie zgadzało z projektem. Już mi ręce opadały i zaczałęm kable mierzyc i tu niespodzianka. Na etapie początkowym kable głośników podłaczyłem dość długie ok 1m tak miało być w razie koniecznosci modyfikacji itp (nie wiedziałem gdzie umieszczę zwrotnice itd) kable użyłem 2,5mm2. I nie zauważyłem jednej rzeczy. Użyłem kabli które kupiłem przy okazji kiedyś i leżały (mam warsztacik gdzie robię różną elektornikę od czasu do czasu). Nie zauważyłem a te kable były tak g.... że szok, w środku aluminium. Nie wiem skąd je miałem itp z zewnątrz wyglądały solidnie. Alu oraz długość zemsciły sie własnie w ten sposób. Skróciłem je i wymieniłem na miedziane, i teraz to już gra. Nie ma się czym chwialić i sam bym powiedział że nie da sie nie zauważyć podczas cięcia że kabel jest g... ale tak się zdażyło. Pisżę więc żeby ktoś też nie poległ podobnie.
                                        teraz czas skończyć obudowę. Na 99% mają być białe ale jak je zrobić żeby było coś fajnego ? szukam inspiracji
                                        Przyznam szczerze że martwiące były Twoje rewelacje, ale fajnie że się to już wyjaśniło :)

​​​​​​

Skomentuj

Pawle, a nie masz gdzieś w szufladzie projektu głośnika centralnego? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X