Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

średniobudzetowy projekt 3 drogi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Drobne" zmiany:

ze wzgledu na wysokie ciecie niskotonowca.
    głośnik średniotonowy ma obecnie ok 2 litrów, a niskotonowy ok 42 litry. co do strojenia to jeszcze nie było pomiarów w nowych obudowach, więc nie powiem. na początku było tak:
    sredni grał bardzo cicho, ale okazalo sei ze nie byl rozgrzany, bo grał krotko. teraz jest lepiej.
    wysokotonowy seas jest za głośny, jednak kolega kondrax uspokoil mnie mowiac, ze jak sie wygrzeje przy tej zwrotnicy to bedzie dobrze. jestem raczej malo osłuchany z głośnikami i nie za bardzo moge porównac brzmienie oraz scene dzwiekowa do innych głośników, moze jak urządzimy odsłuch z kondraxem, to wtedy cos wiecej opiszemy. Wg mnie jest super, wreszcie nie potrzebuje zadnego suba, zeby uslyszec cale pasmo czestotliwosci przy muzyce :smile: . odtworzylem kilka nagran dobrej jakosci i naprawde precyzja tych kolumn zrobila na mnie wrazenie. super brzmią nagrania zespołu GREGORIAN.

Skomentuj

Jakieś novinky :?: Poprzednia wersja lepiej mi sie podobała, ale moim zdaniem źle dobrałeś głośniki do poprzedniego ustawienia, USHER opisany jest na wiekszości stron jako woofer który godnie przetwarza do 300Hz, MCA wg producena najlepiej spisuje sie od 400Hz, więc tak czy inaczej takie ustawienie jak masz teraz było wskazane. Czekamy na nowe zdjęcia itp...

Skomentuj

No chłop się porwał na tego ushera i wyszło teraz co wyszło po poprawkach. Pogadałem z misiomorem z audiostereo.pl i dlatego nastąpiły te modyfikacje umiejscowienia głośników i lekka korekta zwrotnicy. Teraz jak w końcu znajdę czas pojadę do ravm0 i pomierzymy jeszcze raz.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, koniecznie aparat weź ze sobą na wizytę :mrgreen: Właściwie to jedne z lepszych kolumn na forum, mnie interesuje wysoki, czy warty kasy i z czym można porównac w tej cenie...

Skomentuj

Aparat wezmę nie ma problemu ;D A o wysoki to pytanie do ravm0 ale dużo raczej nie powie, jak to mi powiedział nie ma porówna i nie ma wzmacniacza pożądanego jeszcze
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, wez swój grzejnik :mrgreen: a jak nie to spocik zrobić i ktoś sie znajdzie z dpbrym grzejniczkiem, po 2 to jest tez dobry pomysł bo kilka ludzików może przynieść swój sprzęt i odsłuchać bedzie mogł własciciel i stwierdzić jaki wzmacniacz chce :wink:

Skomentuj

No fakt, że dobór przetworników nie do końca byl przemyslany. Ale pośpiech był spowodowany tym, ze ceny głośników zaczynały mocno rosnąc i musiałem szybko wybrac, chcąc zrobic cokolwiek. W przyszłości mysle nawet nad zmianą sredniego na trochę większy i powrotu do pierwotnej konfiguracji. Ale teraz naprawdę nie odczuwam braków i są to najlepsze kolumny jakie slyszalem i miałem (nie bylo tego dużo :lol: ). Co do wysokiego, to podoba mi się bardziej niż vifa xt25. Jest bardziej przyjazny dla ucha (moje subiektywne odczucie) i naprawdę bardzo detaliczny. Scena dźwiękowa lepsza od xt25+hds180. Niestety nie mam czasu (kasa by sie znalazla :smile: ), aby posunąc prace do przodu. Zrobilem tylko podstawki z kolcami, ale nie wyszły (mam już nowy pomysł) Moze po sesji sie cos wykombinuje. Co do spotu, to zapraszam serdecznie w jakis weekend. Priorytetem jest teraz porobienie pomiarów z kondraxem (i znowu ten brak czasu :sad: ) , bo bez tego nie pochowam zwrotnic do środka i nic nie moge zrobic dalej.

Skomentuj

ravm0 jakieś postępy w pracy:?: Czym chciałbyś wykończyć i jakie sa dokładne wymiary klocków :?:

Skomentuj

Co do postepów to niestety brak :sad: . Kolumny mają szerokość 25,6 cm, głębokość 33,4 cm i są wysokie na 1 metr+wysokość podstawek około 4,5 cm. Jeśli je wykończę to najprawdopodobniej będzie to fornir (dębowe mi się podobają) - proste skrzynki- proste wykończenie. Pierwotnie to miały być obudowy tylko testowe, a docelowe miały być trochę mniej pospolite niż zwykłe "kanciaste". Ale mam już mniej więcej koncepcje, jak te wykończyć. :wink:

Skomentuj

ravm0, to czekamy na finał, a postanowiłes ze zmienisz sredniak czy nie :?: Poprzednie ułożenie głośników było fenomenalne, miało to rece i nogi, dizajn OK :wink:

Skomentuj

A może ktoś polecić jakiś średni? Powiem Ci, Dawid-SS, że bardzo dużo myślałem o zmianie średniego i powrotu do poprzedniej konfiguracji :wink: . Ale wtedy znowu edycja zwrotki, nowe fronty... Może również seas, ale mca15?
                        http://www.seas.no/index.php?option=...102&Itemid=124

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                          Poprzednie ułożenie głośników było fenomenalne, miało to rece i nogi
                          co Ty opowiadasz ? wlasnie poza designem nie miało ani rąk ani nóg ! .....

to 3 drogi a nie dopedzanie subem ...dlatego przy takiej konfiguracji najzwyczajniej w swiecie za duzy byl odstep sredniaka od ushera....

dlatego jest jak jest ...

wiesz ja bym przez sam wyglad nie psuł projektu ..jak bys wybrał cos co by w miare nisko schodziło i to dopedzał na samym dole to mozna by bylo cos takiego kombinowac....

wiec nie MC a raczej CA15RLY lub ER15RLY ...

Skomentuj

bawolek, nie zrozumielismy się, kolega ravm0 planował zmiane średniego, jak wiemy na MCA15(chyba jeden z najlepszych w swojej cenie) efektywnie przenosi już od 100Hz, wg producenta, wtedy można zmodernizować zwrotnice i głośnik basowy przensunąc na sam dół, dizajn wtedy był duzo lepszy(o te rece i nogi chodziło, wiem ze sekcje sie nie zgrywały). Jak teraz wypada podział zwrotnicy :?:

Ja mogłbym polecic AL130M, mimo że go nie słuchałem, ale patrząc na paramolce i na to ze AL130(w wersji MIDBAS) jest chwalonym głośnikiem, można by spróbować, ciekawy jest fakt ze pracować może od 180Hz w kolumnie z 200W głośnikiem basowym, zestaw Visatona CONGA. Kiedyś Yoshi mowił ze Aurum Cantus też dobry jest(130F1) ale on do spokojnej muzyki, z metalem i mocniejszymi kawałkami nie poradzi sobie tak jak powinien...

Skomentuj

Witam, właśnie ostatnio chodzi mi po głowie podobna konstrukcja z tym że na górę chcę dać 27TBFC/G, średni ER15RLY i dopędzane było by to subami aktywnymi na CA26RFX, co powiedzcie na temat takiego zestawienia ?? A wyglądało by to mniej więcej tak:

Chyba że na dół dać L26RFX/P tak jak na zdjęciach ?

Skomentuj

c4meleon, moim zdaniem design okropny, głośniki ok. choć podobno ca26rfx lepszy to jak masz spory budżet to możnaby oba wypróbować

Skomentuj

Jak dla mnie to prezentuje się taki zestaw zacnie. Można włożyć trochę własnej inwencji twórczej żeby skrzynki nie były całkiem kanciate i będzie ładnie. Ewentualnie budowa modułowa- to już zupełnie pięknie by wyglądało.

Skomentuj

tak w ogóle jak teraz patrze to tam są chyba jakieś L22 a nie 26' co do designu to wg mnie jest świetny, ale o gustach się nie dyskutuje.. tylko jak będzie ze zwrotnicą, hmm czy można do tych przetworników zastosować pochyloną ściankę przednią? pewnie będę musiał zrobić sam zwrotkę choć nie widzi mi się to za bardzo, widziałem gdzieś już projekt 2way na tych przetwornikach ale to trzeba będzie chyba inaczej zestroić, właściwie jak się postępuje z takimi konstrukcjami z subbasami ??

Skomentuj

witam po przerwie!
                                      kolumny juz wystarczająco się "wyleżały" i doczekały się aż wymyśle, co z nimi zrobic... postanowiłem złożyc je na pierwszej wersji zwrotnicy, która nie jest jeszcze zmierzona w całości, ale wg mnie glosniki grają bardzo fajnie i najwyżej jak kiedys zrobie pomiary gotowej konstrukcji, to będę edytował zwrotnice. Dokończyłem również podstawki. Mam mało reprezentatywne kolce, dlatego je schowałem w podstawkach, tak jak to jest na zdjęciach. Wyprowadziłem szpachlą wszystkie krawędzie, które nie wyszly idealnie przy docinaniu. Teraz pozostaje tylko ostateczne szpachlowanie dziur i ubytków no i ... zdecydowalem sie na fornir :wink: kolor prawdopodobnie cos jak jatobe.
                                      Teraz jak już posłuchałem troche tych głośników to widzę, że warto inwestowac w oryginalne plyty :wink: , bo wtedy dopiero kolumny mogą się wykazac. Zastanawiam się tylko, czy dac do środka maty bitumiczne, wyczytałem na forum, że bas jest wtedy jakby mniej dudniący. Największy problem teraz, to wzmacniacz niestety :neutral: , bo ten jest zdecydowanie za slaby przy głośniejszym słuchaniu i nie kontroluje basu.

Skomentuj

Fajnie fajnie, co do mat to pamiętaj ze APP zmniejsza litraż, a wytłumienie typu watolina czy mata czopkowa(piankowa czy gąbkowa) zwieksza, litraż może CI sie zmniejszyć nawet o okolo 2L jezeli całą kolumne wykleisz w srodku, a jak nie dudni to po co przepłacac No wzmacniaczyk to podstawa teraz u Ciebie Słuchałem kolumn Michała K. no i powiem Ci ze jezeli Usher ma 100W tak samo jak CA26 ma 100W to UNI to za mało, przy głośniejszym słuchaniu jakby gubił sie... Ale to tylko moja ocena, niech ktoś jeszcze sie wypowie.... Fajne te cokoły:)

Skomentuj

ciekawie wygląda ciekawie :] co do mat bitumicznych bynajmniej w moich monitorach wyglądało to tak że skrzynki wyklejone matami w momencie jak się w nie stukneło były bardziej głuche, jak lity blok drewna a nie jak skrzynka czy coś zmieniło się w brzmieniu nie wiem bo od razu paczki oklejałem matami, a dopiero później bawiłem się gąbką i watoliną :razz:
                                          ps ... jakiej szpachli użyłeś do poprawienia otworów ? :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X