Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peerless XXLS+MB BY MAXDILA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Peerless XXLS+MB BY MAXDILA

Witam.
    Po dłuższej nie obecności na forum w dziale "Własne konst..." wziąłem się za robotę.
    Od dawien dawna planowałem zbudować subwoofer na zestawie peerless xls+mb.
    Ostatnim czasy polowałem na różnego rodzaju głośniki, miałem w obrotach ravemastera bswII 15' oraz Intertechnik MDS10DVC, żaden z tych głośników nie spełniał moich wymagań dźwiękowych z zakresu dolnych rejestrów :]

Zwabiony legendą oraz statusem tych właśnie peerlesów postanowiłem raz na zawsze rozwiać wątpliwość co do ich "mocy".

Tyle briefingu.
    Konkrety:
    XXLS 10 "P" (P830842) + XLS-10S265 (P830468) w 30L
    Obudowa z płyty mdf 16mm - każda ścianka z 2 płyt = 32mm
    Wzmacniacz PowerClone na 3xLM3875 w wersji parallel - 150-175W.

Zastanawiam się nad preampem do suba - mam na stanie płytkę od cartonaudio SUB2, jednak prowadzę właśnie wymianę informacji z Irkiem na temat jego pre do suba który jak by nie było jest ciut bardziej wypasiony.

Za wszelkiego rodzaju porady z góry dzięki.

FOTO

Widzę, że peerlessiki się już zadomowiły.

Co do wskazówek z mojej strony, których nie było okazji przekazać, kombinuj z litrażem nie ograniczaj się tylko do 30 litrów, nietypowe strojenie bo MB sprawia, że nawet kilka litrów w dół lub w górę zmienią brzmienie. Sam się o tym przekonałem i Tobie polecam eksperymenty.

Nie oszczędzaj na obudowie i matach bitumicznych XXLS wymaga solidnej budy. Czekam z niecierpliwością na końcowy produkt :)

Skomentuj

co do litrażu to za bardzo popisu nie ma
      mało kto ma możliwosć regulacji objętości obudowy
      ja zdaję się na ogólnie przyjętą objętość 30L i taka będzie mi musiała wystarczyć
      obudowa będzie miała oprócz ścianek 32mm wzmocnienie pomiędzy górą, dołem i bocznymi ściankami, front oprócz grubej ścianki wzmocnienia nie bedzie posiadał ze względu na wymiary skrzyni i głośnika

ps. MB mam zamiar umieścić na górze

[ Dodano: 2009-02-20, 10:48 ]
      relacja z ostatnich dni
      zmieniła się koncepcja z powerclona który jednak nie ma takiej mocy jaką sobie wymyśliłem :] na holtona 200 którego mam 2 sztuki i nawet dość ciekawego toroida do niego - 2x42V 300W - tak że 200W będzie osiągalne, zastosuję również modyfikacji IRKA opisanej w dziale elektronika

obudowa na sucho

blacha na panel

odrysowany radiator

otwory pod radiator

otwory od przykręcenia do obudowy, zamontowany radiator i gniazdo bezpiecznika, zasilania i włącznik w jednym

szyna do dokręcenia tranów do radiatora

otwór pod panel

wyszpachlowana i wyszlifowana obudowa

zamontowany toroid 2x42V 300W

profil boczny :]

klej tapicer w ruch

klej tapicer w ruch

skórka eco nałożona i przybita zszywaczem

panel po malowaniu (szary podkład plus 2 warstwy czarnego matu i jeszcze dojdzie po szlifie bezbarwny podkład

buda po obiciu

gniazdo panelu po obiciu

Skomentuj

MB raczej powinna być na przeciwległej ściance(wg Akustyka), ale i tak już za późno.

Skomentuj

jak bym się trzymał akustyka to mym się przejechał, przy MB nie ma zasady góra/dół, przód/tył, częste są za to obudowy z głośnikiem i mb z przodu
          a w moim przypadku przód tył odpada bo panel mam z tyłu
          a od spodu go montować nie będę poza tym jak chcesz blisko ściany ustawić suba to tył też odpada.. dopiero 15cm i więcej wchodzi w grę

tak że nie jest za późno, już jest po ptokach :]
          a tak na marginesie głośnik już pracuje i powiem krótko - nie oddam za żadne skarby świata :p
          to jest to czego szukałem, jak wielu pisało że nie nadaje się do muzyki lub nie zalecają to dla mnie to jest pierwszy sub tak muzykalny... może to jest zasługa 30L obudowy????
          a miałem już wiele bswII 15', sls10', mds10dvc....

Skomentuj

Dla porównania z większym bratem XXLS12

tylko fornir ohydny :razz:

[ Dodano: 2009-03-06, 19:25 ]
            Subwoofer od radek1234 http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...t=18821&p=60#k

Skomentuj

Czaruję...
            X