Na jakiej podstawie to stwierdziłeś 'niesymetrycznie będzie bardziej poprawnie akustycznie"
tak wywnioskowałem z artykułu YOSHI'EGO na audiomanii, że niesymetria wypada lepiej, a chcialbym to pomierzyć i zobaczyc w jakim stopniu zmienia sie charakterystyka w tym przypadku. Na oko to tylko stwierdziłem, że mi sie bardziej podobać bedzie :razz:
Jak narazie wzmacniacz jest sony ta-f410 :sad: . Zastanawiam się nad onkyo integra 8850, albo cos podobnego.
Dzieki za rade co do otworow :wink:
A czy bo nie widzę dokładnie tam gdzie jest rura b-r jest przegroda czy też powierzchnia jest otworów duża czy powietrze swobodnie przepływa przez przegrodę i potem do tunelu?
generalnie wzór pi*r kwadrat
W późniejszych odsłuchach się przekonasz co do wzmaka. Danona mojego przywiozę to zobaczymy jak sobie poradzi ma 2 trafa i sporo wacików.
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
jest tylko ta przegroda za głośnikiem, i tam jest wystarczająco otworów. do zmiany wzmacniacza to juz jestem przekonany, bo to sony było słabe nawet do hdsow.
ravm0 powiem Ci że nie mam pojecia heh po prostu nie zwróciłem uwagi na "kocyki" ....ale to hurtownia tapicerska i rulonów z różnego rodzaju skajami, skórami, materiałami itd to tam było sporo ......
jeżeli takie kocyki są materiałami "tapicerskimi" to zapewne też go mają .....
co do wybrzuszeń ...to jedym z powodów są naprężenia a raczej rozszerzalność temperaturowa....
jak masz jednolitą blachę nakładasz szpachlę to ....schnie tak samo ....to samo na samym drewnie ...ale jak masz płyte która pochłania jakąś wilgoć a pod spodem troche "metalu" ...to może się takie coś zrobić ....
rada... NIE SPIESZ SIĘ .... jak skleisz paczki postaw je w suchym ciepłym miejscu ...... niech sobie postoją pare dni ....
jak nałożysz warstwe szpachli niech spokojnie sobie postoi dłużej niż pisze na puszcze .....wyszlifuj nałóż drugą warstwe i ...dalej poczekaj .....
jak potem to zeszlifujesz to juz bedzie ok ........
kondrax ...firmy tak nie robią bo.......nie maja czasu ...........czas to pieniądz........
poza samym "czasem dojrzewania szpachli" ...... jeżeli masz park maszynowy i lecisz masówki z szablonu to takie składanie na lamelki, kołki itp idzie jeszcze szybciej niż skręcana wkrętami ...
lamelki, frezy itd mają większą wytrzymałość na różne siły .....które akurat przy naszych zastosowaniach nie maja znaczenia ..... wkręty czy konfirmaty w zupełności wystarczają ...tylko trzeba wszystkiemu spokojnie dać "dojrzeć" heh
głośniki kupiłem w akkusie, bo w artonie skończyły sie zapasy :sad: . Na akkusie tez są rozbieżności parametrow. Dzwoniłem do właściciela i powiedział, że te na ich stronie nie były długo aktualizowane, dlatego polecił, zeby sugerowac sie nowymi parametrami ze strony ushera (i tak zrobilem :wink: ). Dostawa usherow do akkusa była poł roku temu, wiec niedawno. 100% pewności nie mam :lol: , bo jeszcze nie pomierzyłem (najpierw zbuduje przyżądy pomiarowe :razz: i potem wygrzeje głośnik). ale np skuteczność sie zgadza 88 dB
ravm0, zanim przyjadę i coś będziemy mierzyć dobrze by było jak byś ushera na 100 godzin podpiął pod wzmacniacz puścił z generatora komputerowego 15 lub 20hz odkręcił tak aby membrana latała na 3/4 możliwości gdzieś w górę i w dół żeby się głośnik wygrzał do pomiarów.
ravm0 ale robisz mi ochotę na powrót do solidnych 3 dróg, nie pokazuj więcej zdjęć bo sprzedam 4 nowe HDSy i zamiast nowego aparatu beda 3 drogi... . :mrgreen:
ravm0 ale robisz mi ochotę na powrót do solidnych 3 dróg, nie pokazuj więcej zdjęć
to miałes tydzien wytchnienia, bo byla przerwa w robocie, ale od następnego tygodnia najprawdopodobniej powracam do moich kochanek i bede zdjecia wysylal :razz:
kondrax, no nie ma problemu, troche je pogrzeje :twisted:
dzisiaj powstał jig. myslałem, że jest przy nim mniej roboty :wink: . niestety gosciu przysłał mi rezystory 5% (33ohm- z nich składałem 16,2 ohm, bo nie mogłem dostac tej wartosci), nie wiem jaki duzy wpływ to bedzie miało na pomiary, ale narazie bedzie tak, a kiedys wymienie.
jeszcze go nie sprawdziłem. A to nieudana próba robienia płytki do preampa :smile: :
chciałem za szybko i tak sie skończyło. Nie miałem papieru wodnego w domu to przeszlifowałem grubszym, potem przejechałem żelazkiem i tyle wyszło. Na końcu przeczytałem tutorial i jutro robie jeszcze raz :lol:
Sprawdź te 4 i 16 ohm dobrym miernikiem i żeby miał z 2 miejsca po przecinku spisz wartości bo one są kluczowe podczas pomiaru. Ja mam już wolny czas, musimy się co do spotaknia zgadać, mam miernik profesjonalny taki za 1200zł 2 miejsca po przecinku to ci od razu mogę zmierzyć je.
Stan na dzien dzisiejszy jest taki:
skleiłem na vikol ścianki zewnętrzne bez frontów, wzmocnienia w srodku skrecilem tylko wkretami narazie i na silikon (bo nie dałem jeszcze wytłumienia i może cos bede w srodku zmieniał- sproboje powiekszyc objetosc dla ushera o dodatkową komore czyli ok 3 litry). fronty również narazie tylko wkrety i silikon. Nie mogłem sie doczekać na zwrotki , więc podłączyłem same ushery, skorygowałem ch-ki w equalizerze i troche je wygrzałem. zaskoczyło mnie to, ze nawet wysokie tony było dobrze słychac :lol: . Potem znalazłem jednak 2 kondy jantzena 4,7 uF i dołączyłem kopułkowe seasy. Po takich odłuchach, moge poweidziec, ze juz jestem zadowolony :razz: i to na pewno bedzie to czego chciałem. Ushery mają potężne i szybkie uderzenie. Do muzyki są idealne, nie schodzą za nisko, ale te 36 hz wystarcza do słuchania każdej muzyki. Co jakiś czas włączam piosenke Usher - Yeah i za każdym razem słyszę głębszy bas, na samym początku prawie wogole go nie było (wygrzewanie daje efekty :smile: ). seasy wydają mi sie bardziej miekkie od vify xt25, którą miałem poprzednio. Niestety wzmaka mam narazie słabego sony taf-410 ( 2x50W) i na usherach żadnego wrażenia on nie robi... w najbliższym czasie umowie sie z kondraxem i zacznie sie prawdziwa zabawa :twisted: - pomiary i zwrotki.
Dziś dokonaliśmy pomiarów głośników. Sale mieliśmy bardzo, bardzo dużą także czas bramki to sobie mogliśmy ustawić bardzo duży ale najlepiej było 3,9 - 12 ms.
Puls response
Kolumna
Przygotowania do pomiaru (rozkładanie sprzętu)
Sala do pomiaru (widok jakieś 3/4 powierzchni)
Pomiar parametrów T/S Usher 8955A (najbardziej wiarygodny test3) - pomiar robiony na podłodze, krześle stole, ze ściskaczami bez itp
Wszystkie 3 głośniki on-axis (wygładzenie 1/16 + pogrubienie lini)
[ Dodano: 2009-03-24, 11:54 ]
F3 kolumn jakieś 37hz ale będzie zwiększenie obudowy o +7L i kolejnym pomiar. Teraz było 35L a będzie z 42L.
[ Dodano: 2009-03-26, 23:04 ]
A to my dwaj
[ Dodano: 2009-03-29, 20:55 ]
Symulacja zwrotnicy troelsa z różnicami.
Różnice: faza w wooferze i tweterze.
Jakieś uwagi propozycje ze strony kolegów ?
[ Dodano: 2009-03-29, 21:24 ]
Już chyba wiem że podczas pomiaru jeden z głośników był zmierzony w przeciw fazie tak podejrzewam.
Skomentuj